ČTÚ chystá další aukci o LTE kmitočty

ČTÚ chystá další aukci o LTE kmitočty
2013-12-10T15:58:57+02:00
• 10. 12. 2013

Po zdárném konci druhé aukce o LTE kmitočty se už ČTÚ nechává slyšet, že brzy začne třetí. Nového operátora na 99%  nepřinese, ale dražené kmitočty by mohly zvýšit konkurenční boj na trhu.

ctu

V obou „LTE aukcích“ se dražily frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. V prvních dvou zmíněných pásmech byly bloky vyhrazené speciálně pro nového operátora. Ale ani jeden ze dvou přihlášených subjektů se aukce de facto nezúčastnil.

Vodafone tak shrábl část o velikosti 2×10 MHz v pásmu 800 MHz. V případě 1800 MHz byl k dispozici blok o velikosti 2×15,8 MHz. Žádný operátor ze stávající trojky ho ale nemohl vydražit kvůli tzv. spektrálním limitům. Úřad totiž stanovil maximální množství pronajatých frekvencí v daných pásmech.

V budoucí aukci bude pravděpodobně daný blok rozdělen do několika menších. Ty budou následně vydraženy operátory. Soutěžit by se mělo také o zbytek frekvencí v pásmu 2 600 MHz.

Zisk dalších frekvencí umožní operátorům zvýšit maximální rychlost a kapacitu jejich datových sítí. Na budoucí pokrytí tyto nové frekvence už nebudou mít žádný vliv.

Celkově by se mělo dražit 2×15,8 MHz v pásmu 1800 MHz a 2x10MHz v 2600 MHz. Úřad o připravované aukci informuje v návrhu Strategie správy spektra.

„Část kmitočtového pásma 1800 MHz, ve kterém dosud nebyla udělena práva k využívání kmitočtů, budou předmětem výběrového řízení v roce 2014.“ – Návrh Strategie správy spektra, strana 8

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat