China Mobile: po 6 letech budování 4G sítě připojí 760 milionů zákazníků

China Mobile: po 6 letech budování 4G sítě připojí 760 milionů zákazníků
2013-12-19T12:00:06+02:00
• 19. 12. 2013
1

Příběh o správném budování struktury přijímačů sítě 4. generace by mohl vyprávět čínský operátor China Mobile, který jako první mezi místními poskytovateli spouští v tomto týdnu po několikaleté práci pro všechny své zákazníky LTE síť. Zatímco česká trojice s celkovými 13,81 miliony zákazníků raději dlouhodobě vyhledává problémy již v samotných aukcích o frekvence, tak China Mobile se 760 miliony zákazníků, po 6 letech výstavby a několik týdnů po získání potřebných frekvencích představuje tuto vysokorychlostní síť.

China Mobile 4G LTE

Čínský operátor šel na celý projekt zcela jiný způsobem. Začátky budování LTE sítě sahají už do roku 2007, poté začátkem tohoto měsíce proběhla důležitá aukce a získání potřebných frekvencí bylo posledním krokem k oficiálnímu spuštění. China Mobile očekává, že v roce 2014 prodá 100 milionů zařízení schopných běžet na 4G síti. Ještě daleko lepší vyhlídky mají analytici z Bloombergu, kteří počítají s prodejem 220 milionů telefonů a prudkým nárůstem prodejů o 155 milionů ve srovnání s letošním rokem.

Současná nabídka zahrnuje pouze 3 konkrétní modely, a to Samsung Galaxy S4, HTC One Max, Sony Xperia SP. Další zařízení s podporou 4G sítí lze očekávat od Huaweie, Coolpadu, Lenova nebo Oppo. Nejočekávanějšími zařízeními jsou bez pochyby modely Apple iPhone 5S spolu s 5C, jejichž výroba údajně nabírá na zpoždění. Přesnější datum lze očekávat na probíhající konferenci China Mobile Partner, kam mají dorazit i zástupci kalifornského Applu. Samotné spuštění sítě samozřejmě neproběhne celoplošně ihned, ale postupně budou připojena největší města. Nicméně za jediný den nejsou plně připraveni připojit až 100 měst s 500 miliony obyvatel.

Zajímavostí na konec je, že česká trojice buduje v České republice 3G síť od října 2005 (resp. pouze T-Mobile) a doposud není pokryto 100 % našeho území. Dvojice, Eurotel (dnes O2) společně s Vodafonem (dříve známý pod Oskarem) s prvním větším rozšiřováním přišly na přelomu roku 2009/2010, přičemž v roce 2013 se raději ohánějí celkovým pokrytím obyvatelstva.

Vývoj pokrytí území České republiky mobilními sítěmi UMTS (3G) v období 2010–2012

3G síť

Zdroje: thenextweb.com, ctu.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Ondřej Gardavský

19. 12. 2013, 14:20

Článek na mě působí lehce zmateným dojmem. Předně se mi nezná těch 6 let výstavby 4G, vzhledem k tomu, že tou dobou v ČLR ještě nezačala ani výstavba 3G sítí – licence na 3G byly čínským operátorům rozdány až v roce 2009 a teprve to byl počátek komerčního nasazení v širším měřítku, do té doby bylo 3G jen v pár testovacích oblastech. Testování 4G začalo až mnohem později, v roce 2011. Licence na 4G byly třem čínským operátorům uděleny teď nedávno (všechno jsou to státní podniky, takže se to obešlo bez aukce), China Mobile sice včera jako první z trojice operátorů oznámil komerční spuštění 4G, nicméně zatím nejsou pořádně známy ani nové tarify. Před šesti lety maximálně započal vývoj technologie TD-LTE, na němž se tento operátor podílel (stejně jako předtím na vývoji technologie TD-SCDMA, na níž tento operátor provozuje svou 3G síť, která je kvůli tomu nekompatibilní se zbytkem světa). Než bude k dispozici nějaké solidní pokrytí, tak to imho chvíli potrvá – přestože jde co do počtu zákazníků o největšího operátora jak v ČLR, tak celosvětově, jeho pokrytí 3G je dodnes docela bída… ale rád se nechám překvapit.

760 milionů zákazníků sice má, ale hodí se dodat, že velkou většinu z toho tvoří obyvatelé venkova, kteří si 4G hned tak neužijí – jednak tam dodnes není pořádně ani 3G a ani se odtud nerekrutují typičtí uživatelé smartphonů. China Mobile je na venkově v oblibě, protože má i v těchto odlehlých oblastech solidní pokrytí alespoň 2G signálem, další dva operátoři v tomhle zaostávají. To, že jsou připraveni připojit 100 měst s celkem 500 miliony obyvatel, tedy neznamená, že 500 milionů jejich zákazníků naráz přejde na 4G (z oněch 760 milionů stávajících zákazníků je jen něco přes 10% těch, kteří využívají nějaký z jejich 3G tarifů, zbytek frčí na 2G), konkurenční výhoda to nicméně bude – jsou se 4G první, takže mají šanci nějaké zákazníky od konkurence přetáhnout…

China Mobile zatím jako jediný z čínských operátorů neměl ve své nabídce iPhone, ten totiž nepodporuje TD-SCDMA standard, takže v síti tohoto operátora fungoval jen ve 2G. S nástupem 4G se očekávalo, že i China Mobile konečně zařadí iPhone do nabídky (modely 5S a 5C totiž podporují i TD-LTE), nicméně zatím je v tomto ohledu ticho po pěšině…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat