PPF kupuje českou a slovenskou pobočku Telefónica O2 tisková zpráva

PPF kupuje českou a slovenskou pobočku Telefónica O2 [tisková zpráva]
2013-11-05T09:47:22+02:00
• 5. 11. 2013

Dlouho se spekulovalo o prodeji společnosti Telefonica skupině PPF. Spekulace se zmiňovaly, že by k prodeji mohlo dojít v tomto týdnu, ale právě dnes jsme získali tiskovou zprávu, že PPF odkupuje 65,9%. Součástí není jen české zastoupení, ale i dceřiná společnost Telefónica Slovakia. Celková částka je 63,6 miliard Kč.

ppftelefonica

Tisková zpráva

Prodej společnosti Telefónica Czech Republic skupině PPF za 2,467 miliardy euro

5.11.2013
  • Telefónica S.A., která vlastní (včetně vlastních akcií) 70,8 % společnosti Telefónica Czech Republic, prodá 65,9% podíl investiční skupině PPF
  • Telefónica S.A. si ve společnosti ponechá podíl 4,9 % a zůstane odvětvovým a obchodním partnerem další čtyři roky
  • Touto transakcí Telefónica S.A. úspěšně pokračuje ve své strategii zvyšování finanční flexibility a posilování své pozice na klíčových trzích

Telefónica dnes oznámila, že se dohodla na prodeji majoritního podílu ve společnosti Telefónica Czech Republic finanční skupině PPF. Ta za podíl 65,9 %, který zahrnuje i společnost Telefónica Slovakia, zaplatí 2,467 miliardy euro (63,6 mld. Kč). Konkrétně 2,063 miliardy euro (53,2 mld. Kč) v okamžiku dokončení transakce a 404 milionů euro (10,4 mld. Kč) v průběhu následujících čtyř let. Před samotným převodem akcií získá Telefónica v průběhu listopadu dalších 260 milionů euro (6,7 mld. Kč) na dividendách.

Přestože se očekává, že PPF učiní povinnou nabídku na odkup zbývajících podílů od ostatních akcionářů, Telefónica si ponechá podíl 4,9 % v nové společnosti a bude odvětvovým a obchodním partnerem po dobu následujících až čtyř let. V souladu s podmínkami uzavřené smlouvy může Telefónica odprodat své akcie za stanovených podmínek i po skončení povinného odkupu akcií.

Dosažená dohoda představuje atraktivní více než šestinásobek EBITDA 2014 [1] na transakci, která neobsahuje synergie, které by vznikaly při konsolidaci trhu.

Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod úspěšnou značkou O2, a to maximálně po dobu čtyřech let. Nově vzniklé společnosti se také začlení do partnerského programu skupiny Telefónica, který umožňuje dalším telekomunikačním operátorům možnosti čerpat některých výhod skupiny Telefónica a spolupracovat v klíčových oblastech podnikání.

Dnešní oznámení přichází po dvou zásadních transakcích provedených v Irsku a Německu a po řadě kroků, které umožnily skupině Telefónica učinit výrazný strategický posun. Tento rok byl klíčový pro transformaci skupiny Telefónica, která se nyní plně soustředí na svou strategii zvyšování finanční flexibility a posilování své pozice na klíčových trzích.

Předpokládá se, že tato transakce bude mít pozitivní dopad na redukci dluhu skupiny Telefónica. Ten by měl klesnout o 2,685 miliardy euro, což umožní společnosti dosáhnout jejích cílů ve snižování dluhu, k němuž se ke konci roku zavázala.

Telefónica začala v České republice podnikat v roce 2005 a pobočku na Slovensku založila o dva roky později. Telefónica Czech Republic podniká pod značkou O2 v Česku a na Slovensku, kde ke konci června 2013 obsluhovala dohromady 9,3 milionu zákazníků mobilních, fixních a IPTV služeb.

Dokončení transakce podléhá schválení odpovědných regulačních úřadů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat