LG Optimus L9 II – upgrade správným směrem

LG Optimus L9 II – upgrade správným směrem
2013-11-27T18:22:13+02:00
• 28. 11. 2013
1

Dnes si představíme nástupce poměrně úspěšného modelu střední třídy minulého roku LG Optimus L9. Není jím nikdo jiný než LG Optimus L9 II. Jak velkého upgradu se dočkal tento model a je zde důvod pro pořízení tohoto nástupce, pokud vlastníte starší L9, či nikoliv? To už se dozvíte níže v recenzi.

DSC_0037

Smartphone mi k recenzi dorazil v poněkud zvláštním balení, pouze se sluchátky.  Očekávat můžeme takřka určitě trojboj, v podobě micro USB kabelu k připojení k počítači, nebo na koncovku nabíječky, samostatnou koncovku nabíječky a sluchátka od firmy LG, tento doplněk je ale víceméně spekulativní, jelikož mnohdy mnoho výrobců začíná sluchátka do balení nepřidávat, což je dle mého úsudku veliká škoda. V balení určitě nalezneme ještě reklamní brožurky a záruční list. Zázraky v podobě fólií na display, či dokonce obalů, již pár let neočekávám, tudíž si nemyslím, že by zrovna LG bylo výjimkou.

DESIGN

LG Optimus L9 II již svým označením spadá do série zařízení od LG, která jsou jako celek označována L-series a mají se vyznačovat nikoliv svým výkonem, ale designem. Toto kritérium, alespoň co se tvarů týče, L9 II splňuje. Na tomto zařízení se kloubí oblé tvary, které příjemně padnou do ruky a designové prvky, které nejsou v dnešních zařízeních až tak tradiční. Co je ale tradiční a spíše nežádané, jsou použité materiály a těmi jsou opět a zase pouze plasty. Ocenil bych například alespoň tenoučký rámeček, táhnoucí se kolem displeje z kovu, který by smartphonu přidal na přidané hodnotě. Bohužel ničeho podobného se nedočkáme.

DSC_0035DSC_0059DSC_0043

Záda telefonu jsou u naší verze černá a lesklá a obsahují velmi jemnou, takřka neviditelnou texturu. Zařízení, jak už jsem zmínil, obepíná rámeček, jehož lemy mají připomínat imitaci stříbrného kovu. Čelní strana je posléze celá přikrytá údajně sklem Corning Gorilla Glass 2, odolným vůči poškrábání. Pod displejem se nachází ještě součást designové linie, kterými jsou 3 stříbrná, dotyková, senzorová tlačítka. Celkový design není nijak závratný a řekl bych, že spadá do lehkého podprůměru dnešní doby.

KONSTRUKCE

Konstrukce LG Optimusu L9 II není unibody, a tudíž se jedná o klasickou, rozebíratelnou konstrukci, kdy se bez problému dostaneme k baterii a můžeme ji uživatelsky vyměnit. Toto provedení ovšem ubírá na celkové pevnosti a kvalitě. Telefon při silnějším tlaku na zadní kryt, nepříjemně skřípe, vrže a vydává různé pazvuky, které určitě nejsou příjemné.

Podotknu pouze, že zařízení jsem měl nové, a tudíž si nedokážu představit, jak bude vypadat po delší době aktivního využívání. Rozměry telefonu činí 128,4 × 66,5 × 9,4 mm a jeho váha posléze 120 g, což vypovídá o tom, že zařízení je poměrně lehké.

DSC_0035DSC_0036

Na levém boku se nachází shora klávesa pro rychlé spuštění vámi navolené aplikace, která může posloužit taktéž jako hardwarová spoušť fotoaparátu, což chválím. Pod ní už pak klasická kolébka hlasitosti. Na pravém boku je pouze tlačítko sloužící pro vypnutí/zapnutí telefonu či displeje.

Tlačítko je dobře umístěné, lze na něj dobře dosáhnout a jako jediné mínus jsem shledal to, že je poměrně dost zapuštěné do konstrukce, a proto se hůře nahmatává ve tmě. Na vrchní straně vlevo se nachází klasický 3,5 mm jack konektor a vedle něj pak příjemné překvapení, kterým je infračervený port, který z vašeho smartphonu, vytvoří dálkové ovládání.

DSC_0046DSC_0047

DSC_0017

Na pravé straně se v poslední řadě nachází ještě dírka mikrofonu. Na spodní straně si můžeme všimnout vlevo a vpravo mřížek připomínajících reproduktory, bohužel reproduktor je pouze v jedné z nich, ve druhé je pak sekundární mikrofon pro odstranění šumu. Uprostřed spodní strany je posléze klasická zdířka microUSB konektoru.

Na zádech telefonu se nachází šikovně, ve středu umístěná čočka 8MPX fotoaparátu, vedle ní, vlevo pak přisvětlovací LED dioda, určená pro pořizování snímků ve zhoršených, světelných podmínkách. Pod těmito prvky se už nachází pouze stříbrné logo LG. Na čelní straně zprava, se nachází čočka předního fotoaparátu, disponující rozlišením 1,3MPX, kterou využijete například pro videohovory. Vedle ní se už nachází pouze senzor přiblížení.

DSC_0058DSC_0056

DSC_0038

Zařízení nedisponuje ani senzorem snímání okolního světla, ani notifikační diodou. Vedle senzoru přiblížení už je pouze opět logo LG. Pod těmito prvky se tyčí největší dominanta LG Optima L9 II a tou je displej typu kapacitní IPS s rozlišením HD, čili 1280×720 pixelů. Displej dosahuje uhlopříčky 4,7″ a prstem jedné ruky, pokud máte větší ruce, lze kdekoliv na něj dosáhnout, bez zbytečného přehmatávání. Pod ním se nachází 3 senzorová, nepodsvícená tlačítka. Absenci podsvícení těchto kláves hodnotím velmi záporně. V přístroji této cenové kategorie a těchto parametrů absolutně nechápu logiku, použití právě nepodsvícených kláves.

DISPLEJ

Jak jsem zmínil výše, displej LG Optimu L9 II od předchozího modelu L9 zaznamenal upgrade v podobě lepšího rozlišení HD, činící 1280×720 pixelů. Display dosahuje uhlopříčky 4,7´´ . Tento upgrade je velmi pozitivní a v praxi to znamená, že si užijete daleko lepší jemnost. Taktéž barevné podání je o krok vyspělejší než u loňské eldevítky. Pozorovací úhly jsou vesměs dobré, až na jeden nedostatek, kterého jsem si všiml již na první pohled. Tím je mírná deformace černé barvy při naklonění na tmavě šedou. Nicméně barvy jsou velmi dobré, věrné a nijak připálené.

DSC_0040

Dalším příjemným zjištěním je poměrně vysoká svítivost displeje, která se podepíše daleko lepší čitelností na slunci. LG Optimus L9 II je díky této vlastnosti velmi dobře použitelný i venku při slunci, na rozdíl od mnoha jiných zařízení. Displej hodnotím velmi kladně a výrobci posílám palec nahoru.

HARDWARE

Po sejmutí zadního krytu se dostáváme do útrob samotného smartphonu. Jako první narazíme na baterii o kapacitě 2150 mAh, která dosahuje standardní výdrže, jak se dočtete níže v článku. Pod baterií se nalézá příjemné překvapení v podobě slotu na microSD karty, dosahující hodnoty až 32GB, pomocí kterých rozšíříte paměť telefonu čítající 8GB. Nad baterií se ještě nachází slot na klasickou SIM kartu. Uvnitř samotného zařízení pracuje dvoujádrový procesor značky Snapdragon 400, taktovaný na 1,4 Ghz s grafickým čipem Adreno 305. Paměť RAM dosáhla hodnoty 1 GB. Tyto údaje jsem klasicky podrobil benchmarku, kde se skóre dostalo na 14 060 bodů, což je víceméně slabší, průměrná hodnota 2jádrových zařízení.

Screenshot_2013-11-13-18-23-50Screenshot_2013-11-13-18-24-02

Taktéž jsem jako vždy otestoval GTA III na maximálních detailech a Real Racing 3, což jsou jedny z graficky nejnáročnějších her. U obou her jsem se dočkal příjemné hratelnosti, bez záseků a celkem slušné grafiky. Na závěr se sluší připomenout, že ve smartphonu se ještě nachází GPS čip, Wi-Fi modul, Bluetooth a zadní kryt v sobě v poslední řadě obsahuje veliké překvapení v podobě NFC čipu. Za tento doplněk si opět LG zaslouží pochvalu.

SOFTWARE

LG Optimus L9 II obsahuje android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou typickou pro LG s názvem Optimus UI. O budoucích aktualizacích tohoto modelu jsem se na internetu nedočetl. Konstatovat mohu pouze to, že i loňský L9 dostal nedávno android 4.1, a tudíž i letošní L9 II, by mohl obdržet případný upgrade na android ve verzi 4.2.

Pojďme se na tento systém podívat zblízka. Uzamykací obrazovku tvoří standardně ukazatel data a času, vámi zvolená tapeta a zástupci pro rychlý přechod do aplikací, které si můžete jednotlivě zvolit dle svého výběru. Na obrazovku nelze nic jiného přidávat, akorát se zde nabízí možnost zvolit si z více stylů ukazatele času a data, přičemž některý například obsahuje navíc kalendář či widget s aktuálním počasím.

Odemčením uzamykací obrazovky se dostáváme na pohotovostní obrazovku, která se tradičně, jak je u androidu zvykem, skládá z editovatelných karet, které si můžete ubírat či přidávat. Karet u toho modelu můžete mít až 7 a ty si můžete dle svého uvážení posléze editovat dle svého vkusu, dlouhým přidržením prstu přidávat widgety, zástupce aplikací atp. Přechod mezi jednotlivými kartami je opravdu bleskurychlý a tímto pozitivem jsem byl velmi příjemně překvapen.

Screenshot_2013-11-19-17-19-16Screenshot_2013-11-13-18-27-36Screenshot_2013-11-19-17-20-22

Menu je klasicky tvořeno množstvím ikonek aplikací, kterými listujeme zleva doprava a naopak, bez omezení. Nahoře v menu se pak nachází ještě záložka „stahování“, kde se vám zobrazují pouze stažené aplikace a záložka „widgety“, kde naleznete widgety, které si můžete přidávat na jednotlivé karty pohotovostní obrazovky. Ještě se sluší zmínit notifikační roletu, kterou vyvoláme tažením vrchní lišty směrem dolů.

Zde se nachází shora ovládací panel, který obsahuje vámi editovatelné zástupce například pro vyp/zap Wi-Fi, Letadlového režimu, apod., bez toho aniž byste tyto věci museli složitě hledat v nastavení. Pod tímto ovládacím centrem je velmi zajímavý doplněk od LG, kterým jsou zástupci takzvaných QSlide Aplikací, což jsou aplikace, které nám doslova představují multitasking v praxi na výborné úrovni. Jedná se o aplikace, které se vám při spuštění zobrazí kdekoliv se právě nacházíte v mini okně, které si můžete volně přesouvat po obrazovce, a dokonce nastavovat jejich  transparentnost a velikost.

Screenshot_2013-11-19-17-20-07Screenshot_2013-11-19-17-20-01Screenshot_2013-11-19-17-19-45

Skvělé využití naleznete například při zapisování poznámek během hangoutu, nebo vypočítávání kurzu měn při procházení zahraničních e-shopů na internetu. Možností je spousta a sám za sebe přiděluji firmě LG obrovský palec nahoru za tento úžasný doplněk, který by neměl chybět v žádném chytrém zařízení. Pod zástupci Slide aplikací v notifikační roletě se nachází jezdec pro nastavení jasu a pod ním ukazatel data a času a posléze už i samotné notifikace.

Notifikační centrum je v grafické nadstavbě Optimus UI tudíž opravdu velmi dobře propracované. Jako obrovské výhody systému si ještě dovolím poznamenat doplňky jako např. funkci, kterou známe z topmodelů Samsung, zvanou SmartStay, kdy telefon sám rozezná, zda se na něj díváte, či nikoliv, podle toho ponechá zapnutý displej, či naopak.

Screenshot_2013-11-19-17-21-43Screenshot_2013-11-19-17-21-04Screenshot_2013-11-13-18-27-19

Tuto funkci zvláště u modelu této cenové kategorie chválím. Dalším příjemným překvapením je možnost pro lidi, kteří by nedosáhli po celém rozsahu obrazovky, zapnout si funkci psaní jednou rukou, která automaticky přizpůsobí rozvržení klávesnice na levou, či pravou stranu. Celý systém je poměrně barevně graficky zpracován a osobně nejsem sympatizantem těchto grafických nadstaveb. Ovšem tento vjem je subjektivní a výsledný verdikt nechávám na každém uživateli zvlášť. S celým systémem se pracovalo dobře a neměl jsem problém kdykoliv cokoliv najít. Za software uděluji +.

FOTOAPARÁT

Nástupce modelu L9 obsahuje taktéž inovovaný fotoaparát, který dosáhl hodnoty 8MPX. Musím říci, že jsem měl možnost fotit se starším modelem a fotografie byly na opravdu vysoce podprůměrné příčce. Fotografie pořízené LG Optimem L9 II jsou už o poznání lepší, stále ale trpí některými nedostatky, jako je například splývání detailů objektů nebo poměrně vysoký šum při fotografování za horších světelných podmínek.

DSC_0055

Barvy jsou vesměs důvěrné a pochválit musím režim focení z blízka, kdy L9 II dokáže poměrně kvalitně zostřit nejmenší detaily. Smartphone zvládá taktéž funkci HDR, která pracuje velmi dobře. 8MPX kamera dokáže pořizovat i videozáznam v HD rozlišení, čítající 1280x720pixelů. Výsledná kvalita je víceméně průměrná, na příležitostné natáčení jen pro domácí účely, plně postačí.

Ukázkové fotografie:

CAM00001CAM00002

CAM00003 (2)

CAM00003CAM00004

CAM00006CAM00007

MULTIMÉDIA A ZVUK

Jak už jsem v úvodu zmínil, LG Optimus L9 II nijak neexceluje v oblasti podání zvuku skrze svůj reproduktor. Tento neduh je ale ovšem častým problémem mnoha mobilních zařízení. Samozřejmě jako pokaždé jsem chtěl řádně otestovat, zdali se potkám s formátem, který L9 II, nebude chtít přehrát. K mému „zklamání“, došlo ovšem na obvyklé, velmi pozitivní zjištění, že opět a zase stroj běžící na systému android, nemá problém s přehráváním jakéhokoliv formátu, včetně neobvyklých hudebních formátů wav, FLAC apod.

Zařízení si taktéž poradí s fullHD videem a filmem s přiloženými titulky. Na HD displeji od L9 II, tudíž můžete strávit příjemné chvíle sledováním svého oblíbeného seriálu či filmu. Kvalita 3,5mm jack konektoru nijak nevyniká. Ke konci tudíž dodám, že u tohoto smartphonu v oblasti multimédií zažijete střídavé pocity, kde já osobně uděluji + za software, ale naopak – za hardware. V této cenové kategorii se ale nejedná o nijak zásadní nedostatky.

GPS A BATERIE

Baterie v tomto smartphonu dosáhla na hodnotu 2150 mAh, její výdrž je bych řekl opět a zase standardní. Zařízení jsem používal s nastavením jasu na +- 75 procent, zapnutými daty, vyfocením pár snímků, během dne jsem zhlédnul nějaký videoklip na youtube, poslechl si nějakou dobu muziku, prohlížel si internet, měl jsem samozřejmě zapnutou neustálou synchronizaci emailu apod. a k večeru si již LG žádalo připojení na nabíječku.

Screenshot_2013-11-19-17-21-21Screenshot_2013-11-19-17-21-29

Úplné nabití z 0 na 100 procent trvalo 2 hodiny a 24 minut. Taktéž jsem otestoval GPS čip, jehož rychlost nalezení polohy, byla velmi příjemná. Připomenu pouze, že test vždy provádím v automobilu s vypnutým, jakýmkoliv datovým připojením, následné první nalezení a zafixování aktuální polohy trvalo úctyhodných 42 vteřin. Posléze jsem tradičně vypnul/zapnul GPS + aplikaci navigace a následovné nalezení trvalo už pouze 5 sec. Tyto údaje jsou velmi potěšující a sám bych rád nejednou LG Optimus l9 II používal jako navigaci v automobilu. GPS velmi chválím, zvláště pak když se jedná o zařízení střední třídy.

Závěr

LG Optimus L9 II mohu označit za upgrade takřka všemi směry. Zařízení obsahuje lepší fotoaparát, spoustu užitečných vychytávek, jako je např. Smart Stay, IrDa, atp. určitě lepší displej a v neposlední řadě disponuje opravdu velmi výhodnou cenovkou, která nyní dosahuje +- 6500,-. Tato částka je na zařízení této výbavy opravdu sympatická, a osobně kdybych uvažoval o zařízení střední třídy, nakloním se k tomuto modelu. L9 II bych doporučil třeba i dámám, jelikož je vyráběno i v elegantní bílé barvě.

Jako nedostatky mohu zmínit použité materiály, které odpovídají nepevné konstrukci, nebo třeba absenci podsvícení dotykových kláves. Mezi hlavní konkurenty tohoto přístroje může patřit například velmi dobře vybavená Lumia 920, HTC Desire 601 nebo Sony Xperia SP. Výběr finálního smartphonu už ale nechám na koncovém uživateli. A co myslíte vy? Podělte se námi o názor pod článkem.

Graf ceny produktu LG D605 Optimus L9 II poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

A dualSIM bude?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat