Chystají se „samoléčící“ baterie

Chystají se „samoléčící“ baterie
2013-11-19T11:00:38+02:00
• 19. 11. 2013

Ve světě mobilních technologií se neustále objevují pokroky, přičemž v poslední době si můžeme všímat vývoje zejména u součástek zajišťující výkon. Samozřejmě nemohu opomenout displeje, kde se brzy dočkáme vyššího rozlišení Full HD – dokonce i u smartphonů. Bohužel vývoj u baterií neprobíhá stejně rychle, byť se za poslední dobu objevilo několik slibných technologií.

Na kompletně nové typy baterií si musíme počkat ještě nějakou dobu, ale zřejmě se objevuje modifikace těch současných. Na Stanfordově univerzitě se podařilo výzkumníkům vylepšit baterie tím, že do katody přidali křemík. Díky tomuto postupu docílili, že lithium ion baterie mohla udržet větší množství elektronů. S tím ale došlo ke zvětšení až o 300 %.

Figure 1

Bohužel se zde vyskytl efekt, který je nežádoucí. Křemíkové katody při vybití popraskaly, jelikož se zpět zmenšily – tudíž reálné využití se vzdálilo. Naštěstí se vědcům podařilo vyvinout speciální polymerovou vrstvu, která sice nezamezí praskání, ale dokáže ihned opravovat katody.

V tuto chvíli existují prototypy baterií, které vydrží 100 nabíjecích cyklů bez výrazného poškození. Cílem je dotáhnout technologii, kdy bude možné zachovat vlastnosti baterie po dobu 500 cyklů pro baterie smartphonů a 3000 cyklů pro autobaterie.

Zdroj: gizmodo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat