Zabezpečení smartphonů: ztratil, našel, zvítězil

Zabezpečení smartphonů: ztratil, našel, zvítězil
2013-10-17T11:00:07+02:00
• 17. 10. 2013
1

„Ukradli mi iPhone, co mám dělat?“ „Někdo mi štípnul S4, existuje šanci ji vystopovat?“ Podobných otázek padá v internetových fórech deset do týdne. Někdy historky končí dobře, jindy si telefon až do odchodu do křemíkového nebe bude užívat někdo jiný. Jak to udělat, abyste spadali spíše do kategorie lidí, kteří si prožijí šťastný konec?

Máte smartphone? Máte šanci. I zadarmo

Do všech tří masově rozšířených platforem (Android, iOS, Windows Phone) implementovali prvky, které velice napomáhají tomu, abyste se po ztrátě nebo odcizení telefonu, se svým zařízením setkali. Kromě základního čísla IMEI totiž operační systémy disponují vlastními bezpečnostními nadstavbami.

Android

Celkem pozdě, ale přeci se na Androidu objevila služba Android Device Manager. Přes webové rozhraní (a aktivaci služby v telefonu) svůj přístroj lokalizujete, prozvoníte nebo kompletně vymažete. Bohužel žádnou z těchto aktivit telefon nedokáže, pokud nemá přístup k internetu, nebo když z něj zloděj vymaže váš uživatelský účet. Lépe tedy poslouží spíše při ztrátě než krádeži. Na druhou stranu, drtivá většina zlodějů neumí překonat ani obyčejné odemknutí gestem nebo číselný zámek, natož pokročilejší zabezpečení mobilu.

iOS

V tomto ohledu se mnohem dál nachází Find my iPhone, součást iOS synchronizovaná přes iCloud. Umí v podstatě totéž, co Android Device Manager, až na to, že ho po uzamčení služby nevyruší ani změna Apple ID ani reset do továrního nastavení telefonu. Telefon tak můžete kdykoliv najít nebo znehodnotit, pokud se připojí k internetu přes Wi-Fi nebo i cizí simkartu.

Windows Phone

Do třetice se podívejme na Windows Phone. I dlaždičkový OS v sobě skrývá funkci Najít můj telefon. Přes webové rozhraní windowsphone.com svůj WP zobrazíte na mapě a stejně jako u předchozích dvou jej na dálku zablokujete nebo vymažete. Podmínkou je opět zapnutí polohových služeb, které se naneštěstí dají vypnout. Ovšem při ztrátě telefonu můžete na zamykací obrazovku odeslat zprávu s vašimi kontaktními údaji (nebo jakoukoliv jinou), takže když kápnete na poctivého nálezce, zvyšuje se šance, že svůj přístroj dostanete zpět.

Existuje i dlouhá řádka alternativních zabezpečovacích aplikací třetích stran – Android Lost, Lookout a další. V tomto segmentu se začínají angažovat i mobilní operátoři. Specializují se především ale na firemní zákazníky, protože ví, že levné volání není všechno a musí nabídnout nadstavbu. V tomto případě v podobě hromadné bezpečnostní správy všech přístrojů.

Ať se rozhodnete vydat kteroukoliv cestou, pamatujte, že nejjednodušším a nejefektivnějším řešením je telefon hlídat jako oko v hlavě a aplikace použít až jako záchrannou brzdu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Jáson Hviezda

17. 10. 2013, 11:57

Používám Samsung Dive … Je to pěkný. Ale jako vždy je tu nevýhoda, že po obnově do továrního nastavení nebo reinstalaci se tato možnost zruší. :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat