ČTÚ vyhlásil podmínky aukce. Nováček zaplatí minimálně 2,7 miliard Kč za frekvence

ČTÚ vyhlásil podmínky aukce. Nováček zaplatí minimálně 2,7 miliard Kč za frekvence
2013-08-15T14:47:43+02:00
• 15. 8. 2013
1

Aukce číslo dvě má své finální podmínky. Český telekomunikační úřad je dnes zveřejnil na svých webových stránkách a moc se neliší od návrhu podmínek.

purple-4g-logo

Opět se budou dražit frekvence v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz. Každé pásmo je rozděleno minimálně na dva bloky a myslelo se také i na nováčka.

Nový operátor a jeho cesta

Pro případného nového zájemce jsou vyhrazeny speciálně dva bloky. Jeden v pásmu 800 MHz, druhý v 1 800 MHz.

V nižším frekvenčním pásmu se jedná o párový blok A3 o šířce 2 x 10 MHz. Stojí 2,2 miliardy Kč. V pásmu 1800 MHz jde také o párový blok. Je označen jako B1 a jeho velikost je 2 x 15,8 MHz. Nově nabyté frekvence jsou neutrální, tudíž je muže operátor využít pro GSM i LTE sítě.

V pásmu 2600 MHz nemá nováček žádné zvýhodnění, každopádně Úřad nastavil spektrální limit 2 x 20MHz. To znamená, že každý subjekt získá minimálně pásmo o šířce 2 x 10 MHz.

Pokud z aukce vzejde nový operátor, tak stávající mu budou muset poskytnout své sítě pro národní roaming. Konkrétně již vybudovanou 2G a 3G infrastrukturu na 8 let. Nováček má nárok také na 4G síť své konkurence do té doby, než pokryje 20% území ČR svým LTE. Nárok na 4G konkurence v určité oblasti ztrácí v případě, pokud ji logicky pokryje.

Stávající operátoři

Pro stávající trojku se toho moc nemění. V pásmu 800 MHz mají dostupné 4 bloky o celkové šířce 2 x 20 MHz. První z nich (A1) stojí 1,01 miliard Kč, zbylé (A2) 1,1 mld Kč. Jeden operátor (včetně nováčka) může získat maximálně 2 x 10 MHz. Může se tedy stát, že jeden z našich tří operátorů vůbec nezíská frekvence v tomto pásmu.

V pásmu 1 800 MHz je k dispozici 9 bloků B2 o šířce 2 x 1 MHz, každý za 30 milionů Kč. Poslední pásmo (2 600 MHz) je rozděleno na párovou a nepárovou část. Ta párová se dá využit na výstavbu vysílačů a jeden blok o šířce 2 x 5 MHz stojí 80 milionů Kč. Nepárová může sloužit například pro spoje. Jeden blok z desíti stojí 30 milionů Kč.

Rozvojová kritéria

Jak ve staré, tak i v nové aukci nechybí rozvojová kritéria. Pro každé pásmo jsou uvedená zvlášť. Dané území pokládá ČTÚ za pokryté, pokud je obyvatelům dostupná taková síť, která dovoluje stahování rychlostí 2 Mbit/s. Od roku 2021 pak 5 Mbit/s.

Započítává se i 3G pokrytí v pásmu 2 100 MHz. Okres se pokládá za pokrytý, pokud je na jeho 98% území dostupná 4G/3G síť a zároveň na 75% území je dostupné pokrytí v budovách.

Pokrytí samotných okresů si bude měřit sám Úřád. Operátoři jsou mu povinni poskytovat prakticky všechny důležité údaje o svých stávajících i budoucích základových stanicích. Díky tomuto kroku bude k dispozici jednotné měřítko pro porovnání kvality pokrytí všech tří (čtyř operátorů).

Pásmo 800 MHz

  • Do 30 měsíců (2,5 roku) od nabytí frekvencí musí operátor pokrýt alespoň 30 okresů ze skupiny A.
  • Do 5 let musí operátor pokrýt všechny okresy skupiny A, 22 okresů ze skupiny B,  půlku železničních koridorů I. až IV., dálnic a rychlostních silnic.
  • Do 7 let musí být pokryta celá republika, železničních koridory I. až IV., dálnice a rychlostních silnic.

Pásmo 1800 MHz

  • Do 8 let musí být pokryto 50% populace ČR.

Pásmo 2600 MHz

  • Do 7 let musí být pokryto 10% populace ČR.

Pro nového hráče na trhu jsou tyto podmínky mírně pozměněny. Veškeré časové lhůty jsou o rok posunuty.

Okresy skupiny A (32) – Benešov, Bruntál, Česká Lípa, Český Krumlov, Cheb, Domažlice, Havlíčkův Brod, Jeseník, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Klatovy, Kutná Hora, Louny, Pelhřimov, Písek, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Prachatice, Příbram, Rakovník, Rokycany, Rychnov nad Kněžnou, Strakonice, Šumperk, Svitavy, Tábor, Tachov, Třebíč, Žďár nad Sázavou a Znojmo.

Okresy skupiny B (45) – Beroun, Blansko, Břeclav, Brno-město, Brno-venkov, České Budějovice, Chomutov, Chrudim, Děčín, Frýdek-Místek, Hodonín, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Karviná, Kladno, Kolín, Kroměříž, Liberec, Litoměřice, Mělník, Mladá Boleslav, Most, Náchod, Nový Jičín, Nymburk, Olomouc, Opava, Ostrava – město, Pardubice, Plzeň-město, Praha, Praha-východ, Praha-západ, Přerov, Prostějov, Semily, Sokolov, Teplice, Trutnov, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Vsetín, Vyškov a Zlín.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Milan Hošek

15. 8. 2013, 17:20

7 let čekat na to až se i na menších vesnicích dočkáme rychlostí 2Mbit/s? To aby to bylo i 10× levnější potom! Prostě směšný, na to co tu mělo být už dávno jim dávají těžký roky navíc… V roce 2015 bude v ČR stále 50% území, kde se lidem bude ukazovat na displeji G/E… Když už tedy musím trpět tu rychlost, tak ať alespoň signál nehapruje jak na horské dráze.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat