MediaTek se pochlubil s big.LITTLE MP SoC – poráží Nexus 10, iPad a Tegru 3

MediaTek se pochlubil s big.LITTLE MP SoC – poráží Nexus 10, iPad a Tegru 3
2013-07-30T07:47:42+02:00
• 30. 7. 2013

MediaTek se v poslední době ukazuje jako silný soupeř, který má co nabídnout. Nedávno jsme se dočkali uvedení prvního 8jádrového SoC, u kterého můžete využívat kompletní výkon všech jader v jednu chvíli. Nyní zde máme další novinku, která nabízí 4 jádra. Konkrétně se jedná o architekturu big.LITTLE MP. Samsung například používá obdobnou záležitost, ale v jeho případě mohou pracovat za normálních podmínek jen jádra Cortex-A15 nebo Cortex-A7 – nikdy se nezapojují současně.

Nový Soc je znám pod označením MT8135 a ve výbavě má 2x Cortex-A15 a 2x Cortex-A7. Díky této kombinaci dokáže dosahovat na vysoký výkon v případě potřeby, ale při běžné činnosti se využívají slabší jádra, která nespotřebovávají tolik energie. Upravená architektura big.LITTLE s přívlastkem MP dovoluje, aby všechna jádra pracovala současně, takže ve výsledku získáváme atypický 4jádrový procesor.

MediaTek-MT8135-PowerVR-G6200

Navíc je u tohoto SoC použita grafika PowerVR Series6 G6200, která dává dostatečně velký výkon pro nejnovější hry. U ní najdeme podporu OpenGL ES (1.1, 2.0 3.0), OpenGL (3.x, 4.x), DirectX 10_1 a OpenCL 1.x. Ve výbavě SoC nechybí WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM rádio a dokonce je zde Miracast.

Nyní se můžete podívat na srovnávací test výkonu, kde MediaTek přesně neuvedl konkurenční zařízení. I tak se dají rozeznat, takže se můžeme podívat na srovnání referenčního tabletu s Nexus 10 (2x Cortex-A15), iPadem (2x 1.4 GHz) a Asus tabletem s Tegrou 3 (4x Cortex-A9).

Screenshot_163

Výsledky testů jsou poměrně příznivé pro MT8135, ale je potřeba vzít na vědomí, že konkurenční zařízení nejsou nejnovější, přičemž se chystají výkonnější varianty. I tak MediaTek dokazuje, že se s ním musí počítat. Zatím nevíme, kdy se MT8135 objeví v ostrém nasazení, ale při stávající politice můžeme očekávat příchod levných a výkonných tabletů.

Screenshot_164

Zdroje: engadget.com, gsmarena.com, withimagination.imgtec.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat