Android 4.3 odhaluje další novinku – zrychluje IO operace

Android 4.3 odhaluje další novinku – zrychluje IO operace
2013-07-30T06:31:43+02:00
• 30. 7. 2013

Možná jste si všimli u svého Androidu, že postupem času při větším používání se zpomaluje systém a práce již není tak plynulá. Mnohdy pomůže restart do továrního nastavení, ale většinou se daný problém vrátí. Vše souvisí s absencí podpory pro TRIM, díky čemuž se nepracovalo s daty nejlépe.

android-ice-cream-2

Pokud do svého zařízení nahrajete film o velikosti 1 GB a následně jej smažete, tak stále existuje v úložišti. Jen jej nevidíte, ale sám systém s těmito daty neustále pracuje. V podstatě se čeká, až nahrajete další data a ty původní přepíšete. Pokud to neuděláte, tak řadič eMMC/SSD neustále mapuje a zpracovává data. Právě v tomto je hlavní problém a do této chvíle jste mohli zavést TRIM jen u zařízení, která měla root.

Android 4.3 přidává podporu pro TRIM pomocí funkce fstrim. V podstatě úkolem této funkce je, aby řadič již nadále nezpracovával smazaná data a uvolnil jej pro rychlejší a svižnější činnost. Navíc napomáhá řadiči s lokalizací volných datových buněk. Díky tomu se nemusí pracovat s tolika daty, což k vede k zrychlení systému. Tato činnost probíhá na pozadí a provádí se dle pozorování jednou za 24 hodiny. Samozřejmě tu jsou podmínky.

nexusae0_2013-07-29-20_33_28-b87937cdea689594a293979b30b13054e7455dee-platform_system_vold-Git-at-Goo1

Celý cyklus čištění probíhá jen tehdy, pokud je vaše zařízení minimálně z 80 % nabito, nebo má 30 % baterie a je připojeno nabíječce. Tudíž byste měli každou noc nabíjet, abyste dali šanci systému spustit toto čištění. Dokonce můžete sledovat skrze ADB, jestli fstrim na zařízení běží – adb logcat-d | grep-i fstrim.

Tato novinka byla pozorována na Nexus 7(2012/2013) a Nexus 4. Dá se tedy předpokládat, že se jedná o nativní součást systému a bude dostupná pro ostatní zařízení. S největší pravděpodobností můžete sledovat zlepšení rychlosti Androidu. Nemusí platit u všech.

Zdroje: anandtech.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat