Heslo k iOS hotspotu se dá prolomit za 24 sekund

Heslo k iOS hotspotu se dá prolomit za 24 sekund
2013-06-20T07:00:54+02:00
• 20. 6. 2013

Bezpečnost operačních systémů je podrobována zkouškám každou chvíli a nejeden hacker nebo výzkumník hledá skulinu, díky které by se dostal do zařízení. Bohužel u iOS 6 a iOS 7 beta byla objevena poměrně zajímavá bezpečnostní díra, která se ukrývá v hotspotu. Vaše zařízení se dá použít jako běžný WiFi router, abyste se připojili k mobilnímu internetu skrze váš notebook nebo PC. Při zapínání této funkce iOS nabízí vygenerování bezpečnostního hesla, ale právě zde je poměrně velký problém.

8-Mobile-Security-Tips-Is-My-Smartphone-Protected

Heslo není generováno náhodně a využívá se k tomu slovník, který má pouze 1842 slov. Celá podoba se skládá ze 4 až 6 znaků, po kterých následují 4 číslice. Toto objevili výzkumníci z německé univerzity Friedrich Alexander University. Ovšem zde neskončili a pokračovali v dalším bádání, přičemž se pokusili prolomit heslo na několika zařízeních. Při jejich pokusech zjistili, že je zde 10 nejpoužívanějších slov.

wifi-chart

Samozřejmě se pokusili o co nejrychlejší nalezení hesla k danému zařízení a při využití současného hardwaru se dostali na čas 24 sekund. Za tak krátkou dobu dokázali zjistit heslo k hotspotu iOS zařízení. Bohužel se tato chyba objevuje i v iOS 7 beta, takže by se mohlo očekávat, že by Apple udělal změny i v tomto ohledu, aby finální verze systému byla bezpečná.

Výzkumníci se ještě pokusili podobným způsobem prolomit Windows Phone 8, který používá o něco silnější heslo. Došli k závěru, že by to bylo možné, ale neměli dostatek podkladů pro přesné výsledky. Pokud se ptáte na systém Android, tak máme dobrou zprávu. Čistá podoba od Googlu generuje silné heslo a je nejhůře prolomitelné. Bohužel někteří výrobci upravují systém, a tak jsou jejich zařízení náchylnější na prolomení hesla. Mezi takové patří například HTC.

Pokud se chcete vyhnout problémům, zkuste na svých zařízeních používat vlastní heslo, které bude dostatečně dlouhé a bude mixovat co největší počet znaků.

Zdroj: gigaom.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat