Google porcuje Android a je to dobře komentář

Google porcuje Android a je to dobře [komentář]
2013-06-09T11:00:39+02:00
• 9. 6. 2013
8

Operační systém Android trpí na svou roztříštěnost, což je všeobecně známá věc. Pokud se podíváme na jednotlivé verze, tak si můžeme všimnout, že si drží silnou pozici i stařičký Gingerbread. Odhaduji, že se ho budeme zbavovat stejně špatně, jako Internet Exploreru 6. Budeme si muset zvyknout na přítomnost dnes již starších verzí systému, byť v dnešní době můžeme pozorovat mírné zlepšení. Například verze 4.x již zaujímají téměř 60% podíl, což je skvělá zpráva, ale i tak zde máme Ice Cream Sandwich nebo Jelly Bean ve dvou variantách.

Zatím jsme byli zvyklí, že každá verze přinesla dost novinek, které se ovšem netýkaly jen nových funkcí samotného systému. Například při jedné z posledních aktualizací jsme se dočkali u klávesnice v Androidu možnosti psaní textu za pomocí tažení prstu přes daná písmenka. V obchodě Play můžeme najít několik variant aplikací, které nabízejí tyto pokročilé funkce. Ovšem u podobných novinek je poměrně zásadní problém. Pokud v Googlu dojdou na chybu ve funkcionalitě, tak musejí vydat novou verzi systému.

google aplikace

Bohužel se jedná o celkem zásadní překážku, jelikož samotní výrobci řeší své aktualizace smartphonů s dosti velkým zpožděním. Proto vydání verze opravující problémy v zabudovaných aplikací se jeví jako dost zdlouhavá a nepraktická možnost opravy.

Naštěstí Google začal porcovat Android, čehož jsme si mohli všimnout již před nějakou dobou. Například byla osamocena aplikace Kalendář, která byla nativní součástí Androidu, ale nakonec se dostala do obchodu Play. Jedná se o obrovskou výhodu, jelikož může vznikat větší množství nových verzí přinášející opravy nebo nové funkce v častějších intervalech. Navíc Google nemusí kvůli tomu vydávat novou verzi systému. Jednoduše aktualizuje vše potřebné skrze obchod Play. Dokonce ani moc nezáleží na tom, jestli máte Android 4.0 nebo 4.2.

Samozřejmě Kalendář není ojedinělou aplikací, která se dostala se svými aktualizacemi mimo Android. Dnes si můžeme všimnout, že ve své podstatě takto existuje GTalk, který byl nahrazen Hangouts. Nejnovější položkou je samotná klávesnice ze systému. Díky tomuto může vyvíjet a rozšiřovat možnosti nezávisle na verzi Androidu. Samozřejmě se můžeme dočkat rychlejšího vylepšování. Jedná se o nespornou výhodu.

V budoucnu by to mohlo znamenat, že se v obchodě Play objeví větší množství nativních aplikací. Například by se tam mohl vyskytnout launcher nebo hodiny, které jsou zatím napevno zabudovány. Pokud se tedy Google vydává touto cestou, můžeme se těšit na větší množství novinek. Jednotlivé vývojářské týmy mohou pracovat nezávisle na aktuální verzi systému Android. Navíc Google může snížit periodu mezi updaty Androidu nebo jen vydávat zásadní novinky.

Zatím si budeme muset počkat, jak vlastně bude vypadat budoucnost Androidu, ale za sebe mohu říci, že současný směr přinese více užitku pro všechny uživatele. Již nebudeme muset tolik řešit updaty a případné novinky. Zásadní aplikace se objevují samostatně v obchodě Play, což přináší nesporné výhody. Pokud by vše zůstalo při starém, tak si představte, že byste museli čekat na novou verzi GMailu nebo Kalendáře společně s vydáním Androidu pro vaše zařízení. Navíc by se navyšoval počet verzí nebo by docházelo ještě k většímu zpoždění. Zatím tedy vidím snahu Googlu ve snížení fragmentovanosti Androidu nebo spíše oproštění od důležitosti verzí od klíčových aplikací.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vladislav Kluska

23. 6. 2013, 13:54

Jo, tohle se hodí, některé Googlácké věci jsou povedenější než od výrobců…

RENÉ Vicher

9. 6. 2013, 18:34

Kašlu vám na všechno! 2.3 FOREVER :D

Tomáš Procházka

9. 6. 2013, 18:25

A Google to nedělá jen s aplikacemi, ale i s knihovnami pro vývojáře, napříš téměř všemi verzemi Androidu lze tak například používat nové vektorové mapy, nového poskytovatele polohy nebo třeba detekci aktivity.

Marek Tamaškovič

9. 6. 2013, 12:43

Je to pekný ťah od Googlu ale výrobcovia smartphonov to dosť sťažujú tým že natívne app v tel. ktoré tam sú ako napr. kalendár ktorý vydal Sony sa nedá odinštalovať a keď si stiahnem ten googlacký budem ich tam mať dva a potom mám zbytočne zabraté miesto a zneprehľadnené menu

tak ten nativni kalendar v androidu 4+ zmraz… a nebude ani uzirat prostredky a ani ikonu v menu. Pouze misti v pameti.

Marek Tamaškovič

10. 6. 2013, 7:16

Lenže keď nemáš root tak ten kalendár sa nedá vymazať

k cemu ho vymazavat? Kvuli tem par kB? Jde o to zamrazeni, ze se to pak chova jako by tam nebyl, akorat to zere misto a to v dnesni dobe neni zadnej problem. Netreba mazani s rootem.

Marek Tamaškovič

10. 6. 2013, 14:24

Kvôli tím pár kB, menej fragmentovanej časti pamäte, niektoré app aj keď ich vypneš stále žerú nejakú časť ram a keď máš napr nejakých 200 mB RAM tak potom si raz dva rozmyslíš či takéto veci budeš robiť

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat