Evropa bude mít asi jen tři operátory, konsolidace je nutná KOMENTÁŘ

Evropa bude mít asi jen tři operátory, konsolidace je nutná [KOMENTÁŘ]
2013-06-18T09:22:26+02:00
• 18. 6. 2013

Roaming v EU končí. Dříve, nebo později budeme ze všech zemí Evropské unie volat za domácí ceny, což je velmi příjemná zpráva. Na druhou stranu asi nezabráníme celkové konsolidaci trhu, což může vést ke zdražení.

holding hands bussines

V tomto článku bych vás chtěl obeznámit s problematikou konsolidace trhu. K samotnému zrušení roamingu by mělo dojít 1. 7. 2014, ovšem slíbit vám to nemohu. Dle slov Neelie Kroes (viceprezidentky Evropské komise pro digitální agendu) je potřeba tento problém vyřešit co nejdříve, protože výrazně ovlivňuje kvalitu služeb v celé Evropě. Čas je mocný pán, a pokud to nebude 1. července 2014, tak nejpozději se dle mého názoru dočkáme v roce 2015.

Během několika let od zrušení roamingu dojde pravděpodobně k hromadnému spojování sítí. Nejlépe na tom budou největší telekomunikační společnosti, což momentálně jsou Vodafone, T-Mobile, Telefónica a Orange.

Je to vůbec potřeba?

KLADY

  • Jednotná základní nabídka pro celou Evropu (během několika let),
  • dostupnost služeb (volání, sms, data) za domácí ceny takřka v celé Evropské unii,
  • speciální nabídky pro určité země.

ZÁPORY

  • Může dojít k mírnému zdržení,
  • při výstavbě sítí nové generace se poskytovatelé zaměří na jiné země EU,
  • v rámci úspor mohou být rušeny kamenné obchody,
  • dojde k propouštění, protože vše se bude řídit z jednoho místa v Evropě.

Pokud si neumíte představit, jak taková konsolidace probíhá, zde je jeden zjednodušený příklad: dceřiné pobočky stejné korporace (například Vodafone CZ, Vodafone DE atd.) spojí své sítě a vznikne jedna velká Vodafone EU. Problémem je, že jsou země, kde skupina Vodafone nepůsobí, a tak si bude muset najít partnerskou síť.

Vyjednávání mezi velkými společnostmi mohou trvat několik let, a proto se obávám, že ke konsolidaci nedojde brzy, byť bychom to zejména my Češi mohli ocenit. Otázkou je, kolik takových operátorů v Evropě nakonec bude? Sám si troufám říct, že nakonec skončíme u tří, protože v mnoha zemích EU jsou na trhu pouze 3 poskytovatelé mobilních služeb (Česko je názornou ukázkou). Existence dalšího hráče by byla možná, ale musel by se o samotnou síť a její kapacitu dělit s někým jiným, což by určitě nevyhovovalo nikomu.

Můžete namítnout, že v ČR bude čtvrtý operátor a vaše námitka bude opodstatněná. Český nováček musí ale s hrozbou brzkého odprodeje počítat. Ze začátku bude muset hodně investovat a se zrušením roamingu klesá pravděpodobnost, že investice se vůbec vrátí. Dá se tak říct, že nováček postaví síť pro někoho většího a ten ji následně odkoupí.

Dalším sporným bodem jsou ceny služeb. Budou pro všechny stejné, nebo každá země bude mít jiné ceny? Záměrem EU je, aby všichni platili stejně, ale sám si myslím, že to nastane až několik let po konsolidaci (pokud tedy vůbec). Stanovit jednotnou cenu pro Řeka a Brita je velmi obtížné a částečně i nemožné.

Nyní se pojďme podívat na rozmístění majoritních sítí ve všech 27 zemích EU. K 1. červenci 2013 bude zemí 28, protože přistoupí Chorvatsko. To je do statistik také zahrnuto.

Vodafone – jistý hráč číslo jedna

Skupina Vodafone, původně ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, působí ve 13 evropských zemích, přičemž jen Albánie není v Evropské unii. V dalších 14 má společnost své partnerské sítě. Poslední do dvaceti osmi je Slovensko, kde působí jen zbylí tři konkurenti. Dá se usuzovat, že Vodafonu se jen tak nezbavíme a bude tu s námi snad i po konsolidaci.

vodafone coverage map europe

Telefónica – co je to O2?

Španělská Telefónica je na tom o něco hůře. Primárně působí ve Střední a Jižní Americe, v Evropě má jen šest poboček a seznam partnerských sítí není na oficiálních ani k dispozici.

o2 european map coverage

T-mobile – střední Evropa především

T-Mobile je na tom podstatně lépe. Své hlavní sídlo má v Německu a původně se společnost jmenovala Deutsche Telekom. Působí v 11 státech z celkových 28. Zároveň má vcelku silnou partnerskou základnu na Balkánském poloostrově. Více napoví už obrázek.

tmobile coverage europe partners

Orange – velikán Čechům neznámý

Posledním hráčem je společnost Orange. Jedná se o korporaci z Francie původně známou jako France Telecom. Seznam partnerských sítí taktéž nebyl na oficiálním webu k dispozici.

orange map coverge europe

Teď můžeme začít diskutovat, kdo se s kým ožení. Sám si ani netroufám tvrdit, jak to celé dopadne, protože jsme teprve na začátku jednoho velkého procesu, který ani za 10 let nebude zdaleka u konce. Na konci všeho by evropský trh měl připomínat tak trochu ten americký. Snad budou ale v Evropě stabilnější sítě, než v zámoří.

Zdroje: orange.com, telekom.com, telefonica.com, vodafone.com, commentneelie.eu

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat