První dojmy z Android Studia

První dojmy z Android Studia
2014-12-08T19:48:51+02:00
• 19. 5. 2013
15

Jednou z novinek pro vývojáře, která byla představena na letošním Google I/O, je nové vývojářské prostředí s názvem Android Studio (odkaz na stažení). V tomto třídílném miniseriálu bych rád sepsal své první dojmy z tohoto prostředí.

Na začátek stojí za zmínku, že se prozatím jedná o tzv. „preview“ verzi, může  obsahovat chyby a nejedná se o hotový produkt. Za sebe však můžu říct, že nevidím problém s kompletním přesunem z původního nástroje Eclipse. Nové Android Studio je postavené na IntelliJ Community Edition. IntelliJ jsem nikdy před tím nezkoušel, a tak nemám možnost zhodnotit, kolik úprav Google udělal. Porovnávat tedy budu především s již zmíněným Eclipse, ve kterém jsem pro Android vyvíjel přes dva roky.

Sbohem Eclipse, vítej Android Studio.

android-studio

Instalace

Instalační balíček má přibližně 370 MB a obsahuje zároveň nejnovější Android SDK. Pryč jsou prvotní nastavování cest k SDK a instalace každého zvlášť. Přivítá nás standardní instalace, kterou možná znáte z Android SDK.

2013-05-18 13_34_57-Android Studio Setup

Samozřejmou nutností je mít nainstalovaný balíček JDK (k dispozici zde) a nastavenou proměnnou prostředí JAVA_HOME tak, aby vedla do adresáře s JDK.

2013-05-18 13_51_50-Android Studio Setup

Jak lze vidět, po instalaci zabere Android Studio přes 700 MB na disku. Většina (kolem 460 MB) je však Android SDK. Přestože je větší než Elipse, jedná se o zanedbatelný rozdíl.

2013-05-18 13_52_06-Android Studio Setup

První spuštění

Při prvním spuštění se Android Studio zeptá, zda chceme importovat nastavení. Díky tomu bude jednoduchá případná reinstalace a přenos nastavení.

2013-05-18 13_54_49-Complete Installation

Následně se zobrazí uvítací obrazovka, ze které je hned několik možností dalšího postupu. Ještě než si je rozebereme, chtěl bych zmínit jednu věc. Následující screenshoty budou zobrazovat prostředí s tmavým schématem. Výchozí schéma je světlé a lze přepnout velice jednoduše v nastavení.

Android Studio_2013-05-18_14-49-34

Na obrázku vidíme rozdělení na „Nedávné projekty“ (vlevo) a rozšířené možnosti v pravém sloupci. Na jednotlivé možnosti se podíváme zblízka.

Vytvoření projektu

Po kliknutí na „Nový projekt“ se dostaneme k procesu tvorby nového projektu. Nejdříve to nejdůležitější, název aplikace a modulu, název balíčku a cesta, kam se má projekt uložit. Následující tři rozbalovací nabídky slouží k výběru cílové verze Android API. Minimum záleží na vás, dnes se vyplatí nastavit minimum na API 9, tedy Gingerbread. Cílová verze („Target SDK“) značí nejvyšší možnou verzi, se kterou je potvrzena funkčnost aplikace a systém v takovém případě nepotřebuje spouštět aplikaci v režimu kompatibility. Doporučuji nastavit vždy nejvyšší možnou a následně aplikaci testovat na telefonu/emulátoru s touto verzí. A poslední, verze proti které se aplikace bude kompilovat. Mé doporučení k tomuto poli je, kompilovat proti stejné verzi, jaká je cílová, popřípadě novější. Dále si můžeme vybrat barevné schéma aplikace. Na výběr máme „žádné“, tmavé téma „Holo Dark“, světlé téma „Holo Light“ a „Holo Light with Dark Action Bar“ které kombinuje světlé téma, ale s tmavým Action Bar-em. A nakonec máme na výběr, zda chceme vytvořit vlastní ikonku aplikace, první aktivitu, a zda má být celý projekt jen knihovnou.

Rada pro začínající, název balíčku sestavujte tak, že nejdříve pozpátku poskládáte doménu svého portfólia a pak doplníte například název aplikace. Pro naši vzorovou aplikaci „HelloDotekomanie“ získáme název balíčku „com.brainwashstudio.hellodotekomanie“.

New Project_2013-05-18_15-09-07

Pokud necháme zaškrtnuto, že chceme vytvořit vlastní ikonku aplikace, následující krok nám umožní ikonu udělat tak, aby odpovídala guidelines. Možnosti jsou omezené a jedná se spíše o dočasné řešení, než necháte ikonku udělat grafikovi.

New Project_2013-05-18_15-10-21

Následující dva kroky slouží k vytvoření první aktivity. Na výběr je pět šablon, avšak „Master/Detail Flow“ je k dispozici jen v případě, že vytváříte projekt pro Android 3.0 a výše. Následuje zadání názvu aktivity a výběr typu navigace. Různé typy navigace jsou ale taktéž dostupné až od Androidu 3.0 a v našem případě tak nevyužitelné.

New Project_2013-05-18_15-10-41 New Project_2013-05-18_15-11-18

Po vytvoření se projekt rovnou otevře a vy můžete ihned začít psát kód a vytvořit tu nejlepší aplikaci. Za zmínku stojí to, že Android Studio upřednostňuje systém Gradle a nové projekty jsou automaticky konfigurovány pro tento systém.

HelloDotekomanie - [F__Development_Android_Projects_HelloDotekomanie] - Android _2013-05-18_15-12-49

Import projektu

Za zmínku rozhodně stojí možnost projekt do Android Studia importovat. V základu lze importovat projekty, které jsou spravovány systémy Maven a Gradle, popřípadě importovat přímo zdrojové kódy aplikace. Jelikož používám Maven, nezkoušel jsem, zda existují doplňky, umožňující import například Ant projektů a podobných, ale  lze předpokládat, že ano.

Stažení projektu z VCS

Poslední možností, kterou Android Studio nabízí, je stáhnout projekt přímo ze systému pro správu zdrojových kódů. Podporován je Git, GitHub, Mercurial (hg) a Subversion (svn).

Předběžné hodnocení

S hodnocením Android Studia bych se nerad unáhlil. Používám jej od středečního vydání, a tak jsem zatím neprošel všechna zákoutí, nenarazil na chyby a podobně. Přesto zatím hodnotím velmi pozitivně a budu rád, když se k Eclipse nebudu muset vracet. Následující seznam kladů a záporů se týká porovnání právě s Eclipse.

Klady

  • rychlost
  • menší nároky na výkon PC, především paměť
  • chytřejší našeptávač
  • tmavé barevné téma
  • rychlá a jednoduchá instalace

Zápory

  • menší počet pluginů a nedostupnost některých pro mě důležitých
  • nemožnost vytvářet jiné projekty než pro Android
  • nemožnost při tvorbě projektu vybrat jiný systém než Gradle

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Bude pokračování?

Alexander Megas

22. 10. 2013, 3:22

Díky,
hodně mi tenhle článek pomohl a doporučuji ostatním začátečníkům. =;D

Tomaš Bažant

20. 5. 2013, 15:32

Můžete udělat nějaký tutoriál pro amatéry k tvorbě aplikací v android studiu? Rád bych taky zkusil vytvářet aplikace pro android, ale kvalitní polopatický návod v češtině není. Zkoušel jsem eclipse, ale to prostředí mě příjde zmatené.

Roman Nepšinský

25. 5. 2013, 10:49

Pokud ti přišlo Eclipse zmatené, tak Android Studio moc nepomůže, je tam zase to samé (byť třeba designér layoutů už je podstatně použitelnější a celkově se mi to zdá svižnější). Jaké typy aplikací bys chtěl dělat? Pokud multimediální nebo hry, zvaž použití frameworku typu Unity, tam se dá programovat příjemně v C# (díky Monu), získáš výstup pro Pc/Mac/Linux/Web i Android a iOS (dříve placené za stovky dolarů, teď nově zdarma!), v blízké době má přibýt i Windows 8 a WP8. Pro Android ti to rovnou vyplivne (podepsané) APK, které můžeš nahrát na Google Play Store.

Pokud přesto chceš programovat „nativně“ v Javě nad SDK v Adrnoid Studiu, otevři si ukázkové projekty od Googlu a zkus si v nich něco měnit, abys pochopil zákonistosti (co je aktivita, k čemu jsou resources, jak si nabindovat eventy na uživatelské prvky atd.)

Zial na XP nefunkcne. skusane na dvoch pc s xp… :(

Heh, co bys cekal od vic nez 10 let stareho systemu?

Tak som to skusal cez VirtualPC aj na Win7 a ani tam mi to nespusti. Ani ziadna hlaska. Skratka kliknem na ikonu a nic sa nedeje. :(

Tadeáš Kříž

20. 5. 2013, 11:10

Mate nainstalovano JDK a nastavenou cestu k nemu v JAVA_HOME?

Roman Nepšinský

25. 5. 2013, 10:44

To je známý bug, na mých Windows 7 x64 Ult s JDK 1.7 to taky nešlo spustit dokud jsem ručně nevytvořil proměnnou JDK_HOME:
http://www.ootpapps.com/2013/05/android-studio-wont-open-how-to-fix-android-studio/

„nemožnost vytvářet jiné projekty než pro Android“ .. clovek to tak nejak ceka, kdyz si stahuje software s nazvem Android studio, ne?!

Tadeáš Kříž

19. 5. 2013, 12:15

Android Studio je postavene na IntelliJ, ve kterem jdou vytvaret predevsim Java aplikace a neni duvod, proc by to nemelo jit. Jak rikam, porovnaval jsem s Eclipse, ve kterem ta moznost je.

Omg, ale to je hodne blba pripominka. Tenhle bod absolutne nepokladam za negativum. Za 1. v popisu produktu nic takoveho ani neni, nazev aplikace mluvi za vse a za 2. na vyvijeni jinych veci tu mas eclipce, netbeans atd.

Celkove mi ta recenze pripada, ze by ji napsal asi kazdy kdo stravil v eclipse vic nez 20min a pak zhruba stejne casu v Android Studiu. Poprosil bych trochu vic zabihat do detailu. A napr. 3 obrazky z prubehu instalace? Vazne?

Tadeáš Kříž

20. 5. 2013, 11:07

Naopak, je to zcela relevantni vec. Nevim jak vase projekty, ale ty na kterych jsme delali my, casto vyzadovali dalsi soucasti, jako napriklad API v PHP, nejakou sdilenou knihovnu v Jave a podobne. Neni duvod, proc by to nemelo jit. Je zde moznost vytvorit modul, ktery uz bude v Jave, nebo lze taky nakonfigurovat pomoci Maven. Rozhodne nejde o vec, kvuli ktere bych prestal Android Studio pouzivat. Jen nejspise prejdu na IntelliJ IDEA 13, ktere bude kombinovat vyhody Android Studia s moznosti tvorby i jinych projektu. Verte, ze mit vice ruzne se chovajicich nebo ruzne nakonfigurovanych prostredi je z hlediska produktivity krok zpatky.

A co se tyce recenze. Za prve jde o prvni dil ze tri. Za druhe, majoritu publika dotekomanie netvori hardcore programatori a proto se snazim nezabihat do uplnych detailu, protoze by je ocenilo pouze par jednotlivcu.

A naposled bych se zeptal, co byste v tomto rozsahu (od instalace po vytvoreni/import prvniho projektu) vice rozepsal vy?

Chtel sem tim spis naznacit, ze ten clanek evidentne vubec nema informacni hodnotu na to, aby ste ho jeste rozdelili do 3 dilu. Uplne by stacil jeden o rozsahu prvniho dilu bez zbytecnosti jako 3screeny z instalace atd -> myslite ze tyhle informace publikum oceni? To tezko. ;)

Alexander Megas

22. 10. 2013, 3:25

Já jo. =D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat