Nokia chystá další revoluci ve focení smartphonem

Nokia chystá další revoluci ve focení smartphonem
2013-05-01T10:40:36+02:00
• 1. 5. 2013

Nokia se začíná čím dál více zaměřovat na kvalitu fotografií u mobilních telefonů a jeden z prvních větších počinů je poslední smartphone se Symbianem – Nokia 808 PureView. Ten zaujal širokou veřejnost svým 41MPx senzorem, ale například nedávno jsme se dočkali další evoluce. Možná se to dá nazvat i revolucí, jelikož Lumia 920 je jeden z prvních smartphonů s optickou stabilizací obrazu. Nyní se ukazuje, že se máme těšit na další významný krok, který by mohl společnost posunout ještě dále od konkurence.

pi-camera

Minulý rok jsme mohli žasnout nad Lytrem, což je speciální foťák, kterým pořídíte fotografii. Tu následně doostříte dle libosti. Můžete nechat zaostřený snímek na objekt v popředí nebo v pozadí. Jedná se o celkem zajímavou technologii. Sama Toshiba oznámila, že pracuje na něčem podobném, ale Nokia uviděla šanci ve startupu Pelican, který má podobný systém, jenž by se vyjímal ve smartphonech. Samotné promo video slibuje, že focení na mobilech již nebude jen o megapixelech. Dokonce na videu můžete vidět, že ve výsledné fotografii budete moci zaostřit i několik objektů současně.

Celý systém pracuje na na několika senzorech, které zachytávají samotný obraz. O zbytek se následně stará poměrně komplikovaný software, který v současnosti potřebuje největší investice.

Pelican Imaging Envisions a Smart Camera for Your Smartphone - YouTube

Investiční divize Nokie zřejmě hodlá napumpovat peníze do tohoto projektu. Jedná se zatím o prvotní informace, ale můžeme odhadovat, že pokud se vše podaří, je možné, že se s touto technologií setkáme. Zatím je brzy předvídat, jestli bude začleněna do nějakého modelu tento rok, nebo uvidíme první prototyp až na konferenci MWC 2014.

refocus

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat