HTC prozrazuje, co přinese nová verze Androidu

HTC prozrazuje, co přinese nová verze Androidu
2013-05-05T09:10:03+02:00
• 5. 5. 2013

Zbývá 10 dnů do konference Google I/O 2013, která by měla přinést nové služby nebo vyšší verzi systému Android. Bohužel za poslední dobu se spekulace a informace mění poměrně rychle, a tak je těžké identifikovat, čemu se dá věřit. Nyní se ale objevila informace přímo od HTC, která napovídá, na co se máme těšit. Konkrétně byla ohlášena událost nebo spíše přednáška na Google I/O, která je naplánovaná na 16. května.

google-io-2013

Hlavními tématy budou nové technologie. Jako první se představí BLE, což je Bluetooth Low Energy. Mělo by se zřejmě jednat o Bluetooth 4.0, jehož hlavní výhodou je nízká spotřeba energie. Jestliže systém Android dostane v nové verzi tuto vychytávku, budete moci používat různá příslušenství bez velkého efektu na stav baterie. Navíc nebudete muset neustále vypínat propojení skrze Bluetooth. V tomto ohledu se odhaduje, že novinka bude přidána do systému Android hlavně kvůli brýlím Google Glass, které komunikují se smartphonem převážně skrze Bluetooth. Využití se samozřejmě najde i u chytrých hodinek, které mají expandovat na konci tohoto roku. Samozřejmě se využití najde u široké škály příslušenství a vše závisí na výrobcích.

Druhá novinka se týká podpory Open GL ES 3.0, kterou uvítají hlavně vývojáři her a samozřejmě i samotní hráči. Díky tomuto by měly být hry dokonalejší, krásnější atd. Ovšem tato informace nám napovídá, že se chystá i nová verze linuxového jádra pro systém Android. V tuto chvíli, pokud máte Android 4.2.2, tak zřejmě máte linuxové jádro ve verzi 3.0. U Nexusu 4 a Nexusu 10 je zřejmě obsažena verze 3.4. Ovšem Open GL SE 3.0 je podporováno až od verze 3.6. To by znamenalo, že by mohlo dojít k výraznějšímu posunu a vývoji. Již dříve se spekulovalo o tom, že Google experimentuje přímo s verzí 3.8, což by se nakonec mohlo stát realitou.

Android-5.0-jelly-bean-e1329833688603

Ačkoliv zde máme přímý důkaz v podobě přednášky na Google I/O 2013 od HTC, tak není zcela jisté, že tyto novinky se objeví v následující verzi systému. Možná se bude jednat jen o ukázku technologií, které se chystají do budoucích verzí systému. Na druhou stranu Androidu schází podpora BLE a nejeden milovník příslušenství by uvítal menší spotřebu. Samozřejmě i samotní výrobci by mohli poskytnout širší portfólio modernějšího příslušenství.

Zdroje: androidauthority.com, sfandroid.org, phoronix.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat