Google zvažuje volitelná oprávnění u aplikací

Google zvažuje volitelná oprávnění u aplikací
2013-05-25T10:14:56+02:00
• 21. 5. 2013
6

Obchod Play obsahuje v tuto chvíli přes 800 000 aplikací a je všeobecně známo, že zde nepanuje přísná politika, co se týče schvalovacího procesu. U některé aplikace vyžadují minimální množství oprávnění, ale najdete zde například živé tapety, které ovšem vyžadují přístup i k citlivým datům. Již nejednou jsme se setkali u našich čtenářů s dotazem, jestli je možné některým aplikacím zakázat určité oprávnění. Důvodem je obava z odcizení soukromých dat nebo něco podobného. V tuto chvíli při instalaci jakékoliv aplikace vidíte, co vše vyžaduje. Po přečtení máte pouze dvě možnosti. Buď odmítnete instalaci, nebo přijmete podmínky a oprávnění, které vyžaduje.

2013-05-21 07.03.53

Během konference Google I/O 2013 se pořádaly různé přednášky a setkání s vývojáři z Googlu a došlo na dotazy týkající se právě oprávnění u aplikací. Dotaz se týkal poměrně jednoduché myšlenky, že uživatel bude mít možnost si zvolit, která oprávnění povolí při instalaci. Na tuto otázku reagovala Dianne Hackborn (Android Framework Engineer):

„There have certainly been a lot of thoughts put into this. There’s nothing that we can commit to doing right now, but we’re definitely thinking about this.“

„Rozhodně jsme se tomuto tématu hodně věnovali. Není zde však nic, o čem bychom mohli říct, že na tom aktuálně pracujeme, ale jednoznačně o tom uvažujeme.“

Celkově tento nápad zní to poměrně jednoduše, ale z pohledu Googlu se jedná o dosti komplikovanou záležitost. Jak vidíte z odpovědi, Google zvažuje něco podobného. Ostatně reakce jiných vývojářů z Googlu byly spíše takové, že se touto problematikou vážně zabývají. Bohužel v současnosti by bylo těžké něco podobného implementovat. Pokud nějaké aplikaci zakážete byť jedno oprávnění, stane se nestabilní, nebo ji vůbec nespustíte. V tomto ohledu by musel být vyvinut systém nebo postupy pro vývojáře, aby nedocházelo k nestabilitě aplikací.

V celkovém důsledku zde máme vlastně řečeno, že Googlu zvažuje zavedení, ale nikdo nebyl schopen říci, kdy se to stane. Je možné, že v některých následných verzích systému Android se objeví taková možnost. Bude ale záležet i na nových postupech pro vývojáře, které se budou muset definovat. Dá se předpokládat, že se bude jednat o poměrně rozsáhlý projekt, který ovšem zní jednoduše. Z tohoto pohledu nemůžeme počítat s tím, že by se něco takového mohlo objevit v Androidu 5.0. Jedná se spíše o běh na dlouhou trať  a možná se dočkáme takové novinky až za nějaký delší čas.

Zdroj: mobileburn.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Daniel Peukert

25. 5. 2013, 10:01

ReagovalA Dianne Hackborn :)

disqus_14bdFN5mDd

22. 5. 2013, 14:35

Pokud se nepletu, tak přesně tuhle vlastnost měl CyanogenMod, ale v posledních verzích ji opustil právě z důvodu nestability takto omezených aplikací.

Michal Levý

1. 6. 2013, 5:59

A MiUI ma tuto funkci dodnes (i kdyz jde zcela vypnout – bud globalne nebo pro jednotlive aplikace). Ve chvili kdy aplikace toto pravo overuje (aspon myslim), vyskoci popup zda tuto operaci chcete povolit (a pamatovat si toto rozhodnuti) – dela to jen u security related opravneni. Ve specialnim UI muzete take u kazde aplikace toto rozhodnuti revidovat – povolit/zakazat jakekoli z vyzadovanych prav – nebo ji oznacit jako „I trust this app“ a monitorovani tim uplne vypnout.

Pravda je, ze to muze byt zdrojem neprijemnych prekvapeni typu „proc tohle nefunguje?“ ale po par dnech jsem si vypestoval reflex – kdyz se mi zda, ze neco nefunguje jak ma, ihned jdu nejdrive kontrolovat opravneni.

Obecne se mi tahle vlastnost MiUI hodne libi (obzvlast kdyz jde globalne vypnout, pokud bych chtel)

Adam Šimek

21. 5. 2013, 9:23

Tohle mi prijde jako blbost..Pokud jako vyvojar pouziju nejake opravneni, tak pro to je duvod co se tyce nejakych featur te aplikace.
A pokud je to malware, nebo proste aplikace, ktera ty data nejak jinak zneuziva, tak uz vidim jak tam jeji vyvojar da moznost na zakazeni nejakych tech permissions..Muselo by k tomu totiz byt API, aby se s tim v kodu dalo pocitat..
A celkove by to vedlo k tomu, ze by ruzni lide meli na telefonech ty stejne aplikace a kazda by umela neco jineho..Proste blbost. Spis by mohli udelat nejaky monitoring toho, jak presne aplikace ktera data vyuziva.

Mýlíš se. Mám kupříkladu aplikaci, která potřebuje Internet pouze ke kontrole licence, a pokud uživatel hodlá zůstat u free verze, může ho takové oprávnění obtěžovat a měl by mít právo ho vypnout. Nebo jsme dělali eshop, kde byla mapa prodejen. Většina lidí ale má svou jedinou oblíbenou prodejnu, a bylo by jim příjemnější, kdyby aplikaci mohli zamezit přístup k informacím o poloze. Nebo jim stačí hrubá poloha, a nechtějí ručně vypínat GPS. Pak tu máme aplikace s mapami obecně. Ty potřebují následující už jenom proto, aby šla mapa vůbec zobrazit:

android.permission.INTERNET
android.permission.ACCESS_NETWORK_STATE
android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE
com.google.android.providers.gsf.permission.READ_GSERVICES
android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION
android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION

Ale když nechceš používat mapy a nemáš stoprocentní důvěru k záměrům vývojáře, tak nechceš povolovat přístup ke Google účtu a SD kartě. Já jako vývojář bych to v aplikacích docela rád viděl. Ale ne na úplně volné bázi, jako to umožňuje třeba Cyanogen Mod. Spíše bych to viděl tak, že si sám programátor určí, která oprávnění budou povinná, a která on-demand. Ty on-demand by pak mohly fungovat obdobně jako na iOSu nebo Windows Phone.

Adam Šimek

21. 5. 2013, 18:41

Jasný, zavrhl jsem to moc zostra. Pokud by takovou možnost měl vývojář, tak by to bylo super..
Ale obecně si to prostě nedokazu představit,pro to by se nedalo nic napsat, aniž by jsi zkoušel x kombinaci povolených a zakázaných permissions:)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat