Google Play – Sevices, Games a nové vývojářské studio

Google Play – Sevices, Games a nové vývojářské studio
2013-05-15T18:42:32+02:00
• 15. 5. 2013

Sundar Pichai začal představování novinek tím, že se pochlubil, co všechno bylo dosaženo za uplynulé roky. Samozřejmě nechybělo video, které nám řeklo, že v tuto chvíli je aktivováno 900 miliónů zařízení se systémem Android. Nechyběla ani čísla a zmínky o samotném rychlém růstu, přičemž nejlepší čísla pocházejí přímo z Číny.

Chlubení pokračovalo číslem znázorňující počet stažení aplikací z Google Play – je to neuvěřitelných 48 miliard stažení. Nemuseli jsme čekat dlouho a začalo se s ukazováním novinek. První informace směřují na Google Play Services, jenž se dočkalo aktualizace a to přímo od Googlu. Nemuseli jste tedy čekat na výrobce zařízení. První nová funkce se týká lokalizačních služeb, u kterých se zaměřili hlavně na spotřebu energie. Například zde najdeme Activity Recognition, které přímo určí, jestli v danou chvíli jdete, jedete autem nebo se jinak pohybujete. Samozřejmě se vším souvisí geolokace. Tyto novinky budou dostupné pro vývojáře skrze nové API Google služeb.

nexusae0_ic_launcher_play_games_thumb

Nezapomnělo se ani na možnost instalace aplikací přímo z webové stránky, kde se nachází speciální kód od Googlu. To znamená, že nemusíte přistupovat do obchodu Play, ale nejedná se o až tak žhavou novinku. Ovšem to souvisí s Google Play Services. Další novinka se týká Google Cloud Messaging, které se začleňuje do Google Play Service. Například již nejdou zprávy jen do mobilu, ale sám mobilní telefon může posílat zprávy na server, odkud byly odeslány.  Dokonce se zde rozšiřují možnosti, že se dají tyto zprávy mezi aplikacemi posílat mezi zařízeními.

Hlavní novinkou se ale stává API pro Google Play game services, které je založeno na cloudu. Součástí bude synchronizace dosažené úrovně, což znamená, že nyní budete moci nahrát například level 3 na jednom zařízení a na druhém můžete pokračovat v dalších úrovních. Součástí bude i získávání různých ocenění. Najdeme zde i podporu multiplayeru. Vše bylo doprovázeno ukázkou, kde jsme mohli vidět využití této novinky. Konkrétně se jednalo o hru Riptide GP 2 pro více hráčů, kam byli pozvání další lidi skrze Google Plus. Bohužel zde došlo k jednomu zádrhelu a hra spadla. Naštěstí se vše podařilo nahodit.  V tuto chvíli vývojáři pracují na nových hrách, které budou využívat všechny tyto novinky.

Následovalo představení Android Studio, které má napomoci vývojářům, aby byli více produktivní. Jedná se o kompletní vývojářský nástroj. Celá ukázka se týkala možností tohoto studia, které například umožňuje v reálném čase sledovat, co právě tvoříte. Mohli jsme vidět, že vývojáři nyní uvidí všechny změny ihned, jak je provedou v samotném kódu.

Google I O 2013  Keynote - YouTube (2)

Další nové funkce se týkají přímo možností beta testování přes konzoli v Google Play. Nyní budou moci vývojáři vytvářet alpha a beta testovací aplikace a následuje poslední možnost – produkce.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat