Fairphone – první etický mobil na světě videa

Fairphone – první etický mobil na světě [videa]
2013-05-28T06:47:19+02:00
• 28. 5. 2013

Nizozemská společnost Fairphone byla založena v roce 2010 a vzala si za úkol, že vytvoří první etický mobilní telefon na světě. Co to znamená? Samotný smartphone Fairphone je vyroben za přísných podmínek, kde se musí dodržet několik faktorů, přičemž je kladen důraz na průhlednost všech dodávaných součástek nebo výroby samotné.

Screenshot_4

Na stránkách této společnosti se dočtete, že jsou dodržována práva dělníků a je kladen důraz i na jejich prostředí. Všechny zdroje potřebné k výrobě mobilu jsou dokumentovány a nepochází z konfliktních oblastí, čímž se snaží firma zaručit, že nebyla porušována lidská práva. Navíc použité materiály pocházejí z větší části z odpadu, tudíž je zde kladen důraz i na ekologii.

Samotné specifikace tohoto mobilu nejsou na nejvyšší úrovni, ale i tak mohou dostačovat běžnému uživateli. V první řadě zde máte displej s úhlopříčkou 4,3 palce s rozlišením qHD a ochranou Dragontrail Glass. Výkon je dodávaný čtyřjádrovým procesorem MTK6589 1.2 Ghz s 1 GB RAM a vnitřní uživatelská paměť má 16 GB s možností rozšíření o microSD karty. Na zadní straně najdeme 8MPx foťák společně s vyjímatelnou baterií o kapacitě 2000 mAh. Mobil podporuje taktéž 2 SIM karty. Na přední straně je 1,3MPx kamerka pro videohovory. Systém Android je ve verzi 4.2 Jelly Bean a na videu níže si můžete všimnout, že společnost zajistí pravidelné aktualizace.

Cena etického smartphonu je stanovena na 325 eur, což je v přepočtu asi 8 500 Kč. V tuto chvíli společnost přijímá předobjednávky, přičemž jich musí být minimálně 5000, aby mohla začít výroba. Zatím bylo dosaženo na 56 % z tohoto limitu a na zbytek jim zbývá 16 dnů. Pokud by se jim podařilo pokořit daný cíl, tak se první modely dostanou k zákazníkům na podzim tohoto roku.

8744027742_d3c39ff5ae_z

Zdroj: fairphone.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat