5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Jakub Sobotka

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Jakub Sobotka
2013-05-12T12:00:19+02:00
• 12. 5. 2013

Tento týden bych se s vámi, čtenáři Dotekomanie.cz, chtěl podělit o svých pět aplikací, bez kterých bych nepřežil já – Jakub Sobotka. Je poměrně těžké vybrat těch pět NEJ, protože používám mnohem větší počet, nicméně těchto pět, které jsem pro tento seriál vybral, patří k těm, které instaluji jako první a bez kterých by byl můj smartphone použitelný jen z části.

Aktuálně jsem majitelem zařízení Samsung Galaxy Note a Nexus 7 a na každém zařízení používám kromě identických aplikací i aplikace speciálně určené pro smartphone či tablet. Pro seriál jsem vybral ty, které jsou vhodné pro oba typy zařízení. Tak jdeme na to.

smartphone-300x297-1

Pubtran

Bez této aplikace si nedovedu představit fungování ve městě, ve kterém žiji. Každodenní cestování městskou hromadnou dopravou je značně vyčerpávající a každá ušetřená minuta, kterou musíte trávit v dopravním prostředku, je k dobru. Díky Pubtranu si můžu cestu perfektně rozvrhnout a získáte tak dokonalý přehled nad celou trasou z bodu A do bodu B. Před časem společnost Google spustila ve spolupráci s Dopravním podnikem hl.m. Prahy jízdní řády ve službě Google Now. Nějakou dobu jsem srovnával možnosti a schopnosti obou aplikací/služeb a jako jasný vítěz se pro mě stal právě Pubtran.

Screenshot_2013-05-11-09-40-17 Screenshot_2013-05-11-09-40-35

logo-app Pubtran Seznam.cz, a.s. Zdarma ANDROID

Pixlr Express

Rád se svým smartphonem pořizuji fotky, ať už jsem kdekoliv. Ne vždy se však fotka podaří a občas je nutné sáhnou po nějakém „mrvítku“, někdy i záměrně, abych už tak zajímavou fotku ještě něčím ozvláštnil. Dlouho jsem hledal ideální aplikaci, která by vyhovovala mým potřebám. Chtěl jsem aplikaci, která bude mít jak klasické nástroje pro vylepšení a korekci, tak i nabídne nějaké efekty a filtry. Hlavně jsem potřeboval, aby ukládala fotografie v originálním rozlišení, což je u některých aplikací zásadní problém. Tou pravou je pro mě Pixlr Express. Velice povedená věc z dílny Autodesku, která má na kontě neméně povedené Pixlr-o-matic nebo SktechBook. Pixlr Express nabízí všechny potřebné nástroje pro úpravy a vylepšení fotek, včetně obrovského výběru filtrů, rámečků a stylizací. Jak jsem se již zmiňoval, výsledek lze uložit v originální velikosti, takže nepřicházíte o původní kvalitu fotografie vlivem komprimace.

Screenshot_2013-05-11-09-42-40 Screenshot_2013-05-11-09-43-56

logo-app Autodesk Pixlr – photo editor Autodesk Inc. Zdarma ANDROID

logo-app Pixlr - Photo Collages, Effect Developer Zdarma iOS

Catch Notes

Tato aplikace je jakousi odlehčenou variantou populárního Evernote.  Pro mě, jako pro člověka do jisté míry zapomnětlivého, je nezbytným pomocníkem. Díky Catch Notes mám možnost přehledně uchovávat všechny poznámky, připomínky a úkoly, které jsou synchronizovány s webovým úložištěm. V základu získáváte zdarma 250 MB a možnost využít 5 tzv. „Spaces“.  Pokud by vám free varianta nestačila, je možné zainvestovat do většího prostoru. Osobně mi základní verze bohatě vyhovuje. Veškerý obsah můžete pohodlně spravovat také přes webové rozhraní, do kterého se stejně jako do aplikace můžete přihlásit pomocí  Google či Facebook účtu. K dispozici je rovněž i plugin pro webové prohlížeče.

Screenshot_2013-05-11-09-44-45 Screenshot_2013-05-11-09-44-21

logo-app App Name Developer NEZNÁMÁ ANDROID

 

Swapps!

Swapps vám přináší elegantní postranní lištičku, ze které můžete spustit libovolnou aplikaci. Swapps!  disponuje bohatým nastavením. Můžete nadefinovat oblíbené resp. nejčastěji používané aplikace, které tak budete mít vždy při ruce, čímž získáte čistou a uklizenou plochu a můžete dát vyniknout pěkné tapetě, která jinak přes změť zástupců aplikací není vůbec vidět. Lištu můžete libovolně upravovat, můžete definovat pozici ( nalevo, napravo, nahoře, uprostřed, dole ) a rovněž se dá nastavit šířka aktivního pole, které reaguje na dotyk. Swapps je zdarma a rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Screenshot_2013-05-11-09-45-17 Screenshot_2013-05-11-09-45-40

logo-app Swapps! All Apps, Everywhere SchizTech Zdarma ANDROID

 

Pocket

Často si čtu články ať už v mobilním telefonu či na tabletu a jako asi mnohým z vás mi nevyhovuje čtení ve webovém prohlížeči nebo v jiných aplikacích, kdy mi obvykle vadí malá písmenka a další rušivé elementy. Pocket, dříve Read It Later, nabízí skvělou možnost, jak si vychutnat článek v přehledné a čitelné formě. Stačí článek nasdílet do aplikace Pocket a během chvilky se zobrazí v přehledu článků. Pokud jej přečtete, stačí ho označit jako přečtený a ten se uloží do archivu, ve kterém jej můžete kdykoliv nalézt. Kromě aplikace můžete své články číst i ve webovém rozhraní služby. Pocket je jednoduchá a velice užitečná aplikace, bez které bych se rozhodně neobešel.

Screenshot_2013-05-11-10-18-40 Screenshot_2013-05-11-10-18-49

logo-app Pocket Read It Later Zdarma ANDROID

logo-app Pocket: Save Stories for Later Developer Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat