5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – František Fuka

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – František Fuka
2013-04-28T11:00:04+02:00
• 28. 4. 2013
4

Máme zde další díl úspěšného seriálu a tentokrát přijal pozvání František Fuka. Pokud toto jméno slyšíte prvně, možná vám pomůže úryvek z české Wikipedie: František Fuka (Fuxoft) (* 9. října 1968 Praha) je český filmový kritik, překladatel, publicista, hudební skladatel a výrazná osobnost českého Internetu, respektive počítačového světa.

ja_psi

V současnoti jeho tvorbu můžete najít na stránkách www.fffilm.name a www.fuxoft.cz. Máme pro vás jednu zajímavost. Tento díl téměř nevyšel, jelikož pan Fuka akorát překládal nejnovější film Star Trek Into Darkness, který měl samozřejmě přednost. Naštěstí vše dopadlo dobře a vše se stihlo.


Úvodem musím upozornit, že si především nedovedu představit svůj mobil bez Google ekosystému a jeho aplikací, ve kterých trávím většinu času.

To znamená, že Maps používám nejen k vyhledávání adres, ale také k autonavigaci, hledání restaurací, jejich hodnocení, sledování přátel v Google Latitude a plánování výletů a zájezdů ve vlastních uživatelských mapách.

To znamená, že v Contacts mám nejen jména, telefony a e-maily, ale také kompletní poštovní  adresy (pro autonavigaci) a poznámky, kdo mi co dluží.

To znamená, že surfuji v mobilním Google Chrome, který mám synchronizovaný s Chromem ve svém PC. Spousta mých „aplikací“ jsou vlastně jen bookmarky v Chromu (například TheOldReader.com nebo bitcoin.clarkmoody.com).

To znamená, že používám Google Calendar (ve kterém mám mimo jiné i rozvrh manželky a kalendář filmových premiér) a několik aplikací, které s ním pracují (a žádná z nich mi nepřipadá úplně optimální).

To znamená, že hodně času trávím v Google Plus aplikaci.

To znamená, že v ložnici, v obýváku i v autě si přehrávám hudbu z Google Music aplikace přes Bluetooth do bezdrátových reproduktorů.

To znamená, že neustále vyhledávám v Google Search, nechám si radit od Google Now a zaznamenávám si rychlé poznámky do Google Keep.

A tak dále.

Ale teď už k mým nejpoužívanějším neGoogle aplikacím:

MessagEase

Potřebuji občas na svém telefonu něco napsat, přičemž se potýkám se dvěma problémy:

  1. Mám opravdu velké prsty.
  2. Nenašel jsem žádnou dostatečně dobře fungující metodu prediktivního textu, která by mi fungovala v angličtině, v češtině i v češtině bez diakritiky. Hledal jsem opravdu dlouho a odhadování „stačí mu tyhle 3 písmena na uhodnutí slova, nebo ne?“ mě vždy pouze iritovalo a připomínalo mi nějakou úchylnou slovní hru.

Proto jsem odvážně hledal aplikaci, která mi umožní psát rychle bez prediktivního textu, jedním prstem, a je natolik inovativní, že na obrazovce nenabízí zmenšenou klaviaturu psacího stroje (protože do ní se nejsem schopen svým palcem trefit). Nakonec, po vyzkoušení takových netradičních řešení jako 8pen nebo Flit jsem zakotvil u MessagEase.

unnamed (24) unnamed (23) unnamed (22)

Základní trik této klávesnice spočívá v tom, že má pouze devět hlavních tlačítek (3 x 3), která jsou velká, takže se do nich snadno trefíte. Stisknutím každého tlačítka napíšete jedno písmeno, ale na každém tlačítku je ještě osm dalších znaků, které napíšete tím, že z tohoto tlačítka krátce palcem TÁHNETE jedním z osmi směrů.

To je základ, ale mezi další drobnosti patří např. podpora diakritiky, přepínání na číselnou a speciální klávesnici, a tak dále. Je to netradiční metoda, ale když se ji naučíte (k čemuž můžete použít hru MessagEase Game), budete bez problémů zvládat přes 120 znaků za minutu!

(V novějších verzích MessagEase umí už i onu predikci slov, nicméně mám ji vypnutou.)

logo-app MessagEase klávesnice Exideas Zdarma ANDROID

LastPass

Mám asi 200 hesel, která pravidelně či méně pravidelně používám. 190 z nich je unikátních a polovina z nich je nevyslovitelná změť písmen a číslic. Správce hesel je tudíž pro mě nutností.

Po dlouhém pátrání (a krátkém používání KeePass a OI Safe) jsem nakonec skončil u LastPass, které dle mého názoru dobře vyvažuje uživatelský komfort s bezpečností vašich hesel (a to jak bezpečnost proti hackerům, tak bezpečnost pro případ, že servery LastPass přestanou ze dne na den existovat).

Vaše hesla jsou uložena na serverech LastPass.com, zašifrovaná jedním hlavním heslem, které nesmíte zapomenout. Logování do skladu hesel se provádí tímto heslem a případně ještě druhým stupněm autentifikace (přes Google Authenticator). Máte k dispozici OBROVSKOU HROMADU nastavení a způsobů zabezpečení, které zde nemohu do detailů rozpitvávat.

Logovat na své oblíbené weby se můžete pomocí speciálního javascriptového bookmarku (který bohužel nefunguje v mobilním Google Chrome) nebo pomocí speciální aplikace s vestavěným browserem, jejíž používání vás stojí jeden dolar měsíčně.

Slitherlink

Hrál jsem na Androidu spoustu her, ale k téhle se pořád vracím i po mnoha měsících a stále mě neomrzela. Tato solitérová hra byla vymyšlená v Japonsku (říká se jí také Suriza, Takegaki nebo Loop the Loop) a spočívá v tom, že máte pole složené z jistých obrazců (čtverce, pravidelné šestiúhelníky nebo i nepravidelné obrazce), z nichž v některých jsou vepsána čísla, která indikují kolik stran daného obrazce má být vyplněno. Existuje vždy pouze jediné řešení, jak do celého pole zakreslit jedinou uzavřenou čáru tak, aby zůstaly splněny všechny podmínky definované čísly v obrazcích.

unnamed (27) unnamed (26) unnamed (25)

Možná to zní nepochopitelně, ale pravidla jsou velmi jednoduchá a jasná po minutě hry. Přes tato jednoduchá pravidla hra poskytuje obrovskou hloubku pro strategické přemýšlení a když vám řešení rébusů jde stále lépe a lépe, máte z toho příjemný pocit, že procvičujete šedou kůru mozkovou.

Existuje několik implementací této hry pro Android. Já používám com.ejelta.slitherlink.full, která za 40 Kč poskytuje nekonečné množství rébusů v různých herních variantách. Verze zdarma jich má několik set, takže na vyzkoušení bohatě stačí.

logo-app Slitherlink Ejelta LLC 40,13 Kč ANDROID

logo-app Slitherlink (free) Ejelta LLC Zdarma ANDROID

Snapseed

Můj oblíbený fotoeditor, který umí „rychlokurvit obrázky“ podobně jako Instagram, ale také mírně decentně doretušovat, když například potřebujete zesvětlit nebo barevně zvýraznit jen část fotky nebo trochu poupravit barvy a provést ořez.

unnamed (28)

Pracuje v plném rozlišení a má originální uživatelské rozhraní, které je od základu navrženo tak, aby se snadno a rychle používalo jediným prstem. Exaktně vzato jde dnes už také o „Google aplikaci“, ale vyvinula ji původně nezávislá firma, kterou Google následně koupil.

logo-app Snapseed Nik Software, Inc. Zdarma ANDROID

SunVox

Už někdy před 30 lety jsem poprvé zkoušel skládat počítačovou hudbu (přesněji řečeno, programovat ji). V dnešní době luxusních hudebních programů mi onen oldschool přístup poněkud chyběl – až jsem objevil SunVox.

Zatímco jiné mobilní hudební aplikace vám umožňují skládat předdefinované loopy nebo zvuky předdefinovaných nástrojů, SunVox je mnohem více hardcore. Koncept jeho notového záznamu vychází ze starých počítačových „trackerů“ (takže jde převážně o sloupce čísel a písmen) a jeho systém virtuálních nástrojů vám umožňuje nadefinovat si kompletně vlastní nástroje, nadefinovat si kompletně vlastní audio filtry a efekty, a pak to propojit do soustavy virtuálních syntezátorů, naprogramovat hudbu a vyexportovat ji v CD kvalitě.

unnamed (6)

Naprogramoval to jakýsi geniální Rus, manuál je velmi sporadický a křivka „učení se“ je EXTRÉMNĚ příkrá – skoro jako kdybyste řešili nějaký složitý rébus. Naštěstí je k dispozici mnoho demoskladeb, které můžete analyzovat a vycházet z nich při vlastních kompozicích.

Jde o zdaleka nejpokročilejší mobilní hudební software, a to i ve srovnání s čerstvě zveřejněným mobilním FL Studiem (které je čtyřikrát dražší). Cena SunVoxu (okolo 100 Kč) je více než přijatelná. Verze pro PC (která je plně obousměrně kompatibilní s mobilní verzí) je zdarma pro Windows, Mac i Linux, takže si ji můžete předem vyzkoušet, abyste věděli, do jaké šílenosti jdete.

logo-app SunVox Alexander Zolotov 120,08 Kč ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Snapseed je sikovny, dik. ;)
Lastpass pouzivam uz dva roky, jedine fakt mobilne riesenie.

Sebastian Honsa

28. 4. 2013, 23:29

Smím se zeptat jak jste dostali do MESSAGEASE češtinu? Já to stáhl z google play a čeština nikde :-(

Frantisek Fuka

29. 4. 2013, 8:59

MessagEase umí přidat nad znak diakritické znaménko, včetně českého háčku nebo čárky. Jenom jsem si je v settings přemapoval, abych je měl lépe po ruce.

Super článok. Tri aplikácie som ani nepoznal. SNAPSEED rovno sťahujem.
Zaujal ma aj LASTPASS.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat