Ubuntu pro smartphony využívá části CyanogenModu

Ubuntu pro smartphony využívá části CyanogenModu
2013-03-06T14:11:09+02:00
• 6. 3. 2013

Tento rok jsme se dočkali nového operačního systému Ubuntu pro smartphony, který se také nedávno dostal do tabletů. Dnes si můžete vyzkoušet tuto novinku prakticky na všech novějších Nexus zařízení. Ubuntu a Android mají společný základ v Linuxu, ale nikdo netušil, že tyto systémy jsou si ještě blíže.

cyanogen-throwback-1-large

Zprvu se mluvilo o tom, že by Ubuntu pro mobily mělo využívat  CyanogenMod. Dokonce se nesly zvěsti o tom, že se jedná jen o silně upravenou verzi komunitního Androidu. To samozřejmě není pravda, ale nyní se ukazuje, že využívá některé části  CyanogenModu. Ten vychází z AOSP a vývojáři si upraví některé části. Tohoto je využíváno i na straně Canonical při tvoření Ubuntu verze.

Nyní by se dalo říci, že se jedná o jen převlečenou verzi CyanogenMod, ale není tomu tak. Canonical si jen vypůjčil některé části, aby se nemusel opakovat vývoj něčeho, co je již dávno vytvořeno. Podobně si tak vzali některé součásti AOSP. Ačkoliv zde můžeme vidět návaznost na Android, neznamená to, že by zde byla možnost spouštění aplikací ze systému Android.

Ubuntu-for-Smartphones-Welcome-Screen

Ve výsledku je Ubuntu pro smartphony zcela odlišnou variantou systému, byť si propůjčuje některé součásti. Tímto způsobem se možná urychlí samotný vývoj, ale jak již víme, prvního oficiálního smarthonu s Ubuntu se dočkáme možná příští rok, což není zrovna nejlepší strategie. Během tohoto roku se objeví systém Tizen, ale nesmím zapomenout na Firefox OS, který měl premiéru na MWC 2013.

Zdroj: pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat