Sony Xperia Z – s FullHD pod vodu recenze

Sony Xperia Z – s FullHD pod vodu [recenze]
2013-03-17T11:30:15+02:00
• 17. 3. 2013
1

V dnešní recenzi se podíváme na vlajkovou loď výrobce Sony, a to na Xperii Z. Ta byla představena letos v lednu na veletrhu CES (Consumer Electronic Show) 2013 v Las Vegas. V dnešních dnech se začíná prodávat na českém trhu.

Obsah balení

Začneme obsahem balení. Telefon dorazil v poměrně velké krabičce, po jejíž otevření na vás vykoukne samotný telefon. V balení nalezneme klasický kabel microUSB pro připojení k počítači, ten v kombinaci s adaptérem tvoří nabíječku. Dále nám Sony v balení připravila obyčejné špuntové sluchátka s 3,5mm jackem s výměnnými špunty do uší. I přes poměrně velkou vnitřní paměť nalezneme v balení 2GB kartu microSD. Balení doplňuje již jen sada manuálů a příruček.

Skleněná voděodolná kráska

Sony si u modelu Xperia Z opravdu nechalo na designu záležet a ten se opravdu povedl. Telefon z obou stran obklopuje sklo a celkově to vypadá moc pěkně a luxusně, podobně jako u iPhonů 4/4S. Jediná škoda, že obzvlášť zadní sklo je poměrně náchylné na otisky prstu a rychle se zapatlá. Boky telefonu jsou vyvedeny z tmavě modrého až černého tvrdého plastu, včetně krytek.

P1020229 P1020225 P1020224 P1020210

Mé první dojmy, když jsem vzal telefon do ruky, byly, že je ohromný a tenoučký. Po delším používání jsem si na větší rozměry poměrně zvykl. Rozměry telefonu činí  139 mm na výšku, 71 mm na šířku a tloušťka činí krásných 7,9 mm. Hmotnost telefonu je 146 gramů, což je přijatelná hodnota. Xperia Z disponuje certifikací IP55 a IP57, což zaručuje odolnost vůči vniknutí vody a prachu. Pod vodou by měla vydržet po dobu 30 minut do hloubky 1 metru bez poškození. Telefon je prý i velmi odolný vůči pádům, ale to jsem opravdu netestoval.

Na přední straně nalezneme pod displejem pouze mikrofon, tlačítka jsou po vzoru řady Nexus na displeji, což chválím, protože se dá telefon při sledování videa pěkně po stranách a nemusíte se bát, že stisknete senzorová tlačítka. Nad displejem se nachází logo výrobce a telefonní reproduktor, nalevo od něj nalezneme 2MPx kamerku pro videohovory s možností natáčet videa až ve FullHD. Dále se napravo od loga nachází senzor okolního osvětlení, promixity senzor a jak už bývá u výrobce zvykem, tak i notifikační LED dioda.

P1020218 P1020212 P1020219 P1020234

Uprostřed pravého boku telefonu nalezneme pěkně zpracované výrazné tlačítko pro odemknutí s jistým stiskem, pod ním nesmí chybět dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a je opravdu škoda, že výrobce zapomněl na tlačítko fotoaparátu, které by přišlo vhod obzvlášť u focení pod vodou. Vedle odemykacího tlačítka je pod krytkou schován slot na microSIM. Dole na boku se potom nachází uchycení pro poutko a nad ním hlasitý reproduktor. Chválím jeho umístění zde, protože při položení telefonu na stůl si zvuk neuzemníte. Zvukový výstup je vcelku kvalitní a celkově k němu nemám žádné výhrady.

P1020214 P1020220 takhle se upatlava P1020230

Na svrchní straně nalézáme jen 3,5mm jack pod krytkou. Na levém boku jsou opět pod krytkami schovány konektory microUSB a slot na paměťovou kartu microSD, jehož nepřítomnost byla u předchozí vlajkové lodě Xperia S kritizována. MicroHDMI již není integrováno, je totiž sloučeno díky standardu MHL (Mobile High-Definition Link) do microUSB konektoru. Na spodní straně již nenalezneme vůbec nic.

Displej

Telefon disponuje 5” displejem s neuvěřitelným rozlišením 1920×1080, tedy stejné rozlišení jako mají dnešní televize. Papírově vypadají tyto parametry opravdu skvěle a jemnost displeje je úžasná. Nemáte šanci najít jednotlivé pixely – konkrétně je jemnost 443 PPI. Vadou na kráse je ovšem jeho použitá technologie, jedná se o obyčejné LCD TFT. Kvalita a barvy displeje jsou velmi dobré do té doby, než displej nakloníte. Pozorovací úhly jsou totiž poměrně slabé a u nejvyššího modelu Sony bych očekával trochu kvalitnější technologii, třeba i IPS. Displej je sice ještě doplněn o technologii Mobile BRAVIA engine 2, ta ale jen softwarově vylepšuje kontrast a saturaci a to jen u fotografií a videí v Galerii.

P1020216 P1020191 P1020211 P1020231

Výkon především

O dostatečný výkon se stará čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 (přesněji APQ8064) s jádry Krait o frekvenci 1.5 GHz (výrobní technologie 28 nm). Ten doplňují 2 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 320. Výkonu má telefon opravdu na rozdávání – nenarazil jsem na hru, která by se sekala. Jediným problémem může být zahřívání horní části telefonu při náročnějších činnostech. Avšak díky velikosti telefonu na hořejšek skoro ani nedosáhnete. Vnitřní paměť telefonu je 16 GB rozšiřitelná paměťovými kartami microSD až do velikosti 64 GB.

Xperii Z jsem otestoval v několika benchmarcích a dopadla v nich podle očekávání opravdu velmi dobře. V benchmarku Quadrant získala 7618 bodů, což je velmi slušné skóre. V AnTuTu Benchmark dosáhla na skóre 20 332 bodů. Dále jsem testoval hru Real Racing 3 a ta běhala naprosto bez problému a pěkně plynule.

screen (8) screen (2)

Z konektivity zde nalezneme snad všechno, na co si vzpomenete. Začneme datovými přenosy. Samozřejmostí je podpora Wi-Fi, HSDPA a dokonce i LTE, které u nás zatím bohužel nevyužijeme. U Wi-Fi je ještě integrována funkce Wi-Fi Direct, DLNA a vytváření Wi-Fi hotspotu. Bluetooth se zde nachází ve verzi 4.0. Dále v telefonu nalezneme NFC, GPS s GLONASS a nezapomnělo se ani na FM rádio s RDS. Ze standardních senzorů tu nalezneme pohybové čidlo, gyroskop a kompas.

Výdrž baterie

Výdrž baterie se příliš neliší od ostatních špičkových smartphonů a to i navzdory baterie s poměrně dobrou kapacitou 2330 mAh. Výdrž je při aktivní používaní zhruba  jeden den, při nenáročném používání by se určitě ještě prodloužila. Velkým žroutem energie je právě displej, a když telefon nepoužíváte, tak se skoro nevybíjí a to hlavně pokud máte zapnutou funkci STAMINA. Ta se stará o vypnutí mobilních dat a sítí Wi-Fi při zhasnutém displeji, takže vám nebudou chodit notifikace z různých internetových služeb. Další specialitkou v této kategorii na úsporu baterie je funkce Wi-Fi podle umístění, přičemž tato funkce automaticky zapne Wi-Fi , nacházíte-li se blízko z některých uložených sítí. Polohu detekuje pomocí mobilní sítě.

Jelly Bean od Sony

V telefonu je nainstalován Android ve verzi 4.1.2, přičemž je přislíbena aktualizace na Android 4.2. Systém je zde zabalený do nadstavby od Sony. První změny od čistého Androidu si všimneme už na uzamykací obrazovce. Ta se odemyká tahem nahoru nebo dolu při pěkném roletkovém efektu. Tažením doprava u hodin se nám zobrazí jednoduché ovládání hudebního přehrávače a tažením doleva zapneme fotoaparát. Po odemknutí na nás vykoukne běžné prostředí Sony – známé již z předchozích modelů, avšak poměrně inovované. Prostředí je perfektně rychlé a plynulé, konečně máme možnost přidat si další plochy – maximum je sedm ploch. V notifikační liště po vzoru Xperie T nalezneme sadu přepínačů pro ovládání Wi-Fi, Bluetooth, mobilních dat a také přístup do nastavení.

screen (9) screen (23) screen (7) screen (5)

Při přepínání aplikací máte možnost si na obrazovku zapnout do malého okénka některou z miniaplikací, jako například poznámky, záznam zvuku nebo kalkulačku. Dodatečně lze doinstalovat další z Obchodu Play, a to třeba kamerku předního fotoaparátu (zrcadlo) nebo převodník jednotek. Samotný multitasking funguje naprosto bez problémů, a to hlavně díky 2 GB RAM. Po zapnutí zabírá systém okolo 700 MB a je k dispozici volných 1.1 GB. Zbývající část paměti RAM zabírá systémová cache a Dalvik virtual machine.

Telefonní aplikace se neliší od předchozích Xperií, jedinou změnou je barva z černé na bílou. Při přijímaní hovoru lze hovor odmítnout SMS zprávou ve tvaru například „Zavolám později“.  Aplikace zprávy se také příliš nezměnila, opět nabízí konverzace a všechno co známe již z jiných telefonů. Na virtuální QWERTY klávesnici se píše opravdu dobře a to díky velkému displeji. Klávesnice je i poměrně dost přizpůsobivá, v nastavení si můžete zapnout zobrazovaní tlačítka pro smajlíky či tečky a čárky atd. Samozřejmostí je i podpora psaní tažením (známý též pod názvem swype), které zde funguje velmi dobře.

screen (18)  screen (14) screen (17) Screenshot_2013-03-16-09-47-03

Multimédia

Hudební přehrávač nese právem jméno WALKMEN. Po zapnutí se objeví dvě záložky, první se jménem Přehrávání, kde nalezneme samotné přehrávání hudby s obrázkem alba, jemuž se přizpůsobuje barva pozadí. Na druhé záložce Moje hudba se nachází roztříděná obsah podle názvu, alb, interpretů, seznam skladeb a SensMe channels. SensMe channels roztřiďuje vaši hudbu podle jejího tempa na různé kategorie – například energický, relaxační, emocionální a další. Jako poslední na této záložce nalezneme Hudbu přátel z Facebooku. Přehrávač disponuje i pokročilými funkcemi a to povedeným ekvalizérem a možnost editovat ID3 tagy u písniček. Ty je také možné vyhledat automaticky přes službu Gracenote. Sony ještě integrovalo funkci na čistější a kvalitnější zvuk – ClearAudio+.

Další zajímavou aplikací jsou Filmy, což je soukromá knihovna filmů a seriálů. Díky službě Gracenote získá každý váš film obal a popisek z internetu. Při využití možnosti DLNA můžete stramovat obsah například do vaší televize.

screen (11) screen screen (32) screen (6)

Album fotografií je také poměrně pěkně zpracované, výchozí matici fotek lze oddalovat a přibližovat gestem pinch-to-zoom. Vaše fotky jdou potom zobrazit jak na mapě, tak i na zeměkouli. V galerii je samozřejmě možnost zobrazit alba z Facebooku  a Picasy. Fotky si můžete také pustit v efektní slideshow pod názvem SensMe slideshow. Velice mě překvapila aplikace FM rádia. Ta se dočkala grafických efektů na pozadí a také nově rádio nešumí díky vylepšeným filtrům.

V telefonu je předinstalována aplikace OfficeSuite – bohužel jen v omezené verzi, která umožňuje dokumenty jen prohlížeč, pro editování musíte zakoupit verzi Pro za 15 Eur. Velice povedená je aplikace Poznámky. Ta doznala oproti předchozím modelům velkých změn. Při psaní můžete udělat písmo tučné, kurzívou nebo podržené, dále si můžete vytvořit políčka pro odškrtávání a měnit barvu písma. To ale není vše, dále máte k dispozici čmárání všemi možnými barvami a do poznámky lze vložit obrázek, zvuk, mapu nebo změnit pozadí poznámky. Třešničkou na dortu je synchronizace s Evernote.

screen (3) screen (22) screen (35) 10.03.13 - 1

Aplikace Středisko aktualizací se stará o aktualizaci systému a vestavěných aplikací. Smart Connect  umožňuje správu připojených zařízení přes Bluetooth a Wi-Fi, kde lze nastavit úkon při připojení.  Z dalších vestavěných aplikací zmíním prohlížeč Google Chrome, který zde nahradil výchozí prohlížeč, dále Facebook, Google+, Mapy, Navigace, Obchod Play, Kalkulačka a Zprávy a počasí.

Fotoaparát

Fotoaparát se pyšní rozlišením 13 MPx (4128 x 3096) s možností natáčet videa ve fullHD rozlišení při 30 FPS. Sony zde použilo svůj nový čip Exmor RS, který jako první umožňuje natáčet HDR videa. HDR fotografie jsou již samozřejmostí. Další zajímavostí je režim shlukového snímání, ve kterém lze pořídit 1000 fotografií během 90 sekund. Prostředí fotoaparátu umožňuje po vzoru HTC fotit a nahrávat video naráz. Jako výchozí je zde nastaven režim super auto, jenž nastaví všechno za vás. Samozřejmě v normální režimu máte možnost si vše nastavit. K dispozici máte například i scény a panorama.

screen (25) screen (30)

Kvalita fotografií je opravdu na vysoké úrovni, ovšem na displeji telefonu vypadají ještě lépe než následně na počítači. Barvy jsou věrné, šumu je málo, při větším přiblížením však lze již nějaký vidět. Při makru je vše perfektně ostré a též kvalitní. Přední kamerka, jak již bylo řečeno, nabízí rozlišení 2 MPx a nahrává též ve Full HD, což se u telefonů moc nevidí. I ta pořizuje poměrně kvalitní fotografie a videa.

DSC_0071 DSC_0011 DSC_0014 DSC_0035

16.03.13 - 1  DSC_0026 DSC_0096 DSC_0105

DSC_0099

Shrnutí

Sony Xperia Z je ve všech ohledech špičkový smartphone zabalený v luxusním designu. Prémiový model si žádá i vysokou cenu, která se pohybuje okolo 17 000 Kč. Za tuto cenu však získáte to nejlepší na trhu v elegantním balení s dobře odladěných softwarem. Jedinou překážkou může být pro některé až příliš veliký displej, ale po delším používání to bude spíše nakonec výhoda. Celkově bych telefon doporučil všem, co chtějí kvalitní fotoaparát, pekelnou rychlost a voděodolnost. V současné chvíli ani nekoupíte jiný voděodolný smartphone s takovouto perfektní výbavou.

Klady

  • Kvalitní zpracování
  • Voděodolnost
  • Vysoký výkon
  • Plynulé optimalizované prostředí
  • Krásný design
  • Ochranná folie již v základu aplikována

Zápory

  • Pozorovací úhly displeje
  • Při zátěži se zahřívající horní část telefonu
  • Znatelné otisky prstů

ap1

 

Graf ceny produktu Sony Xperia Z poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Radek Svoboda

17. 3. 2013, 15:41

Cena 17k ? :) To je docela škoda i když kousek je to pěknej, já vám klidně prodám novou Cz dis. se zárukou za 14900 :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat