Sony a konkurence pro Google Glass?

Sony a konkurence pro Google Glass?
2013-03-27T16:01:02+02:00
• 27. 3. 2013

Je to jen několik dnů, co jsme vám přinesli článek o nejnovější smršti Glass patentů, a hned se objevují další, překvapivě od jiné firmy než od Google. Nejnovější patent patří Sony a přibližuje nám trochu jiný pohled na “chytré brýle” budoucnosti.

Sony1

Nejnovější patent Sony není prvním této společnosti, který by se zaobíral problematikou displejů určených pro nošení na hlavě. Legendární japonská firma je známá řadou velmi zajímavých a revolučních konceptů, které však dlouhou dobu nesměřovaly nikam jinam než do vědeckých institucí, univerzit nebo na pódia různých technologicky zaměřených konferencí. Poslední nápovědou, že by se Sony mohla snažit konkurovat Google, byl patent z jara roku 2012, který popisoval brýle určené pro optickou komunikaci.

Sony2

Dále tu také máme různé 3D Sony displejové jednotky jako HMZ – T2, které sice slouží ke sledování 3D videa a hraní her v pohodlí domova a které se technologicky podstatně liší od zařízení, jako je Google Glass, ale ukazují, že Sony není zrovna nováčkem ve výrobě a distribuci podobně nestandardních produktů.

Samotné zařízení popsané v patentu obsahuje ne jen jeden, ale rovnou dva displeje, každý určený pro jedno oko, které jsou umístěné za skly relativně standardních slunečních brýlí. Tady se také objevuje první potencionální nevýhoda konceptu od Sony – obraz v displeji bude při výhledu skrz displej ještě zakrytý další vrstvou skla, což může přinést mnoho problémů jako špatný kontrast nebo různé deformace obrazu. Sony je také podle všeho připraveno na uživatele, kteří pro ideální vidění musí nosit dioptrické brýle, a nákres zařízení doplnilo držákem dioptrických skel. Jako poslední zajímavost tu máme také pecková sluchátka, která jsou připojena k nožičkám brýlí.

Sony3

Výhodami konceptu od Sony jsou 2 displeje a trochu větší flexibilita, nevýhodou bude zase docela velká váha – několik skel, několik displejů, kameru a baterie na své hlavě rozhodně ucítíte. Sony také není zrovna známé kvalitou softwarových služeb, o kterých v patentu nebyly žádné informace. V tomto aspektu má zatím navrch Google, ale uvidíme, co nám budoucnost přinese.

Bude zařízení z patentu Sony konkurencí Google Glass? Pravděpodobně. Bylo by podobné Google Glass? Pokud se nákresy patentů alespoň trochu přibližují tomu, jak by zařízení mohlo vypadat, rozhodně. Má zatím Google technologicky navrch? Určitě.  Musíme si ale uvědomit, že Google nebyl první firmou, která s podobnými technologiemi experimentovala, a že i přes jeho vlastnictví velkého počtu potencionálně důležitých patentů existuje mnoho jiných cest, kterými by se potencionální konkurence mohla ubírat. Vztahy Sony s Google jsou také mnohem příznivější než s firmami, jako je Apple, které své patenty také začínají směřovat k HMD technologiím.

Zdroje: techcrunch.com, appft1.uspto.gov

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat