Samsung koupil podíl Sharpu – chystají se IGZO displeje?

Samsung koupil podíl Sharpu – chystají se IGZO displeje?
2013-03-08T06:30:11+02:00
• 8. 3. 2013

V mobilním světě se stále řeší otázka spotřeby displejů, byť to není zcela zjevné. V poslední době jsme si mohli všimnout, že výrobci smartphonů se neustále ženou za co nejvyšším rozlišení na relativně malém displeji. Například model HTC One s úhlopříčkou 4,7 palce s Full HD rozlišením dosahuje neuvěřitelné jemnosti 468 ppi. Nedávno ale společnost Sharp demonstrovala se své pokroky s technologii IGZO (Indium gallium zinc oxide), která se dá kombinovat i s OLED displeji.

Není jedinou společností, která se snaží vyvinout takové displeje. Dalším firmou je například Samsung, který již nějakou dobu experimentuje s využitím IGZO, ale dá se říci, že je tak trochu pozadu za konkurencí. Hlavní výhoda u takových displejů ve ve spotřebě, která je až o 25 % menší než u běžných technologií. V tuto chvíli se korejská společnost rozhodla k nákupu 3% podílu ve firmě Sharp, který přišel na 112 miliónů dolarů.

sharp-igzo-display

Ačkoliv obě firmy spolupracují již nějakou dobu,  toto spojení jim umožní urychlit vývoj u IGZO displejů. V tomto ohledu nám může být vodítkem nedávná demonstrace OLED displejů s IGZO. To by mohlo nasvědčovat tomu, že Samsung hodlá ještě letos představit minimálně první prototypy, které budou takto vybaveny. Dokonce se spekuluje o přímém nasazení do nějakého modelu smartphonu. Samozřejmě se zde nevylučuje i využití u větších úhlopříček, kde můžeme počítat s tablety nebo televizory.

Návaznost zde může být i na prototypy ohebných OLED displejů s IGZO, což by mohlo znamenat, že Samsung hodlá vytvořit úsporné flexibilní displeje. Prozatím si ale musíme počkat, jak korejská společnost využije nové technologie. Je možné, že se ke konci roku objeví smartphony, které budou disponovat extrémním rozlišením a sníženou spotřebou samotného displeje.

Zdroje: oled-info.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat