Android 4.x překonává stárnoucí Gingerbread

Android 4.x překonává stárnoucí Gingerbread
2013-03-06T09:35:19+02:00
• 6. 3. 2013

Operační systém Android 2.3 Gingerbread dlouho kraloval na nejvyšších stupních statistik. Mnoho přístrojů jej používá stále v hojném počtu, nicméně dle posledních výsledků na blogu Android Developers se rozložení začíná měnit. Pokud se na výsledky podíváme z pohledu jednotlivých verzí, tak Gingerbread stále kraluje, jelikož představuje 44procentní podíl. Pokud se ale na výsledky podíváme z hlediska používání moderní platformy, která je datována od verze 4.0, tak v tomto ohledu Gingerbread poprvé ztrácí a odsouvá se tak na druhé místo.

graph_1

Verze Androidu 4.0 ICS se poprvé objevila koncem roku 2011 na zařízeních Google Nexus a po devíti měsících dosáhla 10procentního podílu. Následovala verze Android 4.1 Jelly Bean, která rovněž začala stoupat díky oblíbenosti zařízení řady Nexus a postupnému nasazování i ostatními výrobci. Ke včerejšímu datu tak tyto dvě moderní platformy získaly kombinovaným součtem výsledek 45,1 %.

Z hlediska získání maxima z platformy Android, je vždy lepší provozovat na svém zařízení aktuální verzi. Bohužel mnoho výrobců již starší zařízení nepodporuje a není ochotno vynakládat prostředky na podporu nových verzí. Mnoho uživatelů jsou ale stále zvyklí na svůj starší přístroj a nechtějí kupovat nový jen proto, aby mohli mít poslední aktualizaci. Dalším faktorem je také to, že mnoho uživatelů jsou na Gingerbread zvyklí a nechtějí na vyšší verzi aktualizovat záměrně nebo se dokonce ani nezajímají. Samozřejmě tempo růstu nových verzí je částečně závislé na komunitních variantách Androidu.

Zdroj: developer.android.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat