Wine – programy pro Windows poběží na Androidu

Wine – programy pro Windows poběží na Androidu
2013-02-04T06:39:27+02:00
• 4. 2. 2013
4

Pokud používáte nějakou linuxovou distribuci, tak zajisté znáte Wine. Pro ty ostatní, jedná se vlastně o řešení, jak spouštět programy, které jsou určené pro Windows, pod linuxovým systémem. Nyní zde máme poměrně zajímavou informaci o novém projektu, který se zaměřuje na Wine pro procesory s architekturou ARM.

Wine

Tím je zcela jasné, že by dalším krokem tohoto projektu měly být smartphony a tablety se systémem Android. Na konferenci FOSDEM (Free and Open source Software Developers’ European Meeting) 2013 v Bruselu sám tvůrce Wine Alexandre Julliard potvrdil, že jejich cílem je přinést schopnost spouštět programy z Widnows na Androidu. Dokonce došlo na prezentaci prvního dema, ale celý projekt je v tak rané fázi, že nebylo skoro co ukazovat.

Demo se skládalo z emulovaného Androidu, na kterém byla pre-alpha verze Wine pro ARM. Někteří novináři jen poukázali na to, že celá ukázka byla natolik pomalá, že by se to zatím nedalo použít ani na Miny. Z dostupných informacích vyplývá, že je ještě příliš brzy tvrdit, kdy se projekt dostane do beta verze a kdy se objeví v praxi. To může trvat i několik let, ale i tak mnozí fandí celému projektu.

nexusae0_image_thumb

Pokud byste měli tablet se systémem Android, byli byste schopni spouštět aplikace pro Windows. Díky tomu byste takřka nepotřebovali běžný notebook nebo PC. Ostatně si Android dnes poradí s myší a klávesnice mu také nečiní problémy. Otázka je, jak dlouho se bude pracovat na Wine pro ARM. Prozatím je cíl v nedohlednu.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Rostislav Pokorný

4. 2. 2013, 10:01

Myslím si, že slabý ARM to neutáhne.
Když potřebuji Win x86 aplikace tak si radši koupím
tablet založený na atomu s osmičkami, který jde
ještě uchladit pasivně, nativně podporuje x86 aplikace a je mnohem výkonnější
než nějaký ARM.

Přemysl Vaculík

VIP 4. 2. 2013, 10:10

Zde se uvažuje i o tom, že by se použily Atomy s x86 s Androidem. Pokud vezmeš v úvahu 8jádrový Exynos 5 Octa, tak by to mohlo stačit a zároveň budeš mít Android.

Rostislav Pokorný

4. 2. 2013, 10:55

Podle mě Samsung by se měl zamyslet a spíše optimalizovat než přidávat jádra. Exynos 5 Octa navíc nevyužívá všech osm jader současně, čtyři jádra jsou na výkon a zbylé čtyři na práci v pozadí. Zatím si myslím že Tegra 4 bude to nejlepší co tento rok bude.

Přemysl Vaculík

VIP 4. 2. 2013, 11:47

Ve skutečnosti pracují neustále slabší jádra. Třeba pro základní operace neb prohlížení webu. Jakmile je jedno z nich vytíženo, tak se přepne na silnější jádro. Princip je podobný s Tegrou 3/4, ale zde jde o něco jiného.

Myslím si, že řešení od Samsungu je tvořeno spíše na spotřebu, byť je zde evidentní razantní nárůst výkonu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat