Samsung a Apple utrhli 52 % trhu za Q4, 3. místo je nejasné

Samsung a Apple utrhli 52 % trhu za Q4, 3. místo je nejasné
2013-02-14T09:57:07+02:00
• 14. 2. 2013

Po konci každého roku se hodnotí výsledky prodejů každého výrobce mobilů a smartphonů. I tento rok se objevují finální analýzy, které nám dávají představu o pořadí značek na mobilním trhu. Tentokrát se ještě jednou podíváme na pořadí firem, které je poněkud nejasné.

huawei2

Jako obvykle najdete u prodeje smartphonů na prvním místě společnost Samsung, která zásobuje trhy velkým množstvím rozmanitých zařízení,jež se snaží zavděčit každému. Můžeme srovnat rozdíl mezi roky 2011 a 2012 za čtvrtý kvartál. Došlo k rekordnímu růstu o 85.3 %, což znamená, že se korejské firmě podařilo prodat 64.5 miliónu zařízení. V celkovém součtu se prodalo za rok 2012 384.6 miliónu smartphopnů.

Apple si opět může pogratulovat k úspěšnému zakončení roku, kde se mu podařilo prodat za Q4 2012 43.5 miliónu smartphonů. Ačkoliv se jedná o velmi pěkná čísla, ve srovnání s konkurencí došlo jen 22.6% vzestupu oproti Q4 2011. Samozřejmě si musíme uvědomit, že bojuje proti silné konkurenci jen s několika smartphony, jejichž cenovka je podstatně vyšší, než co nabízí konkurence v podobě levných smartphonů s Androidem.

Výsledky pochází od analytické společnosti Gartner, která navíc dodává, že není jednoduché určit společnost, jež se umístila jednoznačně na 3. místě v pořadí výrobců. Dokonce uvádí, že se žádná firma takto ani nemůže označovat, jelikož jsou výsledky velmi těsné. V tomto ohledu se se dá třeba zmínit firma Huawei, která se poprvé za svou existenci dotáhla na třetí pozici.

Samsung-Apple-Huawei-Podium

Jedná se o obrovský úspěch firmy, která ještě donedávna patřila mezi low-endové výrobce mobilů. Za celý rok 2012 se jí podařilo prodat 27.2 miliónu smartphonů a při srovnání s předchozím rokem můžeme dojít k obrovskému skoku. Jedná se o nárůst o 73.8 %. V tomto ohledu se dá považovat za skokana mezi menšími výrobci.  Ve světle těchto čísel ale stále dominuje v rekordních výsledcích co do počtu prodaných zařízení.

Na závěr se můžeme ještě podívat na tabulku, která představuje celkové pohyby mezi roky 2011 a 2012 u operačních systémů. Android a iOS si mohou jednoznačně zapsat dobré výsledky, které jsou tak trochu na úkor společnosti BlackBerry (RIM). Systém Bada začíná upadat, ale u Windows Phone je vidět mírný vzestup. Největší propad je u Symbianu, kde byl posledním smartphonem model Nokia 808 PureView.

screen-shot-2013-02-13-at-08-07-21

 

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat