Jak se prodávají WP8? Výborně, ale pořád málo

Jak se prodávají WP8? Výborně, ale pořád málo
2013-02-21T10:47:14+02:00
• 21. 2. 2013

Společnost Gartner před několika dny zveřejnila statistiku podílů jednotlivých operačních systémů v posledním čtvrtletí roku 2012. Nadpis článku je zvolen záměrně. Nejzajímavější údaje totiž přináší pohled na čísla systému Windows Phone. Po příchodu nové verze se začalo microsoftímu mobilnímu řešení dařit výrazně více než v roce předchozím, ale na vedoucí příčky to zatím rozhodně nestačí. V porovnání s nimi je podíl stále ještě malý.

Market Gartner

Meziročně Windows Phone zaznamenal nárůst prodejů o 124 % a stal se tak nejrychleji rostoucím systémem na trhu. Oproti němu podle Gartneru Android stoupal o 87 %, BlackBerry kleslo o výrazných 44 % a iOS stagnoval na stejné úrovni. Za rok 2012 ale celkově prodeje smartphonů klesly o 1,7 %.

Asi je jasné, že na první příčce v kategorii systémů se suverénně drží Android, který byl nainstalován na téměř 70 % zařízení, která se na konci minulého roku prodala. Druhým je iOS s necelými 21 procenty, třetí je BlackBerry s podílem 3.5 procenta: Následuje právě Microsoft, který ovládl 3 procenta trhu. Pokud bude schopen si takové tempo růstu i nadále udržet a BlackBerry nespasí nový systém BlackBerry 10, Microsoft se se svým systémem brzy dostane na 3. příčku. Na dalších pozicích se v tomto pořadí usadila Bada a Symbian s podobným tržním podílem.

Gartner 3

Zajímavý je samozřejmě i pohled na podíl prodejů jednotlivých výrobců. První příčku si drží Samsung, který zaznamenal nárůst prodejů až o 22 procent. Druhá Nokia se stále propadá a na konci roku měla 19,1 %. Třetí je pak Apple s 3,5 % trhu. Nejzajímavější je asi propad BlackBerry, které si meziročně upsalo dalších devět desetin procenta. Výrazný meziroční pokles zaznamenalo i HTC. To ostatně klesalo celý minulý rok a právě až na konci roku se postupně začalo zvedat. Byť to nebylo zcela potvrzeno, společnosti zřejmě pomohlo uvedení nového systému Windows Phone 8 a modelů 8X a 8S. To, že to mohlo na HTC mít značný pozitivní dopad, potvrzuje i zmíněný značný růst této platformy.

Gartner 2

 

Z tohoto pohledu bude velice zajímavé v letošním roce sledovat souboj vlajkových lodí jednotlivých výrobců. HTC se již vytasilo se svým modelem One a v březnu se dočkáme modelu Galaxy S IV od Samsugnu. Tento korejský výrobce a ostatně i Apple mají pozice konstantní a asi se v dohledné době nemusejí bát větší konkurence. HTC ale nemá co ztratit a v tuto chvíli může jen získat.

U operačních systémů se bude hlavní boj odehrávat mezi BlackBerry a Windows Phone. Microsoft do svého systému stále investuje a BlackBerry, které se v poslední době stále propadá, by mohlo být snadným soupeřem. Vše tak bude záležet na prodejním úspěchu nového systému BB 10, který chce společnost kromě korporátní scény dostat více i k běžným zákazníkům a zvýšit prodeje svých čistě dotykových zařízení. Windows Phone má stále určitou výhodu v tom, že ho využívá více výrobců, mezi kterými je i Nokia. Ta investuje nemalé částky do jeho propagace, jelikož je na něm existenčně závislá a pomáhá tak celému systému.

Zdroje: gartner.com, wpcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat