Apple vs Samsung a prodejní výsledky v USA

Apple vs Samsung a prodejní výsledky v USA
2013-02-02T11:30:28+02:00
• 2. 2. 2013

Podle Strategy Analytics se stal Apple v USA výrobcem číslo jedna na poli mobilních telefonů, o čemž vypovídají prodejní výsledky za poslední čtvrtletí. Od uvedení iPhonu 5 Apple prodal odhadem 17.7 miliónů telefonů a získal tak 43% tržní podíl v počtu prodaných kusů za rok 2012. Jedná se tedy o 8procentní nárůst oproti Q4 2011, kdy Apple prodal 12.8 miliónů telefonů a tržní podíl tehdy činil 25.4 procent. Tyto statistiky zohledňovaly nejen trh se smartphony, ale se všemi mobilními telefony.

 

Na druhém místě skončil Samsung, který prodal 16.8 miliónů telefonů a jeho podíl na trhu tak činí za toto období 32 procent. I tato společnost posílila své zisky oproti stejnému období za rok 2011, kdy vedl nad Applem o zhruba 700 tisíc prodaných kusů. Bohužel se mu nepodařilo zajistit si takový růst jako jeho konkurent v posledním čtvrtletí, kdy ztratil v počtu prodaných telefonů na Apple o zhruba 900 tisíc kusů. Samsung byl v USA prodejcem číslo jedna od roku 2008 a tuto pozici si zatím stále drží. V letošním roce si bude chtít Samsung pozici lídra určitě pojistit svým top produktem Galaxy S IV, od kterého si slibuje vysokou prodejnost.

Třetí příčku získala společnost LG, jejíž tržní podíl ve 4Q 2012 představoval 9 procent a celkově prodal za tento rok 20.5 miliónů telefonů. V roce 2011 se prodalo 30.5 miliónů telefonů a tržní podíl za 4Q 2011 představoval 13.7 procent. Pokles prodaných telefonů má za následek právě silná konkurenceschopnost ze strany Samsungu a Applu, nicméně LG se bude v letošním roce snažit zaujmout novými modely, mezi které patří například smartphone Optimus G nebo Optimus G Pro.

Za poslední čtvrtletí se nejvíce prodával telefon iPhone 5. Samsung Galaxy S III obsadil druhou příčku a za nimi následovaly mobily iPhone 4S, iPhone 4 a Galaxy S II. iPhone 5 tvořil celkem 43 procent všech prodejů telefonů, nicméně ani starší modely si nevedly špatně. Prodej iPhonu 4 se ve srovnání s Q3 2012 se zvýšil o 79 procent a prodej iPhonu 4S poskočil o 43 procent.

Pokud se podíváme na celkové prodejní statistiky za rok 2012, vidíme, že Samsung stále vede. Korejský výrobce drží pozici lídra s 53 milióny prodanými kusy za rok 2012 a má tak 32% tržní podíl, který oproti roku 2011 vzrostl o necelé procento. Apple obsadil druhou příčku s 43.7 milióny prodanými telefony a 26% podílem na trhu. Zatímco Samsung si oproti roku 2011 jen mírně polepšil, Apple zaznamenal výrazný růst.

Samsung se tedy díky vynikající prodejnosti modelu Galaxy S III v USA stále drží na první příčce, nicméně Apple zaznamenává výrazný růst oproti předchozímu období. Otázkou je, zdali bude vývoj pro Apple natolik pozitivní i na ostatních kontinentech. Jak jsme vás již informovali, v předních technologicky vyspělých zemích Asie, mezi které patří například Singapur či Hong Kong, byl zaznamenán naopak klesající zájem o jablečné telefony.

Zdroje: news.cnet.com, npd.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat