Samsung Exynos 5 Octa – 8jádrový procesor

Samsung Exynos 5 Octa – 8jádrový procesor
2013-01-09T19:18:45+02:00
• 9. 1. 2013
2

Mnozí majitelé Nexusů 10 a Chromebooků mohou užívat výkonu procesoru Exynos 5 Dual 5250, který je vybaven dvěma jádry Cortex A15. Nějakou dobu se spekulovalo o čtyřjádrové variantě, která měla být oficiálně uvedena na veletrhu CES. Nyní ovšem korejský výrobce představil a uvedl Exynos 5 Octa, který zapadne do rodiny 8jádrových procesorů.

O této novince jsme se vám již zmiňovali, ale můžeme si připomenout parametry. Je zde využita architektura big.LITTLE, která v sobě skrývá 4 jádra Cortex A15 (1.8 GHz) a 4 jádra Cortex A7 (1.2 GHz). Nemusíte se bát, že po zatížení procesoru vám všechna jádra vycucnou energii z baterie. Ve skutečnosti budou maximálně využita jen 4 jádra. Pro náročnější aplikace a hry se budou zatěžovat výkonnější Cortex A15. Pro nenáročný chod se zapnou jádra Cortex A7, která spotřebovávají daleko méně energie, ale jsou dostatečně výkonná.

Ve výsledku se bude přepínat dle potřeby, což by mohlo vést k úspoře energie. Samsung tvrdí, že má dosáhnout až na 70 %, než co spotřebovává Exynos 5 Dual z Nexusu 10. I v tomto případě bude využita 28nm technologie pro všechna jádra. Prozatím není známo, kdy se poprvé ovjeví ve smartphonech nebo tabletech, ale již se spekuluje o tom, že novinka bude v SGS IV nebo Galaxy Note III.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Novák

10. 1. 2013, 13:10

Ten nadpis je zavadejici je to 8 jadrovy SoC ( nebo 2 procesorovy), procesor1 je 4 jadrovy A7 a procesor2 4 jadrovy A15. Proste zadny procesor nema 8 jader jak se snazi rict nadpis.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 1. 2013, 13:29

Je trochu zavádějící, uznávám. 

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat