Nový čip pro iPhone dokáže rozeznat pachy a vůně

Nový čip pro iPhone dokáže rozeznat pachy a vůně
2013-01-08T13:15:03+02:00
• 8. 1. 2013
1

Společnost Adamant Technologies vyvíjí procesor, který propůjčí budoucím smartphonům iPhone schopnost rozeznat různé chutě, pachy a vůně a následně je dokáže zdigitalizovat. Zdá se vám to jako holý nesmysl? Ano, může to tak působit, nicméně, jak to vypadá, vývojáři z Adamant Technologies to myslí vážně.

Jak sdělil CEO společnosti Sam Khamis, jedná se o čip, který bude velice sofistikovaný a měl by obsahovat přibližně 2000 senzorů pro zachycení pachů. Ve srovnání s tím jich má lidský nos zhruba kolem 400. Tento Sanfranciský startup, podpořený kapitálem spekulanta Vinoda Khosla, začal produkovat tyto čipy v továrně v Austinu v Texasu a uvolnění aplikací, které s čipy budou spolupracovat, plánuje zhruba do dvou let.

Bude se vlastně jednat o zařízení, která se připojí jako periferie k telefonu a  budou spolupracovat s nainstalovanými aplikacemi. Ty budou schopny zaznamenat například špatný dech a zjistit, co je jeho původem. Dále budou vyvíjeny aplikace například pro zjištění hladiny cukru v krvi u diabetiků či hladiny alkoholu v krvi.

Propůjčit počítači vnímání lidského mozku se od roku 2011 ve svém výzkumu snaží i společnost IBM, která se pokouší vyvinout počítač, jenž by dokázal například pomoci při odhalování nepoctivých prodejců, nabízejících nečerstvé a zkažené zboží, či by dokázal předvídat blížící se zemětřesení.

Zdroj: news.cnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Miroslav Vitula

24. 1. 2013, 19:03

Strašně potřebná věc.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat