BlackBerry (RIM) představuje – systém BB10, smartphony Z10 a Q10

BlackBerry (RIM) představuje – systém BB10, smartphony Z10 a Q10
2013-01-30T19:40:24+02:00
• 30. 1. 2013
3

Dnes, přesně v 16 hodin středoevropského času odstartovala tisková konference, na které byl představen zbrusu nový operační systém BlackBerry 10. Thorsten Heins, CEO společnosti RIM zpočátku všechny přítomné dlouho napínal. Heins nezapomněl poděkovat všem, kteří se na vývoji BlackBerry podíleli. Následovalo zásadní prohlášení, ve kterém Heins sdělil, že RIM je již minulost. Od této chvíle se bude společnost jmenovat stejně jako její produkt – BlackBerry.

Po zdlouhavém protahování došlo na to nejdůležitější. Na to, co všichni přítomní netrpělivě očekávali. Heins představil nové telefony BlackBerry Z10 a Q10. Společnost se i nadále bude držet tradice, která se již mezi uživateli této platformy zažila a kromě zbrusu nového dotykového modelu BlackBerry Z10 přináší i klasický telefon s hardwarovou klávesnicí BlackBerry Q10

Kromě telefonů, které byly velice důležitým prvkem této keynote, byl představen i zbrusu nový operační systém BlackBerry 10. Je logické, že systém musel být kompletně přepracován, aby byl uzpůsoben dotykovému prostředí, jelikož model Z10 disponuje prakticky jen tlačítky pro ovládání hlasitosti a tlačítkem pro vypnutí a zapnutí.

BlackBerry Flow – opravdový „realtime multitasking“, který bude umožňovat přepínání mezi aplikacemi bez potřeby používat speciální tlačítko k tomu určené. Jednoduše jen použijeme gesto a můžeme se přepínat mezi jednotlivými aplikacemi, které běží na pozadí.

BlackBerry Peak – přináší postranní lištu, díky které máme perfektní přehled o všech notifikacích systému. Aniž bychom museli opouštět právě spuštěnou aplikaci či video, máme veškeré dění pod kontrolou.

BlackBerry HUB – notifikační centrum, které sdružuje všechny aplikace typu e-mail, zprávy nebo sociální sítě do jednoho místa, ze kterého se pak můžete do jednotlivých aplikací přepínat.

Klávesnice BlackBerry přináší intuitivní ovládání, můžeme používat gesta jako například pohyb palcem dolů, kterým se přepneme do režimu psaní číslic, či speciálních znaků. Klávesnice rovněž nabízí možnost predikce, kdy se budou automaticky doplňovat navrhovaná slova, zahrnuta je i podpora více jazyků, kterou lze rovněž aktivovat gestem.

Systém BlackBerry rovněž umožňuje přepínání mezí osobním a pracovním profilem, kde lze definovat, jaké aplikace se v daném profilu budou nabízet. Profil bude možné aktivovat gestem na úvodní obrazovce. Namísto dvou telefonů tak uživatelé budou mít jeden, který obstará vše.  Mezi dalšími novinkami pak jsou hlasové a video hovory integrované přímo do aplikace BlackBerry Messenger a aplikace Screenshare, která umožňuje sdílet vlastní obrazovku s osobou, se kterou si právě voláte – tuto funkci dobře znají uživatelé stolních počítačů. Zajímavostí je také BlackBerry Remember, který umožňuje umístit hlasové a textové poznámky, fotky, emaily a další do jedné centrální složky pro pozdější zpracování. Všechny tyto položky pak lze synchronizovat s aplikacemi Evernote či Outlook.

Nový fotoaparát nabízí jednu zajímavou funkci – Time Shift. Díky ní při stisknutí spouště můžete ještě před dokončením operace vybrat ten snímek, který bude nejlépe vyhovovat. Pokud tak někdo během fotografování mrkne, nebude problém tento obrázek odstranit ještě před dokončením výsledného snímku. Fotoaparát bude rovněž disponovat vestavěným editorem, díky kterému budete moci snímky upravovat bez nutnosti instalace dalších aplikací.

Pro BlackBerry 10 je momentálně k dispozici více než 70 tisíc aplikací. Viceprezident Alec Saunders říká, že dostatek aplikací je pro úspěšný start platformy klíčový. Právě tato platforma se může pochlubit, co se počtu aplikací na začátku života týče, nejvyšším číslem. Uživatelé nového systému tak nebudou postrádat prakticky žádný z programů dostupných na konkurenčních platformách. Společnost BlackBerry jednoduše zanalyzovala všechny důležité aplikace a oslovila jejich vývojáře pro začlenění do svého systému. Místo, které bude sloužit pro jejich nákup, se jmenuje BlackBerry World.

Takovou malou třešínkou na dortu pak byla populární zpěvačka Alicia Keys, která bude zastávat pozici Global Creative Director. Alicia bude mít na starosti spolupráci s designéry a vývojáři aplikací a bude se starat o to, aby vše mělo tu správnou a příjemnou uživatelskou tvář.

Jak to bude s dostupností? Již zítra budou nové telefony s BlackBerry 10 dostupné ve Velké Británii, 5. února pak v Kanadě. Během března pak bude probíhat distribuce do ostatních zemí.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

S těmi aplikacemi je to pěkné, pro vývojáře nebude problém je „recyklovat“ pro SailFishOS a UbuntuPhone .. :)

Tak s tou distribucí to mají pěkné. Do dvou zemí defakto ihned, zbytek za měsíc. Ne jako Nokisoft s Lumiemi .. :p

Ladislav Jančík

30. 1. 2013, 22:03

Něco o předpokládaných cenách tam nebylo?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat