43 % WP telefonů v USA běží na verzi 8 – zvedají se prodeje

43 % WP telefonů v USA běží na verzi 8 – zvedají se prodeje
2013-01-06T17:36:19+02:00
• 6. 1. 2013

Microsoft se stále neodhodlal zveřejnit konkrétní čísla, která by nám přiblížila množství aktivovaných telefonů se systémem Windows Phone. Tyto údaje nám ostatně neposkytují ani výrobci samotných telefonů. Proto je možné určit podíl na trhu pouze nepřímými metodami, jako je měření zdrojů návštěvnosti na různých webech. Byť i k tomu se dnes dostaneme, nejdříve se podíváme na trochu jinou statistiku, se kterou přišel Adduplex.

stat3

Pro ty, kteří Adduplex neznají, vysvětlím, že se jedná o systém, který využívají vývojáři pro vzájemnou propagaci svých aplikací. Byť tento systém nepodporuje klasickou reklamu, jedná se mezi vývojáři o poměrně oblíbenou službu.

A právě Adduplex zveřejnil statistiku přístupů, kde srovnává systém Windows Phone ve verzi 7 a 8 na území USA. Z grafu jasně vychází, že skoro polovinu přístupů již tvoří telefony s novým systémem. Vzhledem k tomu, že staré telefony update na novou verzi nenabízejí a ani nenabídnou, je jasné, že skoro polovinu přístupů tak tvoří nově zakoupené přístroje. Jinak řečeno, v USA se prodalo skoro stejné množství WP 8 telefonů během několika měsíců, jako WP 7.x telefonů během více než roku prodeje, což by svědčilo o masivním nárůstu.

A_1TeiHCAAEUwut.png-large

Je samozřejmě otázkou, jakou část tvoří lidé, kteří dříve vlastnili WP 7 telefon a přešli na nový, a jaké procento tvoří nový zákazníci, kteří přešli z jiného systému. Můžeme ale vycházet z předpokladu, že ani staré telefony se “nevypařili” a zůstávají v oběhu nebo jsou staří zákazníci stále vázáni dvouletou smlouvou u operátora.

Potvrzení údajů z několika stran

Kromě Adduplexu se k podobným výsledkům dostaly i zahraniční weby, které jsou zaměřeny na produkty Microsoftu a zvláště pak na Windows Phone, kde se přepokládá poměrně vypovídající statistický vzorek. Dle zdrojů jejich návštěvnosti je poměr návštěvníků podobný výsledkům, o kterých jsem psal výše. Například u návštěvníků serveru Wmpoweruser.com byl poměr 46,4% WP 8 uživatelů ku 53,6% uživatelů s WP 7. Server Windowsphonedaily.com pak podle statistik hlásí rozložení přesně 50-50.

V návaznosti na to se Wmpoweruser.com dotázal svých čtenářů v jednom ze svých článků na používaný systém. Celkem  3528 respondentů se dokonce většinově přiklonilo k nové verzi systému. 55,56% lidí hlasovalo pro WP 8 a 44,44% pro starší WP 7.

stat2 stat

V USA se Windows Phone 8 uchytil rychle, ale co Evropa?

Zvláště data Adduplexu se týkají pouze USA a vyvstává tak otázka, jak je na tom platforma po nástupu WP 8 na starém kontinentu. Zde už je zjištění přesných dat ještě větší problém, ale samotný zástupce Adduplexu, který zveřejnil zmíněná data, upozornil na to, že v Evropě se WP 8 tak prudkého nárůstu nedočkal. Což je ale také dáno tím, že USA byl první trh, kde se nové telefony začaly prodávat a ve spoustě evropských zemí nejsou ještě všechny modely dostupné. Například i u nás jsou dostupné “pouze” telefony od HTC (8X a 8S). Naproti tomu Nokia ani po 5 měsících na náš trh neuvedla modely 820 a 920.


Začátkem týdne by měl Adduplex zveřejnit další a podrobnější statistické údaje, které by nám mohly prozradit více.

Zdroje: twitter.com, wmpoweruser.com, wmpoweruser.com, windowsphonedaily.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat