Microsoft si vzal na mušku bezpečnost Androidu

Microsoft si vzal na mušku bezpečnost Androidu
2012-12-06T16:58:28+02:00
• 6. 12. 2012

Jedním z argumentů, kterými se uživatelé a potažmo tvůrci operačního systému Windows Phone „kasají“, je jeho bezpečnost. Přesně řečeno tvrdí, že na rozdíl od OS Android pro ten od Microsoftu neexistuje žádný malware. Toto tvrzení už není tak úplně pravdivé, protože i pro tento systém již malware existuje. Dokonce najdeme škodlivý software i pro zbrusu nový operační systém Windows Phone 8. Ten vyvinul teprve náctiletý vývojář z Indie – Shantanu Gawde, který se rekrutuje z řad takzvaných „etických hackerů“. Tento mladý počítačový génius vytvořil vůbec první malwarový program pro Windows Phone 8, který dokáže ukrást soukromá uživatelská data a získat přístup k mnoha citlivým informacím.

Na oficiálním twitter kanálu Windows Phone se objevila výzva, která má pobídnout folowery k tomu, aby se svěřili se svými hororovými zkušenostmi s Android telefonem. Ve volném překladu by tato výzva mohla být publikována tak, že ten, kdo „tweetne“ svou zkušenost, ať už dobrou, či špatnou, a tento tweet opatří hashtagem #DroidRage, bude možná odměněn nějakým dárkem. Nepřipomíná vám to něco? Mně ano, tak trochu se mi vybavila kampaň „Sejmul mě Windows Phone“, která měla za úkol demonstrovat převahu tohoto systému proti Androidu. Kromě marketingové tendence zviditelnit tuto ne příliš oblíbenou platformu neměla, dle mého názoru, tato taškařice žádný hlubší smysl.

Toto „utvítnutí“ na účet Androidu tak trochu opět rozpaluje nekonečnou rivalitu a snaží se srovnávat to, co je ve skutečnosti jen těžko srovnatelné. Jen těžko lze srovnávat tyto dvě platformy z hlediska bezpečnosti a výskytu virových nákaz. Jen pro ilustraci, denně se aktivuje více než 1,3 miliónu zařízení s Androidem a celosvětově je používáno více než 480 miliónů zařízení s Androidem. Ve srovnání s tím například v Americe běží jen 4 % zařízení na Windows Phone. Tyto údaje jasně poukazují na to, že „čistotu“ Windows Phone zajišťuje jen velmi malá až mizivá popularita tohoto systému, a proto se zas tak moc nevyplatí nějaký malware pro tento systém psát.

Hnacím motorem pro vývoj malware byla, je a vždy bude popularita platformy, pro kterou má být škodlivý kód určen. Vezměme si takový desktopový systém Windows. To je přesný opak svého mobilního protějšku. Díky své popularitě a rozšíření v mnoha uživatelských sférách je to nejoblíbenější desktopová platforma pro psaní škodlivého kódu. A to je asi také pointou tohoto článku. Pakliže bude Windows Phone jednou stejně populární jako Android, což si nemyslím, pak se jeho obliba mezi uživateli s jistotou stane důvodem pozornosti hackerů a podvodníků. Ať už používáte jakýkoliv systém, je dobré používat zdravý rozum, neinstalovat aplikace z neznámých zdrojů, ale jen z těch ověřených, jakým je Google Play, a pokud cítíte, že ani toto nestačí, pak klidně sáhněte po nějakém bezpečnostním softwaru, kterým můžete ochranu svého telefonu zvýšit.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat