LG Optimus L9 (P760) recenze

LG Optimus L9 (P760) [recenze]
2012-12-23T11:19:12+02:00
• 23. 12. 2012

Za cenu necelých 8 000 Kč je LG Optimus L9, zařízení řady L-Style, ideální přístroj pro konzumaci obsahu a hraní her. Potěší přítomnost NFC. Zamrzí naopak absence čidla pro regulaci jasu, ale ve výsledku dostanete slušný pracovní nástroj se spoustou místa na displeji.

Zpracování

Zařízení Optimus L9 od LG, s kódovým označením P760, je nejen pocitově, ale i papírově se svou tloušťkou 9,1 mm velmi tenké. V poměru velikost/váha působí lehce, ale skutečně má pouze o 10 gramů méně než Galaxy Nexus, který naopak pocitově v rukou působí těžším dojmem. Po zapnutí ohromí 4,7″ IPS displej s rozlišením 960 x 540 px, který se přímo nabízí ke konzumaci obsahu a hraní her. Vzhledem k použití senzorových tlačítek pod displejem máme na obrazovce větší prostor než u Galaxy Nexusu, u kterého další místo zabírají softwarová tlačítka. Pod displejem tedy nalezneme dvě senzorová tlačítka – zpět a menu, mezi nimi je podélné hardwarové tlačítko domů, které při delším stisknutí slouží pro přístup do multitaskingu.

Na pravém boku se nachází tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje a zamčení/aktivaci displeje. Vlevo nalezneme pouze kolébku hlasitosti. Na spodní hraně je kromě mikrofonu slot pro micro USB. Na horní  pak najdeme 3,5 mm audio konektor a sekundární mikrofon, který slouží k potlačení okolního ruchu při hovorech. U konstrukce bych měl připomínku pouze k zadnímu krytu, který se mírně prohýbá a po delší době používání i povrzává. Chybí čidlo pro regulaci jasu displeje. Ten se poměrně rád a rychle upatlává, ale LG to vyřešilo elegantně. Dodává v balení i růžový leštící hadřík. Potěší naopak přítomnost NFC.

O výkon se postará procesor TI OMAP 4430 Cortex-A9 se dvěma jádry, kde každé běží na 1 GHz. Operační pamětí je 767 MB a interní uživatelskou paměť 4 GB (2,33 pro uživatele) lze rozšířit o microSD kartu až do 32 GB. LG L9 je osazeno baterií s 2 150 mAh. Výdrž na baterii je poměrně slušná, při troše kontroly mi vydržel den, ale jakmile jsem sledoval YouTube, hrál Dead Trigger a Hill Climb Racing, šla baterie nekompromisně dolů. Vše na polovinu jasu, ale 4,7″ displej udělá své.

Benchmark

Copak nám na Optimus L9 řekly benchmarky? Je skutečně podstatné, jakých výsledků dosáhne přístroj v benchmarcích, nebo je pro vás důležitější jej podrobit testu v praxi, na běžných hrách a aplikacích, které budete nejspíše sami používat? Quadrant jej například staví i před Galaxy Nexus, který má lepší procesor (TI OMAP 4460 Cortex-A9 s 1,2 GHz) i větší RAM pamět (1 GB). Ve skutečnosti je tomu ale jinak. Při hraní například hry Dead Trigger se mise načítá déle a samotná hra není natolik plynulá jako u Galaxy Nexusu. Podobně je tomu i u Google Earth, kdy přiblížení planety není zcela plynulé.

I v samotném prostředí Optimus UI, tedy modifikovaném Androidu ICS, zde ve verzi 4.0.4, se setkáte s občasným zaškubnutím i při běžných úkonech, jako je listování mezi plochami, otevření složky se zástupci aplikací a podobně. Optimu L9 by slušel Jelly Bean, který s tzv. projektem Butter výrazně zrychluje Android. Věcí druhou je pak fakt, jak dobře by se LG dokázalo vypořádat s optimalizací Optimus UI na JB.

Fotoaparát

5MPx fotoaparát postrádá hardwarové tlačítko spouště a musíme si tedy vystačit pouze s tou softwarovou. L9 fotí opravdu dobře, a to i za ne příliš dobrých světelných podmínek, vzhledem k přisvětlovací diodě. Velmi dobře funguje i autofokus a na makro pořídíte poměrně slušné snímky. Fotoaparát zvládne nahrávat Full HD, tedy 1920 x 1080 px, video. Přisvětlovací diodu využijete i při pořizování video záznamu, nicméně ne na delší vzdálenost, než je 60 cm, pak už je záběr opravdu tmavý.

Prostředí Optimus UI

Pokud nejste zastánci čistých Androidů, tedy především řady Nexus, pak máte mimo jiné možnost sáhnout i po grafické nádstavbě Optimus UI od LG. Pokusím se vypíchnout prvky, které LG přidalo a které by většina z nás uvítala. Jedním z nich je možnost Restartu, která sice lze k jiným zařízením přidat také, ale pouze pokud provedete jejich root. Dalším prvkem, který usnadní práci s přístrojem, je přidaná možnost v multitaskingu, tedy seznamu běžících aplikací, která nám umožní zastavit všechny běžící aplikace na jedno kliknutí. Mimo možnost udělat screen plochy přidržením tlačítek power + volume down, zde máme najdeme alternativu udělat screen i netradičně, a to pomocí funkce QuickMemo, která nám umožní si na aktuální ploše vytvořit poznámky, zvýraznit nějaký prvek a následně celé i s plochou uložit. Tato funkce je přístupná v notifikační liště mezi indikátory a přepínači bezdrátových sítí, GPS, jasu a dalších funkcí.

Vše si můžeme uspořádat a zvolit dle vlastních preferencí. Uzamykací obrazovka se také dočkala drobné úpravy. Lze na ni umístit ve spodní části 4 ikonky zástupců aplikací a jednoduchým tažení od ikony do prostoru se ocitneme ve zvolené aplikaci. Tato funkce funguje pouze, pokud odemykáte displej pouhým tažením. Praktická pomůcka, kterou pro nás LG připravilo, je QTranslator. S touto aplikací můžeme překládat pomocí fotoaparátu psanou angličtinu a další jazyky, dokonce i čínštinu, v reálném čase. Pouhým namířením fotoaparátu na text se nám zobrazí v okně jeho překlad. Další vychytávkou, která mnohé usnadní, je focení na povel, kdy při foceni spustíte funkci, se kterou pořídíte rodinné fotografie i bez obsluhy fotoaparátu, stačí říct jednu z předvolených hlášek (Whisky, LG, Smile, Kim Čï) a pořídíte fotku i z druhého konce místnosti bez asistence další osoby.
LG myslí na uživatele i co se NFC týče a přidalo aplikaci NFC tag+, která slouží ke konfiguraci vlastního NFC tagu. Prostředí má ale i své mouchy, jednou z nich je omezený počet ikon ve složce na plochách. Složky lze alespoň barevně odlišit a přejmenovat.

Závěrem

Pokud vám nějakým způsobem nebude vyhovovat prostředí Optimus UI, není pro vás překážkou sáhnout po některém z Launcherů na Google Play. Například přiložený screen s Nova Launcherem. Vedle je přiložena fotografie poměru mezi 4,7″ L9  a 4″ Motorolou Motoluxe, na jejíž recenzi se můžete těšit ještě letos.

 

Obsah balení

  • Sluchátka (klasické headset – pecky)
  • USB kabel + Adapter do zásuvky
  • Leštící hadřík

Klady:

+ Velký (4,7″ IPS) displej
+ 2 150mAh akumulátor
+ NFC
+ Full HD video
+ Přisvětlovací dioda
+ Váha a tloušťka
+ Šikovné vlastnosti Optimus UI

Zápory:

– L9 by prospěl Jelly Bean
– Absence čidla regulace jasu
– Absence tlačítka spouště fotoaparátu
– Absence notifikační diody

Za zapůjčení děkujeme LG-One (Pavel Jina)

Graf ceny produktu LG P760 Swift L9 poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Bělík

Jsem dvaadvacetiletý student a občasný bloger, zajímající se o nové IT trendy. Primárně pracuji na NTB s Win7, na stolním PC mi běží prim. Linux Mint. Ke konzumaci obsahu spouštím Google Chrome. Ke komunikaci mi slouží GTalk, Twitter a Google+. V terénu mi PC zastupuje Galaxy Nexus. Baví mě webdesign a mobilní technologie. Udělá mi radost kde jaký Gadget!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat