Bude Evropská Unie vyšetřovat působení ZTE a Huawei?

Bude Evropská Unie vyšetřovat působení ZTE a Huawei?
2012-12-18T09:06:52+02:00
• 18. 12. 2012
1

Dvě čínské společnosti, které se prosadily mezi top 10 výrobců mobilních telefonů, mají zřejmě další problémy. Nedávno jsme se mohli dozvědět, že ZTE a Huawei jsou vyšetřovány úřady v USA pro možné bezpečnostní riziko. V tomto ohledu nás informace nijak nezatěžovaly, ale zřejmě se chystá k dalšímu vyšetřování tentokrát na starém kontinentu.

Komisař pro obchod Evropské Unie Karel De Gucht se nechal slyšet, že je zde možnost vyšetřování těchto dvou společností, ale pokud si budete myslet, že se jedná opět o nějaké porušení bezpečnosti, tak to není pravda. Nyní se jedná o cenovou politiku, jelikož komisař a jeho úřad mají podezření, že čínská vláda nějakým způsobem dotuje obě formy. To má mít za následek nízkou cenu jejich produktů na evropském území, díky čemuž mohou konkurovat větším společnostem.

V tuto chvíli se o tomto problému vedou jednání s úřady v Číně. Prozatím se jedná o poněkud atypický přístup evropských úřadů, jelikož vlastně nikdo proti praktikám čínských společností nic nenamítal. Právě bez stížnosti nemůže EU nijak zasáhnout, a pokud by se nakonec rozhodla k vyšetřování bez jakéhokoliv podnětu, jednalo by se o precedent, který by mohl mít dalekosáhlé důsledky.

Prozatím se tedy bát nemusíme, ale vidíme zde celkem zvláštní praktiky Evropské Unie. Měla by se pouštět do vyšetřování něčeho, na co si nikdo vlastně nestěžoval? Jsou jejich produkty pod cenou? Ze svého hlediska zde nevidím důvod, jelikož v konkurenčním postavení si vedou dobře oproti velkým firmám a současný stav zřejmě vyhovuje všem. Nevidím tedy důvod, aby nějak úřady EU zasahovaly.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pavel Kohout

18. 12. 2012, 19:33

Myslím, že hlavním důvodem, proč jsou Huawei a ZTE tak levné je to, že nejsou v Evropské Unii, takže nejsou svázáni nesmyslnými předpisy… (samozřejmě na druhou stranu třeba dodržování bezpečnosti atd. je taky na mnohem nižší úrovni)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat