Top hry minulého týdne #3

Top hry minulého týdne #3
2013-03-13T14:51:54+02:00
• 2. 11. 2012

Každý týden vyjde na mobilních platformách nespočetné množství různých her. Některé jsou zdarma, jiné ale něco stojí. Jak poznat, kterou hru opravdu koupit a které se obloukem vyhnout?  Cílem našeho seriálu je trochu uspořádat tento nepořádek a  pokrýt nejzajímavější tituly minulého týdne.

Need for Speed: Most Wanted

Vydání této hry asi netrpělivě vyhlížel každý fanoušek závodů a Need for Speed série obecně. Je tedy jasné, že se od EA očekávalo předvedení perfektní hry. Grafické zpracování je na vysoké úrovni s detailními modely, mnoha efekty a částečným systémem poškození. Zvuk je na tom s kvalitou velmi podobně, atmosféru vám budou zhušťovat známé závodní vypalovačky a auta také nezní příliš monotónně. Jejich sbírka obsahuje všechny známé značky a opravdové modely, které je také  podle vývojářů možné upravovat mnoha spoilery, koly a podobně. Osobně jsem ale narazil pouze na změnu barvy. Dalším plusem je tzv. Speedwall, virtuální zeď, na které se zobrazuje skóre vás a vašich přátel, roztříděné podle jednotlivých úkolů. Je však trochu škoda, že hra neobsahuje pravý multiplatformní multiplayer.

Co se EA moc nepovedlo, jsou herní módy, které nejsou zrovna nejzajímavější, a příšerně řešený systém vnitroaplikačních poplatků, které mají hráči pomáhat k získání kvalitních aut. To vše však za zaplacení dalších peněz, což není u hry za 130 korun zrovna ideální. Při hraní na Galaxy Nexusu občas došlo ke ztrátě FPS a některá populární a výkonnější zařízení jako Transformer Prime raději ani nejsou podporována. Také ovládání by se mohlo trochu zlepšit, je příliš tuhé a reaguje dost pomalu.

logo-app Need for Speed™ Most Wanted ELECTRONIC ARTS 19 Kč ANDROID

TinyLegends – Crazy Knight

Další očekávaný androidí port hry, která si na iOS vydobyla solidní základnu fanoušků. Překvapivě jsem nenašel žádný problém, který se typicky u většiny portů objevuje. Ovládání je přesné, hra se nijak neseká a díky zkušenostem z velké konkurence na trhu iOS dokázali vývojáři i perfektně vyladit IAP systém, který v tomto případě nijak nesnižuje hratelnost a nenutí vás k opětovnému vyvražďování milionu monster a opakování levelů.

V roli rytíře budete muset zachraňovat zemi před monstry, která se probudila v důsledku temné fáze měsíce. Grafika je velmi detailní, modely hlavních postav vyhlazené a zbraní se ve hře nalézá také dostatečné množství. Nejzajímavějším aspektem hry jsou však samotná monstra. Svět totiž budete bránit proti temných králíkům fialové barvy, obrovským trollům nebo jedovatým pavoukům. Každý ze 40 různých modelů totiž spojuje jen jejich hranatost. jinak je totiž každý model a typ monstra úplně jiný, což hře přidává na zajímavosti.

logo-app TinyLegends - Crazy Knight Triniti Interactive Studios Limited Zdarma ANDROID

Zombiewood

Co týden, to nová „gameloftí“ hra. Tou nejnovější je zombie řežba Zombiewood, ve které se v roli herce/kaskadéra ujímáte role čištění Hollywoodu od nemrtvých v až 11 filmových lokacích. Arsenál zbraní, které budete používat, je jako v každé Gameloft hře obrovský, ale většina zbraní stojí absurdní částky. Využití IAP tak může být v těžších levelech nezbytné. Grafikou hra moc neuchvátí a stylizace do kresleného animáku tomu moc nepomáhá. Slabá grafika má však také své výhody. Jednou z nich je naprostá plynulost na všech zařízeních, na kterých jsem hru testoval. Postavu ovládáte dvěma analogy, kdy jedním určujete směr chůze a druhým střelbu, což dle mého není zrovna ideální způsob, jak podobně akční hru ovládat.

logo-app Zombiewood – Zombies in L.A! Gameloft Zdarma ANDROID

Royal Revolt

Představte si, že jste jako mladý nástupce na trůn zrazeni svou rodinou a musíte své království získat zpět organizací mohutné rebelie. Ano, takhle nezajímavý je příběh Royal Revolt, ale co od free mobilní hry jiného čekat? Například zábavu, ta hře totiž, i přes její relativně nudný příběh, nechybí. Na obrazovce s mapou si vybíráte mise, které vás následně přesunou do role prince na bojišti, kde se, trochu netradičně, pohybujete tapnutím – nikoliv pomocí směrových tlačítek, nebo virtuálního joysticku. Jednotek k dispozici moc není. Budete si muset vystačit s několika levely základního stromu rytíř, mág, lučišník a několika speciálními.

Všechny jednotky lze vylepšovat. Při vylepšování však znovu narazíte na zhoubu free her –  IAP model, kdy budete muset velmi pečlivě shromažďovat všechno zlato, nebo zaplatit několik desítek korun za „pohodlí“. Sám o sobě není IAP model v Royal Revolt tak agresivní jako v hrách některých konkurentů, ale i tak nepřispívá k hratelnosti. Hra také obsahuje několik závažných chyb, kdy se na některých zařízeních vůbec nespustí, updaty by ale tento problém měly vyřešit.

logo-app Royal Revolt! flaregames Zdarma ANDROID

Tower Raiders 3 Beta

Osobně nejsem zrovna fanoušek tower defence her, ale i tak poznám, když je některá taková hra opravdu kvalitní. Tower Raiders 3 je zatím pouze v beta stádiu, ale i přes to vypadá naprosto úžasně. Přináší s sebou několik nových prvků jako naprosto plný 3D svět, velké možnosti natáčení a přibližování, ochrana dělníků nosících zásoby, přivolávání vlastních jednotek a podobně. Grafické zpracování je velmi dobré, modely postav a staveb jsou sice méně detailní než u jiných 3D her, hra vám to ale vrátí na solidní plynulosti a krásném prostředí. Velmi působivé je i menu samotné hry.

logo-app Tower Raiders 3 FREE Gianormous Games, LLC Zdarma ANDROID

Nun Attack

Jeptišky a zbraně nejsou zrovna nejčastější kombinací v herním průmyslu. Přidejte k nim příběh o tom, jak jedna ze skupiny jeptišek podlehla ďáblu a stala se „padlou“, a vznikne vám Nun Attack. Svět budete muset zachránit pomocí komanda 4 po zuby ozbrojených sester tím, že se prostřílíte až 40 levely plnými temných monster a pekelných démonů. Své jeptišky můžete jednotlivě ozbrojovat jednou z 80 různých zbraní a 7 speciálních schopností, takzvaných „zázraků“.

Hra je jak grafickým zpracováním, tak ovládáním velmi podobá populárnímu Battleheart a obě věci zvládá na jedničku. Na optimalizaci hry budou ještě vývojáři muset trochu zapracovat, občas se trochu zasekává a na některých telefonech se nezobrazuje na celé obrazovce.

logo-app Nun Attack Frima Studio Inc. Zdarma ANDROID

Penny Arcade’s Rain Slick 3

Třetí díl taktického RPG od tvůrců webového komiksu Penny Arcade kráčí ve šlépějích herních klasik jako Final Fantasy nebo Chrono Trigger a slibuje mnoho hodin kvalitní role-playing zábavy okořeněné specifickým humorem Penny Arcade. Za necelé 3 dolary hra nabídne opravdu mnoho. Od extra DLC, několika desítek povolání (bezdomovec a dinočaroděj jsou mými favority) až po bojové systémů. Příběh také stojí za to, ale ten tu nebudu zmiňovat, abych někomu nezničil požitek ze hry.

Technické zpracování není tak perfektní jako samotný herní systém a design. Hra tak občas nepříjemně padá, pokud jí schází paměť. Občas se také objeví nějaký grafický bug. Vývojáři jsou ale docela slušní a slibují hned několik bugfixů.

logo-app Penny Arcade's Rain-Slick 3 TinkerHouse Games 2,99 US$ ANDROID

Legends of Loot

Už z ikony lze vyvodit, že se nebude jednat o hru, která by se brala nějak extra vážně, což je také pravda. Legends of Loot je vlastně humornou verzi různých dungeon her, ve které jde o jedinou věc, a to hromady a hromady „lootu“. Jako hrdina se na cestě za poražením zlého draka propletete středověkým podzemím, egyptskými hrobkami nebo asijskými chrámy a v každém z těchto prostředí na vás budou čekat unikátní nepřátelé a různé puzzly.

Většina hry se odehrává z pohledu shora a do bojového módu z první osoby se přesunete pouze při napadení nějakého monstra. Boj potom probíhá spojováním náhodně se objevujících bodů na těle monster a používáním magických schopností. Grafika skvěle odráží atmosféru celé hry a i zvukový doprovod je opravdu kvalitní.

logo-app Legends of Loot Majesco Entertainment Zdarma ANDROID

Meganoid 2

Meganoid je asi ta nejtěžší a nejvíce frustrující plošinovka, kterou jsem kdy hrál, což je vzhledem k filozofii jejího vývojáře, populárních Orange Pixel, jen dobře. V roli dobrodruha je vašim úkolem projít co nejrychleji sérií hrobek tak, že se proskáčete nepřeberným množstvím pastí až k zlaté sošce. Levelů hra obsahuje přes 40 a jejich obtížnost velmi rychle graduje k, na první pohled, nepřekonatelným překážkám. Grafické zpracování má hru co nejvíce přiblížit starým 8bitovým hardcore klasikám z 80. a 90. let a velmi podobné je i ovládání, za které musím vývojáře pochválit. Nijak se totiž nezasekává, ani při těch nejnáročnějších situacích.

logo-app Meganoid 2 OrangePixel 2,44 US$ ANDROID logo-app Meganoid 2 FREE OrangePixel Zdarma ANDROID

Chrono Trigger

Portů starých herních klasik není nikdy dost a legendární Square Enix tohle dobře ví. Jak lépe potěšit věrné fanoušky než vydáním jedné z nejikoničtějších her své doby? Androidí verze obsahuje nejen původní SNES příběh, ale také několik bonusů ve formě levelů z remaku pro Nintendo DS. Příběh hry je velmi hluboký a je vypravován na dnešní poměry až nečekaně velkým počtem dialogů. Také soubojový systém je řešen tradičně v duchu tahových bitev Final Fantasy. Nepříliš optimalizované ovládání ale nepříjemně ztěžuje jakoukoliv akci. Grafice hry a zvukovému doprovodu není co vytknout, hra i v dnešní době vypadá velmi propracovaně a krásně.

Celý remake by byl perfektní hrou, ovšem na opravdu velké problémy narazíte už po přesunu do jiného levelu nebo mapy. Tehdy hra vyžaduje stáhnutí dalších dat potřebných pro level. Ačkoliv chápu, čeho tímto nešťastně řešeným systémem chtěl Square Enix dosáhnout, musím říct, že nežijeme v ideálním světě, kde by byly vysokorychlostní sítě naprosto všude a kdy bychom se nemuseli bát FUP limitů. Hra je tak odsouzena k tomu, aby se stala zábavou jen pro domácí podmínky, což je vzhledem k jejím kvalitám opravdu škoda.

logo-app CHRONO TRIGGER SQUARE ENIX Co.,Ltd. 5,03 US$ ANDROID

Heritage

Základní koncept Heritage není nic nového, víceméně se, stejně jako u mnoha dalších androidích her, jedná o částečné klony ikon jako Infinity Blade nebo Batman: Arkham City Lockdown a vývojáři se tím ani nijak netají. Co je na hře zajímavé, je její nádherný design inspirovaný samurajským Japonskem a unikátní přístup k obtížnosti, která se s každou dohranou hrou, s každým bojem zvyšuje a vás tak eventuálně čeká pouze jeden osud, a to smrt. Příběh není nic světoborného, vládnoucí režim, takzvaná Gilda, nemilosrdně ovládá zemi a obsazuje jedno město za druhým, dokud nezíská svatý chrám vašeho lidu, který musíte za každou cenu dostat zpět.

Na cestě za osvobozením svého lidu se podíváte do majestátních lokací a arén, nasbíráte hromady zbraní a předmětů a zabavit se také budete moci hledáním tajných předmětů. Hra si vás určitě neudrží déle než několik týdnů, ale za svou cenu se jedná o přiměřenou porci zábavy.

logo-app App Name Developer NEZNÁMÁ ANDROID

Don’t Look Back

Každá hra nemusí být nutně složitá a komplexní, aby byla zábavná a ani nemusí obsahovat kvanta herních módů. Minimalismus občas není k zahození a Don’t Look Back rozhodně minimalistická je. Tři barvy, dvě šipky a 2 bitová grafika je někdy vše, co na hodiny zábavy potřebujete. Neptejte se mně na příběh ani na to, co se ve hře děje. Jde o to, že je tato plošinovka vlastně opravdu velmi rozmanitá a hlavně hrozně zábavná, pokud vám nevadí, že budete velmi často umírat. Dalším velkým plusem je fakt, že je naprosto free.

logo-app Don't Look Back Terry Cavanagh Zdarma ANDROID

Tegra koutek

Crazy Machines: Golden Gears THD

Už jste někdy měli chuť postavit šílený mechanismus, který by pomocí různých balónků, závaží, desek, laserů a pružin přenášel předměty po domě a který by vám záviděl i u samotný Rube Goldberg nebo Pee Wee Herman? S nejnovější THD hrou je to možné. Vašim úkolem bude plnit úkoly vyžadující postavení právě takových mechanismů a k dispozici vám budou kombinace až 60 různých součástí z inventáře.

Hra není graficky nic úžasného, textury jsou sice ostré a perfektně optimalizované na HD displeje tabletů, ale i tak se budete často ptát, proč je tohle vůbec TegraZone hra. Zvukový doprovod je také průměrný a nezaujme. Na druhou stranu je výhodou, že nebude odvádět vaši pozornost od řešení úkolů. Hra nedisponuje nijak složitým ovládáním, jediné co vlastně musíte udělat je postavit správnou kombinaci prvků a ve správnou dobu je aktivovat.

logo-app CrazyMachines GoldenGears Lite Viva Media Zdarma ANDROID

Zombie Driver THD

Pokud vás baví zabíjení nekonečných řad zombie, bude se vám Zombie Driver opravdu líbit. Jedná se totiž o multiplatformní mix zombie kultury a populárních klasik jako Carmageddon a Twisted Metal. Ocitnete se v kůži nebojácného závodníka, který byl posledními zbytky lidské armády pověřen plněním různých úkolů a čistěním infikované zóny. A v čem se čistí ulice lépe než v zbraněmi napakovaném obrněném autě?

Grafické zpracování se nevymyká dnešnímu standardu a krom několika chybějících efektů je identické s verzí původně vydanou v roce 2009 pro Steam. Zvuky zabíjených zombie budete také poslouchat rádi. K dispozici je 8 vozidel a několik upgradů, které v hlavní základně nakupujete za peníze získané z misí. Ovládání vozidla je asi jedinou slabinou jinak perfektní hry. Nepoužívá totiž standardní směrový joystick ale podivnou směsici 6 směrových tlačítek.

logo-app Zombie Driver THD NVIDIA Tegra Partners 1,75 US$ ANDROID

The Bane of Yoto: Episode 1

Definovat tuhle aplikaci není vůbec jednoduché. Půjčuje si totiž prvky ze všech hlavních typů populárních multimédií a spojuje je do jedné interaktivní zkušenosti, vývojáři definované jako tzv. Dreammotion – částečně krásně animovaný film, velmi atmosferický komiks a interaktivní hra v jednom. Příběh je založen na knize Joshe Violy „The Bane of Yoto“ a je rozdělen na několik samostatných a oddělených epizod, ze kterých je první zdarma. Jedná se tak o podobný systém jako u velmi populární multiplatformní hry vývojářského studia Telltale Games The Walking Dead.

Audiovizuální zpracování je bezchybné, aplikace se velmi jednoduše ovládá a příběh je dostatečně hluboký na to, aby se do něj člověk ponořil. Jediným mínusem je fakt, že je velká škoda, že se nejedná o plně ovladatelnou hru.

logo-app Bane of Yoto Ep:1 Tegra SE Leviathan Games Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat