Hlasové hovory v LTE vám rozdrtí baterii

Hlasové hovory v LTE vám rozdrtí baterii
2012-11-30T09:30:04+02:00
• 30. 11. 2012
1

Česká republika se pomalinku chystá snad na mobilní revoluci v podání LTE sítě. V tuto chvíli stále probíhá aukce, na kterou upírají zrak mnozí odborníci a informovaná veřejnost. Ačkoliv se jedná o významný pokrok v mobilním internetovém připojení, tak má svá úskalí. Doposud se o LTE mluvilo jen ve spojení s přenosem dat. Běžné hlasové hovory v této síti nelze takřka provozovat, byť to není nemožné.

Pokud se u nás objeví tato 4. generace mobilní sítě, hovory budou stejně probíhat na 2G nebo 3G síti. Už zde je menší úskalí v tom, že buď telefon bude muset mít dva moduly, pro každou síť, nebo se bude muset v případě potřeby přepnout. Naštěstí zde existuje alternativa  v podobě VoLTE, což je vlastně IP telefonní rozhraní a standard. Díky němu se dá volat přes běžnou LTE síť.

Bohužel se na světě ještě nevyužívá naplno a spíše se jedná o testovací provozy například u operátorů v USA. Podle nejnovější studie, která jen napovídá některé skutečnosti, se nejedná o výhru. Došlo ke srovnání délky hovoru mezi 3G (CDMA) a VoLTE na mobilu s kapacitou baterie 1 540 mAh. Graf níže vám může napovědět, jak to asi dopadlo.

Byl využit smartphone LG Connect 4G, na němž byly naměřeny tyto výsledky. Podle testu můžeme soudit, že nedopadl dobře, a osobně jsem čekal lepší výsledek. Na běžné 3G síti byl uskutečněn hovor v délce 503 minut a na VoLTE pouze 252 minut. To znamená, že hlasový hovor ve 4. generaci mobilních sítí vám vydrancuje baterii 2x rychleji. Web Gigaom dokonce uvádí, že 10minutový hovor spotřebuje na 3G 680 mW a na VoLTE až 1359 mW.

Jedná se o poměrně hrozná čísla, která nijak nepomáhají v dnešní situaci výdrže smartphonů na jedno nabití. Snad se nejedná jen o prázdný test a výrobci se spolu s operátory budou snažit zdokonalit VoLTE aspoň na úroveň současné 3G sítě. V tuto chvíli budu mluvit asi i za vás, když řeknu, že si velmi rozmyslím, jestli budu chtít využívat VoLTE.

Zdroje: droid-life.com, gigaom.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Novák

30. 11. 2012, 13:43

Skoda, ze tam neni i srovnani s UMTS.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat