Fenomén vypalování OLED displejů

Fenomén vypalování OLED displejů
2017-03-15T13:02:43+02:00
• 4. 11. 2012
20

Dnes se zaměřím na tento velmi nepříjemný fenomén. „Vypalování“ obrazu do OLED displejů je nezpochybnitelný fakt, o kterém se dle mého málo ví. Problém se týká prakticky všech mutací OLED displejů – AMOLED, S-AMOLED, S-AMOLED+, atd. Celý problém se projevuje například takto:

Výhodami OLED displejů jsou například lepší jas, lepší kontrast, nižší energetická náročnost a s tím související zobrazení černé, která je na OLED displejích opravdu ceněná. Černý pixel se rovná vypnutému pixelu –  proto nespotřebovává energii a nabídne věrné podání.

Vypalování je způsobeno tím, že statický obraz, který na displeji zůstává nejdéle, zaměstnává  stále ty samé pixely. U těchto displejů má bohužel každá složka spektra RGB jinou životnost. Modrá barva začne ztrácet na intenzitě již za 1 000 hodin, životnost zelené je asi 10 000 hodin a červené přibližně 30 000 hodin. Velmi často u přístrojů vybavených systémem Android dochází k tomuto jevu v oblasti stavové lišty, jež zůstává většinu času statická.

A co dělat, abychom vypalování předcházeli? V zásadě bychom se měli vyhnout zbytečnému svícení displeje, například v doku, kde má telefon přísun energie, je dobré stejně nastavit nějaký krátký interval vypnutí displeje. Dále se dá použít alternativní launcher, který nám skryje lištu alespoň na domovské obrazovce a v nabídce aplikací – např. GO Launcher Ex. Myslím, že verze androida 4.0 a vyšší již má černou stavovou lištu, a proto by k tomuto jevu docházet nemělo (jedná se jen o mou spekulaci).


Na závěr jednu osobní zkušenost. Na mém Samsungu Galaxy SII se tento jev projevil již po půl roce používání. Ovšem na mém dva roky starém Galaxy S, stále nic. Bohužel podle ohlasů uživatelů na fórech je SAMOLED+ k vypalování náchylnější než SAMOLED. Takže se zkuste na světlém pozadí v horizontální poloze telefonu zaměřit na oblast pod logem výrobce a podělte se prosím o své zkušenosti v diskusi pod článkem. Děkuji.

Zdroje: computerbase.de, cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, en.wikipedia.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Tak co jak vám dopadly ty reklamace?

Teď je SII v britexu, uvidíme snad během následujícího týdne, pak dám určitě okamžitě vědět;)

Petr Kramoliš

5. 11. 2012, 10:36

Samsung Galaxy Nexus – necelý rok a nic nepozoruju. Buď tam nic není nebo si musím zajít na oční.

SGS i9000 asi rok a pul a lista vypalena jako dost, ale kdybych si to neprecet, tak si toho asi nevsimnu. Na sirku ho temer vubec nepouzivam.

To se nevypaluje ta lišta, ale všechno ostatní, lišta je černá a pixely jsou pořád zhasnuté, tedy téměř nepoužívané.

paveljanecom

4. 11. 2012, 18:50

Teď jsem se na to díval a mám na S II po  14 měsících vypálený pruh,kde je dokonce vidět vypálený čas.A protože si chci kupovat nový telefon,tak tento nějdřív vyreklamuju.Doufám,že to uznají.

můžu tě poprosit o email? Nějak se mi do toho vodafonu nechce, tak že bys napsal jak jsi dopadl a podle toho bych to zkusil taky :D

 Taky by mě dost zajímalo, jestli to uznají na reklamaci, čistě teoreticky by měli…

SGS2, 16 mesicu starej a taky nepozoruji zadne vypaleni listy.

SGS2 1,5 roku žádné známky vypalování. Stavová lišta nevypálená a od stažení APEX launcher(ccca půl roku) i vyhledávací lišta google umístěná hned pod stav. 

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli i na to se vztahuje záruka 24 měsíců? Dle mě by měla, jelikož jsem zatím nikde v obchodě neviděl žádný upozornění u telefonu, že již po pul roce se může takhle vypalit displej.
Nyní mám první telefon s displejem Super Amoled +, je to Galaxy Note 2, jsem zvědavej za jak dlouho se mi něco vypálí na displeji… Doufám, že to minimálně dva roky vydrží, protože si nedokážu představit, že na telefonu za 16000 bych měl třeba za půl roku takhle zničenej displej a neuznali by mi to na reklamaci…

Zítra to jdu zkusit reklamovat, pokud se zadaří tak o tom sepíšu nějakou krátou zprávu. Třeba pár tipů pro úspěnou reklamaci. Podle některých lidí se kterými jsem o tom mluvil to jde a jednomu dokonce zcela identický problém řešili výměnou displeje. Tak uvidíme :)

 Z čistě logickýho hlediska by to mělo jít uspěšně reklamovat, jelikož vás nikdo při prodeji na tuhle skutečnost neupozorní, prostě nikde není tohle upozornění.

Jasně no, taky proto jsem psal ten článek. Přišlo mi že se všichni všude tvářili jako by to neexistovalo :)

 Moc díky za tenhle článek, jelikož jsem tuhle skutečnost nějak netušil, parkrát jsem o tom slyšel, ale nijak jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Škoda, že tento článek nevyšel dřív, určitě by ovlivnil můj výber novýho telefonu.
Tak uvidíme co to udělá s displejem a pokud by to neuznali na záruku bude to můj první a taky poslední mobil s oled displejem a potažmo i Samsung…

Tak přišlo vyrozumění servisu a telefon nebyl opraven v rámci záruky, protože je poškozen. Jednou mi vypadnul z kapsy a je lehce odřený. Nevadí, budu to dál řešit. Dobrá zpráva pro všechny je, že to uznali jako vadu, ale vyfuckovali mě kvůli poškození. Takže pokud máte telefon naprosto nepoškozený, určitě reklamujte a měli byste se dočkat výměny displeje :)

 no pěkně z toho vykličkovali… ale aspoň něco… ;) díky… i když pokud záruční opravě bude vadit kdejakej škrábanec, tak nevim nevim…

hmm já mám s II 10 měsíců a žádné stopy po vypalování

Michal Knejp

4. 11. 2012, 14:42

Na SII jsem měl po roce vypálenou stavovou lištu a od častého používání taky tlačítka ovládání PowerAmp playeru. Ale moc jsem se tomu nedivil, jelikož jsem měl telefon neustále rozsvícen v autu v dokinĕ.. Na SIII zatím nic.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat