10 tipů a triků na prodloužení životnosti baterie u Androidu

10 tipů a triků na prodloužení životnosti baterie u Androidu
2012-11-24T18:05:25+02:00
• 24. 11. 2012
10

Životnost baterie je jeden z největších problému na světě mezi chytrými telefony, a to nejen s operačním systémem Android. Pociťuje ho denně nejeden uživatel, ale využívat telefon jen na pouhé volání či smskování bez internetového připojení je v dnešní době takřka nemožné. Stejně jako je nemožné ho při plném provozu na jedno nabití udržet celý den naživu.

 

Je docela smutné sledovat počty hodin výdrže u současných chytrých telefonů, které bychom raději viděli ve dnech. Existuje pár reálných možností, díky nimž pocítíte mírné zlepšení životnosti své baterie a předejdete tak dřívějšímu vypnutí či hledání nejbližší zásuvky.

Také samozřejmě není možné, abyste si najednou zdvojnásobili provozuschopnost telefonu tím, že provedete pár menších nastavení. Spíše jen navíc vytláčíte několik hodin života z baterie, a to bez nějakých zbytečných kompromisů. Proto jsme si připravili několik jednoduchých metod, jak zvýšit životnost baterie u zařízení s operačním systémem Android.

1. Nastavte pevný čas spánku

Některé dnešní telefony jsou vybaveny automatizačními nástroji, které vám radí, kdy vypnout mobilní signál nebo Wi-Fi připojení. Uvedením telefonu do tohoto stavu ušetříte energii a jestliže váš telefon nepodporuje plánované akce, existuje v Google Play mnoho řídících aplikací. Jedna z nich je například Tasker, který vám vypne všechny nepotřebné funkce přes noc. Pokud jste schopni se hlídat v tomto ohledu sami, využívejte režim letadlo.

2. Vypínejte Wi-Fi

Pokud váš telefon neustále vyhledává nejbližší Wi-Fi signály, tak taktéž necháváte zbytečně vyžírat svou baterii. Vypněte si Wi-Fi, když jdete ven a dopředu víte, že ji nebudete potřebovat či využívat. Neberte to jako něco nudného, ale jako každou jinou důležitou věc.

3. Nahrávejte a synchronizujte pouze přes Wi-Fi

Jestliže jste vášnivý uživatel Dropboxu nebo podobných služeb vyžadující častou synchronizaci, bude pro vás prospěšnější provádět veškerou práci přes Wi-Fi připojení. Je to mnohem rychlejší než pomocí obyčejného mobilního připojení, což vede k menší zátěži vaší baterie.

4. Odinstalujte nepotřebné aplikace

Nemůžete si být nikdy jisti, co vám automaticky běží na pozadí mezi všemi funkcemi v dnešních moderních Android aplikacích. Tím alespoň minimalizujete šanci, že by se něco mělo neustále snažit připojit k nějakému neexistujícímu serveru a vám tak zbytečně vysávat energii.

5. Používejte push notifikace

Vestavěná emailová aplikace v operačním systému Androidu je skvělá, ale kontrola pošty každých 15 minut není zrovna to nejlepší pro vaši baterii. Pokud váš klient nabízí push upozornění, využívejte jej, čímž opět snížíte spotřebu energie.

6. Kontrolujte se

Existují aplikace, jedna z nich je například Battery Doctor, které sledují, co nejvíce vyžírá vaši baterii během používání zařízení. I ty vám pomůžou eliminovat aplikace, které vám nejvíce užírají energii z baterii.

7. Nainstalujte si widget pro ovládání jasu

Nejprve si nastavte telefon tak, aby jeho minimální možnost jasu byla nastavena pro výchozí nastavení, protože displej je jedním z největších ujídačů baterie. Poté si připněte widget na domovskou obrazovku, aby vám byl co nejlépe po ruce a mohli jste si ovládat jas v případě potřeby. To by také mělo pomoci vaší baterii, stejně tak existuje i možnost automatického jasu, kde světelný senzor automaticky koriguje  úroveň podsvícení.

8. Hromada widgetů

Widgety jsou klíčovou součástí operačního systému Android, ale položte si otázku, zda opravdu potřebujete neustále aktualizovat Facebook widget na domovské obrazovce. Facebook okupuje plno nudných lidí, kteří potřebují neustále přidávat fotografie nebo videa, což stále vyžaduje aktualizaci, a tím opět trpí vaše baterie.

9. Vypněte GPS

Jestliže jste jedni z těch, co neustále používají Foursquare a potřebujete říct světu, kde jste právě něco nakoupili, je to malý důvod, proč mít v telefonu zapnutou GPS. Zapínejte ji jen v případě potřeby a vyžívejte raději možnosti zjištění polohy přes Wi-Fi připojení, kterých bývá v okolí dost.

10. Odkládejte telefon na parapet

Silné připojení k telefonní síti vyžaduje méně energie k jeho udržení, ale i takové odkládání telefonu pod 45 stupňovým úhlem může ušetřit vaši baterii.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Přidám svojí zkušenost:
1- Vypínáni na noc, proč ne pokud to někomu nevadí.
2- Vypínání Wi-Fi stoprocentně ANO ta žere stále. Pokud je v dosahu komunikuje, pokud ne vyhledává nové.
3- To není ani tak o spotřebě jako o FUPu
4- To platí i u PC. Je zbytečné aby bězěl balast co nepotřebujeme.
5- Při synchronizaci 1-2x deně proč ne
6- Beru to jako nástroj pro zjištění ne pravidlo
7- Je to možnost. Pokud si někdo troufne přenastanení hodnot pro automat je bez dalších starostí.
8- Toto jen souvisí s nastavením synchronizace.
9- Zapínat v době potřeby ANO
10- Úsměvné pravidlo…

Podle zkušeností pomáhá zapínat 3G pouze v době potřeby.

Mam Motorolu Defy Wi-Fi, GPS a dat. přenos zapínam když potřebuju. 3G pouze v případě pomalého dat. přenosu. S tim přístupem drží baterka kolem 3 dnů. Bez vypínání.

Jan Beneš

25. 11. 2012, 23:37

Hodně věcí jsou zbytečné. 
1. V noci stačí připojit telefon do nabíječky a nemusím tohle vůbec řešit.
2. Wi-Fi žere nejvíce když je připojená, pokud vyhledávává tak je spotřeba minimální.
3. Pokud je vaše připojení přes 3G tak to žere spíše F.U.P. než baterku. Ale na pomalejším připojení to tak je. 
4. Ano, aplikace co žerou zbytečně aplikaci je lepší nemít => souhlasím
5. To je pravda, ale to už rovnou můžeme vypnout mobilní připojení a dělat všechno přes internet doma na nabíječce a na Wi-Fi. Ušetřená baterie je minimální (tak v minutách)
6. Také souhlasím, ale android má už v nastavení stejnou funkci. => souhlasím
7. Automatický jas je dobrý pro venkovní prostředí a manuální pro vnitřní s přibližně stejným osvětlením => souhlasím jas žere u LED displejů circa 50-70 % baterie takže tady se má hledat jak nejlépe ušetřit baterii
8. Stejně jako v bodu 5.
9.  Stejně jako s Wi-Fi, když není aktivní tak nežere NIC !!!
10. Takže nacpat telefon do olověné krabice je asi nejlepší ? 
Je důležité uvědomit zda li chceme ušetřit baterku na úkor toho, že jsme si pořídili smartphone. Takovéhle věci nám mohou ušetřit baterku, ale tak málo, že se to odrazí tak maximálně v desítkách minut. 

odkial mas to porovnanie wifi v roznych stavoch z 2?

Miroslav Hlavička

25. 11. 2012, 12:58

Bod 9 je nesmysl, zapnuté GPS baterii vůbec nespotřebovává. Spotřebovává ji jen v případě, že GPSku právě používá nějaká aplikace. Co se týká zjištění polohy v případě potřeby, tak zjištění přes Wifi vůbec nemusí být energeticky méně náročné než přes GPS.

No to je nesmysl. A když už píšu nesmysl, tak by si neměl protiřečit tak jako odstave 2 a 9. Vypínejte WIFI. Vypínejte taky GPS, zaměřit polohu jde i s WIFI. 

Přidal bych bod 11. Nepoužívejte telefon na nic jiného než volání a SMS a baterie vydrží týden. Ale určitě kupte smartphone.

Pavel Kříž

24. 11. 2012, 18:49

push setri baterku?

Michal Ĺ iman

24. 11. 2012, 18:38

„Vestavěná emailová aplikace v operačním systému Androidu je skvělá, ale kontrola pošty každých 15 minut“  a já si myslel, že právě gmail aplikace v androidu vyuziva push …

Antonín Horňáček

24. 11. 2012, 18:49

V Androidu jsou dvě emailové aplikace, E-mail a Gmail

Ta poslední rada mě rozesmála. :D 

A: „Proč si dáváš pořád telefon na okno?“
B: „Aby mi vydržela déle baterie.“

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat