Tizen ve spojení s Badou?!

Tizen ve spojení s Badou?!
2012-10-06T14:00:20+02:00
• 6. 10. 2012
1

Tizen je nový mobilní operační systém na linuxovém jádře a je Open Source. Vyvíjí jej firma Samsung společně s Intelem pod hlavičkou projektu The Linux Foundation.  Tizen je pokračováním mobilního systému MeeGo, který byl velice populární u mobilních telefonů Nokia.  Tato nová mobilní platforma má být spojena s mobilním operačním systémem Bada, a to také u mobilních zařízení s označením Wave (telefony s operačním systémem Bada).

Ke spojení by mělo dojít v roce 2013, kdy by Tizen měl být představen s novým mobilním telefonem. Na webu Wifi Aliance, která certifikuje zařízení používající Wifi, se objevil smartphone s názvem  GT-I9300_TIZEN. Zatím můžeme jen spekulovat, jestli tento smartphone bude hardwarově stejný jako SGS III. Vypadá to, že se bude jednat o telefon, na kterém Samsung pracuje s Intelem. Tyto dvě firmy se netají tím, že počítají také s tabletem, netbookem nebo se Smart TV, které budou podporovat právě Tizen.

Bada ale nezaniká…

Tízen začíná být u Samsungu čím dál více diskutovanější mobilní platforma na úkor Bady. Uživatelům se může zdát, že jejich oblíbená platforma je mrtvá, jenže Samsung stále přijímá vývojáře a softwarové inženýry pro systém Bada. Jednoduše řečeno, softwarová podpora telefonů řady Wave, bude stále pokračovat. Tizen má být kompatibilní s dosavadními telefony se systémem Bada (Samsung Wave). Nyní je na webu Tizenu verze SDK 2.0 a vše nasvědčuje tomu, že se tato nová mobilní platforma opravdu blíží. (Pilotní verze byla 1.0.)

Samsung má s touto novou mobilní platformou veliké ambice, má se jednat o velkou konkurenci všem mobilním platformám. Na některých webech se dokonce objevují názory, že Tizen má nahradit android u mobilních telefonů Samsung, a to z důvodu soudních sporů s Apple. Zatím můžeme pouze spekulovat, co má vlastně Samsung s Intelem za lubem. Vše se dozvíme nejspíše v roce 2013, kdy by měl být Tizen oficiálně představen.

Tizen může Badě pouze pomoci a dostat ji mezi elitu.

Budoucnost?

Pokud jste uživateli mobilní platformy Bada, tak se máte na co těšit. Tizen má oživit Badu a dostat ji mezi elitu mobilních platforem. Vypadá to, že se blýská na lepší časy, ale jak známe Samsung, tak si ještě nějakou tu chvíli počkáme. Teď přichází jen otázka – bude to čekání tentokrát stát za to? Samsung společně s Intelem tvrdí, že ano. Tizen má být v budoucnu jedna z nejlepších mobilních platforem na světě, uživatelsky naprosto dokonalý a zamilovat se do něj údajně nemá být žádný problém.

Mobilní platforma od Samsungu s názvem Tizen

 

Závěrem už jen tři slova: „Nechme se překvapit!“

Zdroje: tizen.org, tizenforum.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Herrmann

Jsem student Vysoké školy v Ostravě, kde studuji obor se zaměřením na IT. Již od mala se zajímám o PC a mobilní svět. Jsem velký fanda Apple. Rád natáčím video recenze a to převážně mobilních her / aplikací. „Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete.“ - "Steve Jobs"

Komentáře

Jiří Doubravský

3. 1. 2013, 10:04

„Tizen má nahradit android u mobilních telefonů Samsung, a to z důvodu soudních sporů s Apple“ to nedává příliš dobrý smysl když si uvědomíte že většinu těch sporných bodů do androida nacpal sám samsung skrze svoje upravené prostředí touchwiz…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat