Rozebíráme Android 4.2 III

Rozebíráme Android 4.2 III
2012-10-20T12:00:39+02:00
• 20. 10. 2012
1

Máme tu poslední část seriálu, kde čerpáme z pohledu portálu Android Police do Androidu 4.2, který očekáváme na novém LG Nexu. Tentokrát se podíváme na změněnou Galerii, víceuživatelský režim a rodičovskou kontrolu. Parádní, ne?

Jak se zdá, v nové verzi systému bude kompletně přepracována aplikace Galerie. Přesně řečeno, přepracován bude její vzhled a ikona. Nových funkcí se prý nedočkáme. Ikona, kterou naleznete níže, se prý ale ještě může změnit (ostatně jako cokoliv dalšího). V každém případě jde ale o změnu k lepšímu, protože ikona Galerie s fotkami moc společného neměla. Mění se i obrázek pro fotoaparát. Za sebe říkám, že původní se mi líbí víc. Nový vzhled Galerie ve mně zásadně evokuje Google+ a jeho fotoalba. To je ovšem dobře, protože tím dochází ke sjednocení vzhledu napříč systémem. Tak jako tak v obou aplikacích naleznete (nebo byste alespoň měli nalézt) stejné fotky. Aplikace kamery se zdá být nezměněna.

 

 

Funkcionalitou, po které mnoho uživatelů touží, jsou rozhodně oddělené uživatelské profily. Víme, že už Android 4.1 v sobě obsahuje základní podporu oddělených uživatelských účtů. Ve verzi 4.2 přibudou další vlastnosti týkající se této oblasti. Získáváme zde sadu nových pravidel a povolení pro práci s více uživateli. Zařadit sem můžeme položky jako povolení správy uživatelů, interakce mezi uživateli nebo povolení aplikacím spravovat (vytvářet, mazat a dotazovat se na) uživatele. Také se objevují položky menu, které jasně ukazují, co a jak budeme moci s uživatelskými účty provádět. Změnu samozřejmě musí reflektovat i instalované aplikace, které se pravděpodobně rozdělí na systémové (viditelné pro všechny) a instalované (viditelné pro uživatele). V každém případě si já osobně stojím za tím, že je na tuto funkcionalitu příliš brzy a v plné síle se objeví až s další verzí Androidu, které předpovídám číslo 5.0.

<string name="permlab_manageUsers">manage users</string>
<string name="permdesc_manageUsers">Allows apps to manage users
on the device, including query, creation
and deletion.</string>

Poslední třešničkou na dortu pak bude záležitost související s profily uživatelů – rodičovská kontrola. Ta by měla omezit práva konkrétních uživatelů tak, že například nebudou moci nakupovat na Play Storu, pokud nebudou znát PIN. Případně budou moc nakoupit pouze určitý počet aplikací. Možnost omezit přístup k placenému obsahu a aplikacím se u zařízení pro více uživatelů rozhodně hodí.

<string name="user_market_requires_pin">Require PIN</string>
<string name="user_max_content_rating">Content rating</string>

Na závěr musíme zdůraznit, že je důležité si uvědomit, že se nejedná o potvrzené vlastnosti nového systému. Všechny tři části byly pouze spekulace a novinky objevené ve vývojové verzi Androidu. Nesmíme zapomínat na to, že do produkční verze se může mnohé změnit, případě se tam některé novinky vůbec nemusí dostat. V každém případě se na nový Android nesmírně těšíme.


Mohlo by vás také zajímat: Rozebíráme Android 4.2, Rozebíráme Android 4.2 II

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Tadeáš Kříž

20. 10. 2012, 16:06

Tak nějak doufám, že ty ikonky nejsou pravé. Znamenalo by to dvě možnosti, buď, že se Google nedrží vlastních pravidel pro tvorbu ikonek, nebo že se znovu změní styl ikonek (nejdřív byly 3D, pak s příchodem Android 2.0 byly 2D a tuším po ICS znovu 3D … ), což by bylo velice nemilé.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat