Panorama s Androidem – část 2/3 TEST APLIKACÍ

Panorama s Androidem – část 2/3 [TEST APLIKACÍ]
2012-10-02T10:30:00+02:00
• 2. 10. 2012
2

Rádi pořizujete panoramatické fotografie mobilním telefonem s Androidem? Nevíte, který program je pro vytváření panoramat nejlepší? Dotekománie vám testem 12 aplikací pomůže při rozhodování. Test je rozdělen na 3 části a v každé otestujeme 4 aplikace.

 PANO_20120901_123203_logo
Cove St Wharf – Birchgrove, Sydney, Austrálie – Samsung Galaxy S2, HD Panorama

Jak probíhal test

Panoramatické fotografie byly pořízeny Samsungem Galaxy SII s Custom ROM RootBOX Jelly Bean 4.1.1 v2.2. Mobil byl připevněn na stativ, čímž byla zajištěna stabilita a plynulé pořizování identických fotografií. S každou aplikací jsme udělali 5 panoramat v “landscape mode” a 5 panoramat v “portrait mode”, pokud aplikace tyto módy nabízí.

Aplikace v tomto testu

V druhé části testu jsme proti sobě postavili 3 aplikace, DerManDar (DMD) Panorama, HD Panorama, Panorama app 360, které si můžete zdarma stáhout z Google Play a placenou Pano. Abychom předešli dohadům a hádkám o tom, že tato aplikace nabízí více funkcí než ta druhá, je tento test zaměřen pouze a jen na kvalitu pořízených panoramatických fotografií.

Jdeme na to

DerManDar (DMD) Panorama – Aplikace je velice jednoduchá na ovládání. Stačí pouze klepnout na displej, a poté už jen otáčet telefonem tak dlouho, než se dva symboly (Jin a Jang) spojí. Pokud chcete panorama ukončit, stačí znovu klepnout na displej, nebo otočit telefon do horizontální polohy. Jako jedna z mála aplikací nabízí nějaké nastavení. V této aplikaci najdete vyvážení bílé, které se může občas hodit. Aplikace nabízí sdílení hned po vytvoření fotografie. S DerManDar můžete vytvářet panorama pouze ve vertikální poloze telefonu.

HD Panorama – Tato aplikace mě docela zklamala. Slibuje “High resolution” snímky, lze si vybrat z 640, 720 a 800 pixelů na výšku. Ani při nastavení na 800 px nemá žádná z fotografií v testu více než 504 pixelů. Popis aplikace také říká, že se panoramata vytvářejí s telefonem na výšku, ale tyto fotografie vypadají, jakoby měla Země průměr pouhých pár set metrů. Vyzkoušel jsem tedy snímat v horizontální poloze a hned byly výsledky mnohonásobně lepší. Tuto aplikaci ale nemohu doporučit, protože si špatně poradí s pohybujícími předměty (v tomto testu to byly lodě). Pokud se podíváte na všechny snímky pořízené aplikací HD Panorama, tak na jedné úplně chybí Opera – to zrovna okolo projížděla jedna loď.

Panorama app 360 – S touto aplikací už skutečně vytváříte “High resolution” snímky, protože 3 z 5 fotografií mají přes 760 pixelů na výšku. Malé plus bychom jí mohli dát za to, že funguje i jako obyčejná foto aplikace. Když potřebujete rychle fotit, nemusíte spouštět další aplikaci. Co by ale mohlo některým vadit, je, že se musíte zaregistrovat, nebo použít svůj Google účet, abyste tuto aplikaci mohli začít používat. Také v rozích fotografií zůstávají černá místa po špatném ořezu. S touto aplikací lze vytvářet panorama pouze ve vertikální poloze telefonu.

Pano – Zatím nejlepší aplikace z 8 testovaných. Sice nemá žádné funkce navíc, ale ty nejsou vůbec potřeba, protože panorama snímky jsou téměř dokonalé. Jako jediná má “geotagging”, tedy zaznamenávání polohy do fotky. Nepříjemně by vás však mohlo překvapit, že tato aplikace potřebuje více času na spojení. Fotografie v testu byly vytvořeny za zhruba 30-40 sekund. Za tu kvalitu se těch pár sekund určitě vyplatí obětovat.

Závěr

V první části testu žádná z aplikací nezískala pomyslnou první příčku, ale v dnešním testu bychom za vítěze mohli vyhlásit aplikaci Pano, která svou kvalitou pořízených fotografií vybočuje z řady.

Dost bylo čtení a raději si prohlédněte fotografie, které vydají za 1000 slov.

Ukázkové fotografie

DerManDar (DMD) Panorama – Zdarma v Play Store

Portrait mode
120909_145009

HD Panorama – Zdarma v Play Store

Portrait mode
PANO_20120909_150811

Landscape mode
PANO_20120909_151208

Panorama app 360 – Zdarma v Play Store 

Portrait mode
09-09-2012 15.37.58

Pano – Placená v Play Store za 56,86 Kč

Landscape mode
PANO_20120909_154412

Portrait mode
PANO_20120909_161541

V příští části

V třetí části testu se můžete těšit na tyto 4 aplikace: Panorama Camera 360, Photaf Panorama, Photaf Panorama Pro a Wondershare Panorama.

Foto: Petr Starý

Všechny pořízené fotografie z testu v plném rozlišení ke stažení

Aplikace ke stažení

logo-app DMD Panorama DerManDar Limited Zdarma ANDROID logo-app HD Panorama Almalence Zdarma ANDROID logo-app Panorama 360 : The Big Picture TeliportMe Inc. Zdarma ANDROID logo-app Pano Debacle Software. 1,71 US$ ANDROID

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Starý

Majitel dvou Android zařízení (SGS2, Asus Transformer Pad TF300T). Mám rád bushwalking, geocaching a také jsem začal skenovat QR kódy (munzee).

Komentáře

Proč je aplikace Pano značená jako Free, když je placená?

Michal Mroček

VIP 2. 10. 2012, 17:27

Zdravím,
Google změnil pár tagů ve zdrojovém kódu, ze kterého si náš systém načítá data, proto došlo k této chybě. Momentálně by mělo být vše v pořádku.
Díky za upozornění!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat