Nový iPhone 5 je na světě

Nový iPhone 5 je na světě
2012-09-12T19:05:45+02:00
• 12. 9. 2012
3

Apple představil novou generaci svého klíčového produktu iPhone 5. Nabídne větší displej, větší výkon i podporu nových bezdrátových technologií. V otázce designu se potvrdili předchozí spekulace. Co dalšího si pro nás Apple připravil se dozvíte v článku.

iPhone5_0524 iPhone5_0548

Úvodního slova se tradičně ujal šéf společnosti Tim Cook, který zrekapituloval statistiky. Kromě toho, že Apple otevírá další nové Apple story, se podařilo prodat 17 milionů nových iPadů. Celkem již bylo prodáno 84 milionů tabletů s jablečnými zády. Za zmínku určitě stojí i celkový počet prodaných iOS zařízení – 400 milionů.

iPhone 5

Nový iPhone je na světě. Je o 18 % tenčí a o 20 % lehčí (nově 7,6 mm) v porovnání s modelem 4S. Nabídne 4palcový Retina displej s rozlišením 1136 x 640 pixelů. Potvrdilo se hned několik spekulací. Displej například opravdu nabídne poměr stran 16:9 a podle prvních obrázků byl i předpokládaný design reálný.

iPhone5_0174 iPhone5_0178

Nyní se pojďme podívat na softwarové novinky. Díky většímu displeji Apple na hlavní obrazovku vměstnal hned 5 řad ikon s aplikacemi. Potvrdily se i informace o kompatibilitě aplikací pro menší displej. U nového iPhonu by jejich spuštění i zobrazení neměl být problém. Ostatně kdyby byl, byl by to pro Apple obrovský problém.

iPhone5_0195

Vraťme se nyní k displeji. Apple uvedl, že jeho zobrazovač je nyní poněkud odlišný. Dotyková vrstva je nyní údajně přímo integrována, což umožnilo tenčí konstrukci jak displeje, tak přístroje celého. Kromě toho by měl displej disponovat ostřejším zobrazením.

iPhone5_0236 iPhone5_0234

Apple podle očekávání zapracoval i na bezdrátových technologiích. iPhone 5 nabídne LTE a HSPA+. Kromě toho nebude chybět duální Wi-Fi pracující na frekvencích 2,4 GHz a 5 GHz.

iPhone5_0252

Od bezdrátových sítí k výkonu. Nový procesor A6 by měl být 2x rychlejší než dosavadní řešení. Kromě toho bude dvakrát rychlejší i grafický procesor. Nové možnosti Apple prezentuje s vývojáři na konkrétních hrách. V tomto případě jde o Real Racing 3. Podle účastníků konference je grafika velice povedená.

iPhone5_0273

Ve spojení s výkonem jde samozřejmě výdrž baterie. Ani na tu Apple nezapomněl. Zde jsou nějaká čísla:

iPhone5_0283

– 8h hovoru v 3G síti

– 8h přenosu mobilních dat skrze 3G síť

– 8h přenosu dat skrze LTE

– 10h dat skrze Wi-Fi připojení

– 10h sledování videa a 40h poslechu hudby

– Při pohotovostním režimu iPhone vydrží 225 hodin

Další kapitolou je použitý fotoaparát. Půjde o 8Mpx čip. Jeho hlavní předností by měla být rychlost. V porovnání s modelem 4S bude údajně o 40 % rychlejší. V softwarové části byla přidána funkce pro vytváření panoramatických snímků. Rozlišení natáčeného vida zůstalo na stejné úrovni (tedy 1080p). Opět zde máme několik vylepšení softwaru. Kromě toho, že budeme moci během natáčení detekovat tváře, nebude chybět ani možnost fotografování během nahrávání videa, což je funkce, kterou jsme poprvé mohli vidět u zařízení Galaxy Nexus.

iPhone5_0287 iPhone5_0331

Reproduktor byl upraven – je nyní o pětinu menší, ale kvalitou by neměl ztrácet, ba naopak. Navíc jsou zde k dispozici až 3 mikrofony, což je dosti nezvyklé, když současné smartphony většinou disponují dvěma.

Krátce se ještě vrátíme ke kameře. S tou souvisí i aplikace a služba FaceTime. Ta nyní nabídne přenos v HD Ready rozlišení, pořizování obrázku během hovoru a další vylepšení.

iPhone5_0325

V posledním díle našeho pořadu Na Dotek jsme se bavili i o konektoru, který Apple v novém modelu použije. Opravdu jsme se dočkali menší kabelového rozhraní. Dostupný bude adaptér, který umožní připojení staršího příslušenství.

iPhone5_0344 iPhone5_0360 iPhone5_0369 iPhone5_0373

Velkou otázkou byly mapy. Apple ukončil podporu Google Maps a vydal se vlastní cestou. Podle nejnovějšího prohlášení mají mapové podklady od Apple 100 milionů bodů zájmů. O tom, na kolik je toto číslo uspokojivé, můžeme v tuto chvíli pouze spekulovat. Kromě map Apple ukázal i několik dalších novinek systém iOS 6. Většinu z nich jsme ale viděli již v červnu letošního roku. Kromě toho Apple představil i několik novinek v aplikaci iTunes.

Aktualizace na iOS 6 bude dostupná pro verzi 4S, 4, 3GS, nejnovější iPad a předchozí iPad 2.

Další důležitou otázkou je dostupnost. Pro předobjednávky bude nový model dostupný již od 14. září. Důležitějším datem je však 21. září, kdy bude dostupný v otevřeném prodeji pro USA, Kanadu, Velkou Británii, Německo, Austrálii, Japonsko, Hong Kong a Singapore. My se zřejmě dočkáme ve druhé vlně, tedy 28. září 2012. Kromě toho známe i přibližnou cenu. Údaje jsou však zkreslené dvouletým úvazkem.

iPhone5_0571

Na závěr tu máme ještě jednu novinku v balení. Další spekulace se potvrdily a k iPhonu opravdu budou dostupná nová sluchátka. Nesou název Earpods a budou vybaveny poměrně zvláštními zvukovými výstupy. Ostatně, podívejte se sami.

iPhone5_0935 iPhone5_0937 iPhone5_0939 iPhone5_0940

Zdroje: The Verge, Engadget

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Petr Bělík

12. 9. 2012, 22:33

A NFC nic. Už jen Apple s iPhonem mohl být posledním impulsem pro jeho rozšíření se. Cook by měl jít k plotně, Jobs by tam NFC dal.

Tak se mi zdá, že Apple vyčerpal nápady Steva Jobse.

Pavel Kohout

12. 9. 2012, 19:48

Tou změnou poměrů stran displaye to pos*ali…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat