Samsung odkrývá Exynos 5 Dual, první Cortex A15 na světě

Samsung odkrývá Exynos 5 Dual, první Cortex A15 na světě
2012-08-11T13:40:22+02:00
• 11. 8. 2012
2

Každému je dobře znám procesor Exynos, který pohání různá zařízení Samsungu, ať to jsou mobilní telefony, nebo tablety řady Galaxy. Samo o sobě by to nebylo tak zajímavé, kdyby se neblížil nový SoC Exynos 5250, který Samsung nazval Exynos 5 Dual. V dnešním článku máme spoustu technických informací, které shrnují tuto zlepšenou platformu.

Exynos 5 Dual je prvním SoC, který integruje všechny novinky jádra Cortex A15. To je novou generací procesorů ARM, nahrazující současný Cortex A9. Jeho dosavadní soupeř je čip Snapdragon S4 od Qualcommu, který získal výhodu rychlejším uvedením svých vzorků na trh. Naopak to přihrává Samsungu, aby mohl přijít s podobným, nebo lepším řešením. Zatím to vypadá tak, že Qualcomm uvede svůj čtyřjádrový 1,5GHz procesor ke konci roku a Exynos 5 Dual má šanci ho porazit.

Na výkonu této platformě nepřidává pouze samotný procesor, ale i grafický čip Mali-T604, kterému jsme se věnovali v samostatném článku. Takže v kostce, jde o GPU založené na nové architektuře Midgard s podporou nejnovějších technologií OpenGL ES 3.0 a OpenCL 1.1, což má grafiku ještě více přiblížit ke konzolím a už teď je pěkně dotahuje.

U nových zařízení se počítá s rozlišením displeje až 2560 × 1600 px, což je oproti dnešnímu standartu dvojnásobek. To s sebou nese nutné zvýšení propustnosti paměti, které je 12,8 GB/s u dvou rychlých pamětí 800 MHz LPDDR3 RAM. Efektivní šířka pásma pro 24-bit WQXGA obrazovku s frekvencí 60 FPS je 1 GB/s, což při 80% využití paměti dává slušných 10Gb/s. Samozřejmě takové nároky mají dopad i na spotřebu energie, a proto je přidána podpora PSR režimu, který má docílit 20x menšího odběru energie při statickém zobrazování, které nastává při zobrazení obrázků nebo webových stránek.

Zajímavostí je i možnost bezdrátového streamování videa Wi-Fi Display a Exynos 5 Dual je schopen dosáhnout FullHD kvality nejhůře při 30 FPS. Skrze HDMI zvládne i 1080p při 60 FPS, což nemá velký přínos. Pokud však máte 3D televizi, jistě tuto možnost oceníte. Exynos 5 Dual také jako jeden z mála přichází s podporou kodeku Google VP8, který pomalu nahrazuje hojně používaný H.264. Na závěr jsem počkal s další novinkou, a tou je podpora USB 3.0, které zrychlí jak nabíjení zařízení, tak přenosovou rychlost na 5 Gbps. Problémem už nebude ani připojení rychlých externích disků a jiných periferií.

Výpis důležitých novinek:

  • Dual-core 1.7 Ghz Cortex A15 CPU
  • Mali T604 GPU
  • OpenGL ES 3.0
  • OpenCL 1.1 full profile
  • Support for WXQGA displays
  • Wi-Fi display support
  • 12.8 GB/s memory bandwidth with 2 port 800 Mhz LPDDR3 RAM support
  • 1080p 60 FPS video performance and VP8 codec decoder
  • USB 3.0 support
  • Samsung má v rukou slibnou budoucnost, uvidíme, jak odpoví Nvidia či Qualcomm. Je zřejmé, že Exynos 5 Dual se stane leadrem na několik let a bude zajímavé sledovat, kde všude jej najdeme. Co na to říkáte? Asi už bude zbytečné kupovat desktopvé počítače:).

    Zdroj: androidauthority.com

    Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

    💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

    reklama
    reklama

    Lukáš Vaculík

    Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

    Komentáře

    To je mazec! Jde videt ze samsung je opravdu nejvetsi technologicka firma sveta

    Nechápu stále to přirovnávání ARM a x86 architektury. Výkonem se můžou měřit snad jen na exponenciálních nebo logaritmických grafech.

    Reklama

    Dotekománie.cz

    Přidat komentář

    Pro komentování se musíte přihlásit

    Tmavý režim

    Vyzkoušejte

    Dotekománie Premium

    Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

    Vyzkoušet

    Odběr novinek

    To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
    A nepropásnete soutěže!

    Odebírat