Předražené Česko: „Férový“ Vodafone

Předražené Česko: „Férový“ Vodafone
2012-08-28T11:35:43+02:00
• 28. 8. 2012
9

Vodafone představil tarify, které by podle něj měly změnit trh. Média si potom ze změny trhu udělala revoluci. Dopadlo to přesně tak, jak mnozí očekávali. Revoluce se nekoná, Vodafone pouze dorovnává nabídku konkurence a přidává něco navrch.

V posledních měsících se doslova roztrhl pytel s novými (čtěte recyklovanými) tarify. T-Mobile představil tarify s Námi, O2 udělalo z Neonu Chytrý Neon a Vodafone se nebál nazvat své nové tarify jako Férové. Bohužel do Férové nabídky mají hodně daleko.

Dokonalý zákazník

Koncepce Férových tarifů je stejná jako u Tarifů na míru, jediný rozdíl je v tom, že pokud si neobjednáte jednu ze šesti přednastavených kombinací, zaplatíte ještě neskutečnější částku za služby. Nedokáži vypozorovat myšlenkové pochody lidí, kteří tyto tarify navrhovali, každopádně zkuste si představit „dokonalého zákazníka“ stejně jako oni. Tedy náš imaginární člověk rád píše hodně SMS, volá o něco méně, ale preferuje spíše hovory do ciziny a zároveň v rámci své, už tak vysoké, útraty nevypotřebuje moc dat. Z průzkumu Jana Bartáčka, kterého se zúčastnilo na 600 lidí, vyplývá, že neomezených SMS by reálně využilo 12-13 % respondentů, přičemž průměrně zákazník požaduje 140 volných SMS. Pokud patříte mezi ty, kteří raději volají, máte smůlu. U Vodafonu bude výhodnější po provolání volných minut začít psát SMS.

Dotace na mobily resp. operátory

Vodafone s novými tarify taktéž představil lepší dotace na telefony, které jsou spojeny s úvazkem na 24 měsíců. Poslední výhoda Vodafonu při nákupu telefonu (úvazek na 6 měsíců) je fuč a zařazuje se k O2 a T-Mobilu s dvouletým úvazkem. Samotné dotace jsou katastrofální, což jen dokazuje postřeh Radka Zajíce na Twitteru: „IPhone 4S 16GB u Vodafone CZ s MMP 477 Kč+internet: v prosinci 2011 za 11377 s úvazkem rok, dnes 12877 s úvazkem 2 roky. To je fér, ne?“.

Férová tarifikace, tedy jen pro platiče

Jedna z mála pozitivních věcí na těchto nových tarifech, sekundová tarifikace, je ovšem udělaná tak, aby se jí nedostalo všem. S jakýmkoliv balíčkem s volnými minutami získáte již zmiňovanou sekundovou tarifikaci a neomezené SMS do vlastní sítě nebo do všech národních. Po provolání volných minut stojí další do ČR 4,99 Kč. V případě nulového tarifu platí ale stále tarifikace 60+1 a cena volání zůstává na 6,50 Kč/min. Tato nabídka je tedy stejná jako ta stará z roku 2010. Během těchto dvou let se snížily terminační poplatky z 1,96 Kč/min na 0,55 Kč/min, tedy zhruba o 1,4 Kč/min. Tato skutečnost je částečně zahrnuta v balíčcích, každopádně ne v nulovém tarifu. Proč tomu tak je, jsme se zeptali na Twitteru a odpoveď byla doopravdy krátká a výstižná: „Nepředpokládáme totiž,že ze SIM s nulovým tarifem bude zákazník hodně volat,když ji bude mít v alarmu,v modemu,tabletu. LK“. Tuto odpověď netřeba ani komentovat, mluví sama za sebe.

Zdražíme, ale jsme levnější

Zdražení u nových tarifů je fakt, se kterým toho moc nenaděláme. Přestože Vodafone zdražil volání, tak jeho tarify patří mezi výhodnější na Českém trhu, a to hlavně díky tarifikaci. Celkově tak na českém trhu nastává trend zvyšování nejnižší možné hranice, kterou musíte operátorovi zaplatit. Kdysi tu byl tarif Nabito 119, teď tu máme Fér 399.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

světelná tyč

29. 8. 2012, 9:34

To je zase židovina.

Po 11 letech odcházím od Vodafone a to včetně rodinných příslušníků a dvou firem a jsem velmi zklamaný počínáním a jednáním tohoto operátora…Přestal si vážit a starat se o své dlouholeté zákazníky s vynikající platební morálkou.

Operátoři si z nás jen dělají srandu a dojné krávy, přičemž nám dávají najevo,jaká jsme banda tupounů a ještě se nám smějí do očí, jak s tím nemůžeme nic moc dělat,když ČTÚ je navíc (záměrně) neschopný.A těch pár jedinců,co mají ČD tarif,šediváka a jiné řešení proti zlodějským tarifům, jim v tom množství klientů neublíží.

Není to tak dávno, co jsem se rozčiloval že u svých dětí u předplacenky nemůžu v samoobsluze vypnout internet. Dost jsem se rozčílil a napsal to sem, po upozornění že to není možné jsem si myslel že jsem se přehlédl, mezitím jsem napsal do vodafonu a kolonku na zrušení datových služeb jsem tam později skutečně našel, řekl jsem si že jsem vůl a asi se opravdu spletl, teď mi to přijde, že už to zřejmě testovali dříve a nedopatřením se to dostalo do ostrého provozu.

Jen takový detail, nejsou to tarifikační poplatky, ale terminační poplatky. Jinak pěkný článek. Nejlevnější tarif za 399kč? A internet povinně ke každému tarifu? No moji prarodiče a vlastně i rodiče tohle „opravdu ocení“.

Ještě je tu jeden aspekt – Vodafone cenu balíčku Neomezených SMS (500 Kč měsíčně) započítává do ceny Fér tarifů „před slevou“ (to je ta přeškrtnutá cena https://www.vodafone.cz/osobni/telefony-a-tarify/volani/tarify/).

Nic na tom nemění, že nejvyšší SMS tarif ve staré nabídce dával smysl až po odeslání 576. SMSky, což většina zákazníků nevyužije. Prostě to opticky vypadá, jak velkou slevu zákazníkům Vodafone dává, snad jako kdyby to ještě dotoval ze svého.

Roman Schröder

28. 8. 2012, 12:41

Zajimalo by me co na to nas slavny CTU s tim nove jmenovanym clenem, tim novinarem… Uz o nem nebylo nejak dlouho slyset, asi byl zasypan obalkama….

Ty tarify se měli jmenovat Silně Lichvářské tarify. A ne neFérové….

Nejlevnější tarif na volání je ČD tarif – čili Nabito 350 za 88 Kč.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat