Samsung vs. Apple: To Apple je ten zlý!

Samsung vs. Apple: To Apple je ten zlý!
2012-07-27T08:53:04+02:00
• 27. 7. 2012
15

Alespoň to tvrdí Samsung v dokumentech, které jsou připraveny pro další soudní spor. Je zde několik klíčových myšlenek, které rozhodně stojí za zvážení. Pokud si necháte nové informace projít hlavou, možná se nakonec přikloníte na stranu Samsungu.

Příští týden se v San Jose v Kalifornii koná další ze série soudních jednání ohledně patentových sporů mezi Samsungem a Applem. Jak asi všichni dobře víme, Apple žaluje Samsung za to, že okopíroval design iPhone pro svá zařízení. Samsung nyní kontruje a v uniklém dokumentu vysvětluje, že to není on, kdo kopíroval a kradl.

Nejzajímavější je asi informace, odkud pochází design iPhonu 4 a 4S. Myslíte si, že je to čistě práce Applu? Podle Samsungu není. Designeři firmy Apple se prý inspirovali návrhem zařízení od Sony. Byl to konkrétně Shin Nishibori, jemuž bylo nařízeno vytvořit návrh zařízení „jako od Sony“. Podobnost s iPhonem zde jistě nebude čistě náhodná.

Další neméně zajímavou myšlenkou je to, že Samsung vyvíjí mobilní technologie již od roku 1991. Začal s tím tedy zhruba 20 let před Applem. Jak korejská firma zdůrazňuje, bez Samsungu by možná žádný iPhone nevznikl. Navíc si musíme uvědomit, že design zařízení se zaoblenými rohy a jedním tlačítkem Samsung využil již v roce 2006 a rozhodně tak jeho vznik nesouvisí s příchodem iPhonu.

Samsung navíc v září 2006 představil koncept nového grafického rozhraní s ikonami uspořádanými do mřížky a možností využívat zařízení otočené na šířku. Ano, stejně jako je tomu u iOS a Androidu.

Dále Samsung uvádí, že patenty Applu jsou příliš vágní. Apple si v nich přivlastňuje autorství běžných funkcí dotykových telefonů, ačkoliv ty byly již dávno standardně používány v mobilních zařízeních. Stejně tak Samsung poukazuje na to, že Apple sám přiznal, že není dobrý ve vytváření nových technologií, ale v jejich komercionlizaci.

Pokud se ještě vrátíme k patentům Samsungu, musíme říci, že o nich jednal se všemi velkými výrobci mobilních zařízení a se všemi se dohodl. Applu po uvedení iPhonu nabídl to samé, ale ten toto odmítl. Naopak nejprve tvrdil, že by měl Samsung patenty otevřít. Když se ukázalo, že k tomu neexistuje žádný legitimní důvod, Apple své stanovisko změnil tak, že požadavky Samsungu jsou přemrštěné. Stejné požadavky však předtím přijaly všichni významní výrobci smartphonů. Apple navíc nepodal ani žádnou protinabídku a odmítl jakákoliv další jednání na toto téma.

Na závěr si ještě ukažmě první prototypy iPhonu. Zařízení vlevo se podobá dnešnímu iPhonu. Zařízení vpravo je podobné iPodu Mini, ale také novým Nokiím. Pokud by prošel právě prototyp P2 (vpravo), kdo by vlastně dnes byl žalovanou firmou?

Zdroj: výtah ze soudních materiálů Samsungu, The Verge, TechCrunch, BGR


Zde nás rozhodně zajímá váš názor. Komu fandíte? Kdo je v právu?

Za sebe říkám, že ve světle nových informací nepochybuji o tom, že pokud Apple vyhraje tento spor, je s celým patentovým systémem něco velmi špatně. Řečeno populárním českým bonmotem: „Já bych všechny ty patentové spory zrušil.“

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

14. jako jo, za certifikaci se platí, ale jen jednorázově. Výrobce zaplatí za certifikační proces, teda za každou novou „velkou verzi“.
Teda alespoň myslím, že se za to platí, v půlce zdrojů o tom něco říkali, v druhé půlce zase říkali, že je to free.
Pořád je to podsstatně míň než těch 10 dolarů nebo kolik to za licenci WP

white.haven

29. 7. 2012, 14:33

„jinak google dává systém k dospozici zdarma“

Ano, zdarma. A kde jsou ty „jenze“? Napriklad, pokud chce firma pristup ke Google Play, uz to neni zdarma…

11. Google si patenty obstaral pouze na obranu Androidu.Kde kdo na něj útočí a chce se na tomto úspěšném systému přiživovat, jinak google dává systém k dospozici zdarma. Ale co mu zbývá, když Apple tuhle nesmyslnou spirálu roztočil.

Je vůbec trapné, že se tomuto pravidelnému geometrickému tvaru, nebo tělesu říká design. A ještě trapnější je, že se kvůli tomu někdo začal soudit. Dotykový mobilní telefon je stále jen zmenšená televize, nebo monitor a tvar se řídí tvarem displeje, ptoto si vždycky budou televize, monitory i mobily podobné.

K tym patentovym vojnam. Preco si Google kupil patenty za 5,5 miliardy AKA nakup Motoroly? Aby ich rozdal ludstvu?

Patentovi troli su firmy zamerane svojim biznisom len na vydierani patentami ako svoj hlavny obor cinnosti. Je to velmi blizke domenovym spekulantom, ktori obsadzuju co je volne. Toto spravanie je teda obecne a hodne rozsirene. Mozno par slunickovych lidicek si mysli, ze svet je cierno biely a jeden je vzdy hajzlik a druhy stelesnena dobrota, no takto to nefunguje :-)

Apple a Samsung je stret roznych kultur, kde kazda kladie doraz na iny aspekt svojho biznisu. V prvom rade vsak ide o nemoznost vytvorit hranicu medzi nepatentovatelnymi vzormi a cimsi, co je prejavom originality. Ja to definovat neviem. Mozno to vedia ti, ktori abstrahovali tablet na obdlznik, ktory si Apple patentoval (aj ked spor je zrejme o nieco ine ako o patent na obdlznik, ale to je uz vacsine ludi jedno, palica uz bije) pricom zhody su skor v kombinacii detailov a v tom, ze ak je ta mnozina je relativne velka, nemoze byt nahodna.

Casty priklad je ak by si Benz patentoval auto, tak nikto ho uz nemoze vyrabat? Ale ved to tu uz je, asi nikoho neprekvapi, ze rozpozna BMW od Audi ci Ferrari od KIA. Ak by KIA vyrobila napadne podobny voz na patkovy BMW, asi by to Nemcom „trosku“ vadilo. Ma teraz ultrafanusik KIA vykrikovat, ze tvar BMW je vseludovy a je to tak bezny tvar, ze patent na BMW nemoze byt prijaty?

Vela sporov, ktore media oznacuju ako patentove sa patentov tykaju ciastocne, v niektorych bodoch vobec. Ak obslahnem styl prezentovania vyrobku, krabicu alebo ikonku, tak pripadne ukradnem text do diplomovky, tak som plagiator, zlodej alebo to bola nahoda?

Je toho vela na uvazovanie a nemyslim si, ze by len Apple viedol patentove vojny, tych je ovela viac, len nie su tak medialne zaujimave.

Pamatate sa pred rokmi na patentoveho trolla, ktory drzal format GIF v sachu? Alebo patentoveho trolla okolo niektorych mediaformatov, dokonca megatrolla obtazujuceho svet len kvoli „OBJEKTOM“ vkladanym do webstranok? Takych je este hodne a este nas len caka, ked na tuto taktiku nastupia Cinania, ktori ju len opatrne skusaju, ci sa zadari :-)

Ta cast clanku o dizajne i4 je autorova fabulacia alebo mozno aj klamstvo. Uvediem inu interpretaciu a pokial mate niekto cas, autor mozno nechce mat, porovnajte hodnovernost:

Na dalších prototypech je možné spatřit velký vliv návrhářů ze společnosti Sony. Tony Fadell byl v polovině minulého desetiletí z Cupertina vyslán, aby udělal rozhovor s designérem této japonské korporace. Na základě přijatých poznatků a zkušeností měl poté Shin Nishibori z designérského týmu Applu udělat návrh iPhonu. V galerii níže si můžete snímky těchto návrhů prohlédnout. Na některých z nich dokonce spočívá logo Sony a na jiném už je na počest Jonathana Iva pozměněno na „Jony“. Telefon je přitom nápadně podobný současné generaci iPhone, v některých aspektech téměř identický.

Ja z toho citam len to, ze mali priamy kontakt a je zrejme na dotycnom dizajnerovi zo SONY aby uviedol veci na spravnu mieru, ma o nom ktokolvek informacie?

6. sorry, ale ještě si pamatuji na tu diskuzi, kde ovečky obhajovaly to, že apple dostal patent na formu google brýlí a ještě prohlašovaly, jak google FUNKČNÍ výrobek obšlehl z patentových nákresů apple. Tzn. že vlastně to měl apple první. A tady říkáš úplně opačnou věc!
Apple se podle něčeho řídí a Samsung s Google kopírují…tak to je moc!

Ano. Apple jsou rošťáci, kterým jde jen o jejich prachy….
A na to doplácí neApplisté.
Chyba je jasně a jednoznačně v nakousaném jablku.

Kazdopadne se jedna jen o obdelnik, tak tomu u mobilu bylo vždy, jen to mělo tlačítka. Je to stejný, jako kdyby někdo chtěl ostatním zakázat displej ve tvaru obdélníku.

SudruhStopa

27. 7. 2012, 13:10

To zariadenie bolo navrhnute podla toho co zastupca Sony povedal v interview, kde predstavil svoju dizajnovu filozofiu. Apple sa iba podla nej riadil, tak ako sa kazdy dnes riadi dizajnovymi pravidlami Dietera Ramsa. Sony nemal ziadne zariadenie, ktore by tento dizajnovy smer ukazalo v praxi, takze Apple nemal z coho kopirovat, koniec pribehu.

A mimochodom dajte tu aj druhu stranu celej zalezitosti. Podla internych dokumentov Samsungu ich dokonca aj Google varoval pred kopirovanim v pripade Galaxy Tabu, takze nie iba Apple si mysli, ze su prilis podobne.

Hold když dáte uplatek tak si patentujete všechno a to i Dualshock

No dobrá, tak hned nechytej za slova, ale už je to prostě hodně dlouho, každopádně iPhonem spousta věcí nezačala, o který se teď soudí.

white.haven

27. 7. 2012, 10:38

Deset let před iPhonem? To jako v roce 1997? Prosí vás, vždyť to jste ani nevěděl, co je to mobilní telefon…

Taky se vždycky musím smát, když se Apple soudí o něco, co už tu bylo deset let před iPhonem. To tvrdim pořád! že on nic nevymyslel, jen to umí prodat.

white.haven

27. 7. 2012, 9:14

„Zařízení vpravo je podobné iPodu Mini, ale také novým Nokiím. Pokud by prošel právě prototyp P2 (vpravo), kdo by vlastně dnes byl žalovanou firmou?“

Takže je to jasné, Nokia kopíruje.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat