Samsung TecTiles: Samsung se pouští do NFC video

Samsung TecTiles: Samsung se pouští do NFC [video]
2012-06-13T08:50:14+02:00
• 13. 6. 2012
11

NFC se pomalu šíří světem. Tato technologie ovšem není jen o bezkontaktních platbách, dá se použít k daleko jednodušším věcem a to už demonstrovala společnost Sony s jejich Smart Tagy. Pomocí takzvaných NFC štítků si můžete vytvořit inteligentní domácnost, pracovnu a tak podobně. Samsung nyní představuje své řešení s názvem TecTiles.

image

Vše je samozřejmě spojeno s novou vlajkovou lodí Samsung Galaxy S III, která má ve výbavě NFC. TecTiles jsou NFC štítky, které můžete naprogramovat dle libosti skrze aplikaci, kterou nabízí Samsung pro smartphony. Díky tomu si třeba můžete jeden takový štítek naprogramovat na událost ztišení všech zvuků na mobilu. Následně štítek připevníte třeba na ve své kanceláři a jednoduchým přiblížením mobilu se provede dané nastavení. Nyní se podívejte, jak to má vše fungovat a k čemu se dá TecTiles využít.

Prozatím neznáme dostupnost v ČR, ale již byla stanovena cena pro USA. Za jedno balení s pěti TecTiles utratíte 14,99 dolaru.

Zdroj: samsung.com, androidspin.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

tomicekpekarek

3. 4. 2013, 20:21

jinak teda docela dlouho jsem shanel kde koupit nfc tagy a nakonec jsem nasel supr eshop. Odkaz zde: http://www.nfcmix.com

tomicekpekarek

3. 4. 2013, 20:19

ten napad s tim nastavenim pro seniory je uplne super!! To asi vyuziju i pro svoji babicku ;) Jenom bych ji teda musel jeste koupit docela drahej telefon :((( Skoda ze se nfc nedava i do tech levnych telefonu… :(

LiberaleMiguel

14. 6. 2012, 1:09

Ano, NFC se aktivuje jenom dotykem(priblizenim na jednotky cm), takze todle co popisujes se seniorskym telefonem by bez problemu slo a myslim, ze napad je to skvely :-)
A kvuli mizivemu dosahu je to zareni tak minimalni, ze to skodlive fakt neni. Takova cipovka do autobusu taky nezabiji :D

Napadlo mě, že by se to štítkování krásně dalo využít pro seniory, telefon by musel ale splňovat jedinou podmínku, že to NFC, což nevím, co je, ale neuráží mě to, by mělo mít na svou aktivaci na telefonu, své hardwarové tlačítko. Po jeho sepnutí by se spustilo NFC a reagovalo teda na ty štítky. Senior by zmáčkl tlačítko NFC a pak už jen měl panel štítků, které by mu nastavil junior. Takže senior by se tuhle přiblížil ke štítku a telefon by nouzově volal některému z dětí nebo by si nastavil nějakou funkci, kterou by sám nezvládl, apod. Jinak…neaktivuje se to NFC pouhým přiblížením telefonu bez jakéhokoli nastavení, prostě jen tím, že se aktivuje anténa ve štítku energií vysílanou telefonem? Pak by musel mít ale neodstíněnou anténu, ne? Což znamená riziko SAR záření? Nebo nerozumím.

2lahvon: To bohužel netuším, ale co mi bylo řečeno, tak v interním testování to funguje s Lumií 800, používat lze NFC štítky (čtení) a funguje i „tick“ s druhým telefonem pro přenos. Víc nevím, ale WP7+ NFC podporuje.

Takže když je to přes NFC tak by to mohlo jít i na HTC One X? Chápu že je k tomu potřeba i nějaká ta speciální aplikace ale když bych ji v telefonu měl tak by tomu nic nebránilo?

@ Dj. Kuř€: nechci být zlým prorokem, ale NFC SIMkarta neznamená, že doplní NFC funkcionalitu do telefonu, který NFC v sobě nemá.

To znamená jediné, že je na SIM kartě secure element pro NFC. Ale sám telefon musí NFC mít. Navíc ne každý NFC telefon umí komunikovat se secure elementem na SIM kartě.

Smysl NFC SIM karet je pro provozování aplikací, které mají něco v tom secure elementu uloženo (například platební kartu od VISA nebo MaesterCardu) a dále se v tom secure elementu provádějí v zabezpečeném prostoru výpočty, které se nemají počítat přímo v HW telefonu.
To má bezpečnostní důvody, třeba proto, aby trojský kůň v podobě nějaké jiná aplikace neodposlechl citlivá data a na pozadí třeba neprováděl platební úkony, nebo platební kartu neokopíroval.

Když to shrnu, tak třeba Samsung Galasy SIII lze používat pro NFC platby, s řešením kdy secure element a informace o platební kartě jsou na SIM kartě.

Oproti tomu, telefony jako Nokia N9 a nebo Samsung Galaxy Nexus (Google), ty pro NFC platby použít nepůjdou.
Nokia N9 má implementované NFC jen na hraní s příslušenstvím, umí číst NFC tagy, atd. Ale nemá podporu secure elementu.
Galaxy Nexus má zas pod palcem Google. A proto i když by technologicky mohl NFC platby zvládat, nebude to fungovat.
Protože Google neuvolní klíče pro komunikace se Secure elementem na SIM. A secure element v telefonu si drží jen pro sebe a své Google Wallet. Které zas provozuje jen v USA.

Je to prostě trochu složitější problematika.

Aplikace TecTile nelze z Google Play stáhnout na SGS3 mimo USA.

Během 9ti měsíců by podle Vodafonu měly být v prodeji SIMky s NFC (pokud se něco nepokazí). Takže kdo telefon s NFC nemá a chce (a systém to podporuje), tak nemusí věšet hlavu, ta možnost tu je stále :)

NFC sa zacne poriadne propagovat az vtedy, ked budu fungovat platby cez NFC, az potom to bude to prave orechove :)

To je ale novinka! Jako kdybych takhle nevyužíval Nexus skoro rok. Každopádně jsem rád, že se o výhodách nfc dozvídá čím dál víc lidí a výrobci ho snad začnou dávat do více zařízení.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat