SGS III – proč PenTile displej?

SGS III – proč PenTile displej?
2012-05-11T07:41:06+02:00
• 11. 5. 2012
5

Při představení nejžhavějšího mobilu tohoto roku bylo hodně lidí zklamáno jeho displejem. Samsung Galaxy S III disponuje displejem s úhlopříčkou 4.8 palce s rozlišením 1280 x 720 pixelů, technologie je Super AMOLED. Zatím je to dobré, ale všichni jsou zklamáni PenTile maticí, která je hodně kritizovaná.

samsung-galaxy-s-iii-1

Předchozí verze měla displej s rozložením pixelů RGB, což znamená Red (červená), Green (zelená) a Blue (modrá). PenTile matice obsahuje o jeden subpixel méně. Na SGS III má PenTile matici rozložení RGBG (red, green, blue, green). To znamená, že na každý zelený subpixel vychází střídavě jeden červený nebo jeden modrý. Hlavním nedostatkem těchto displejů je právě sdílený subpixel, ale převážně můžeme slyšet, že nevýhodou je malá ostrost. Doposud se jevil model RGB daleko ostřejším. Samsung ale vysvětluje, proč použil právě PenTile matici i u tak žhavé novinky.

Vyřešil totiž problém s ostrostí, kterou mohli majitelé vidět u displejů s menším rozlišením. S vyšší hustotou pixelů rozložených do PenTile matice Samsung získal stejně kvalitní displej, jako je tomu u RGB rozložení. To ovšem není jediný důvod pro tento typ matice. Standardní AMOLED displeje s RGB rozložením po určitém čase ztrácí svou kvalitu. Jednotlivé barvy degradují (každá jinak), a tím se znehodnocuje samotný displej.

galaxy-s-family-microscope

U SGS III tedy Samsung počítá s daleko větší životností a chtěl si být jist, že i po dvou letech si zachová stejné vlastnosti displeje jako při koupi. Navíc dodává, že neduhy PenTile matice se schovají do vysokého rozlišení. Takže majitel této vlajkové lodě vůbec nemusí tušit a ani poznat, že displej má PenTile matici.

Zdroj: mobileburn.com


Jen pro vaši představu, Samsung Galaxy Note a Galaxy Nexus disponují také PenTile maticí.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Rozdil je v tom ze v pentile displeji se snaz udelaji jinak velke jednotlive subpixely. Modra se tedy udela nejvetsi, protoze starne nejrychleji .. a tim ze je vetsi, tak ma mensi plosne zatizeni, takze starne pomaleji. V kazdem pripade vsechny OLED displeje starnou, a to tak, ze na maximalni jas se konstantni obraz viditelne vypali za par hodin. Pouzivat takovy displej jako GPS je maximalne nevhodne. Idealni by bylo, kdyby nabizeli i Oled, i LCD.

A to dávejte bacha že až za rok bude Galaxy S IV tak bude normálně s displejem SuperAmoledPlus HD ! jakože zrovna na to přišli a budou ho zase vychvalovat před SuperAmoled s PenTile maticí ! Já si taky myslím že je to jenom nějaký marketingový tah. Kdyby chtěli tak už to má dnes Galaxy S III.

vy ste zas chytrý jak kolo od trakaře:D

Nevěřím, že použitím jiné matice dojde ke zvýšení životnosti displaye. Blbost! Nechtěli, nebo neuměli vyrobit tak jemný SAmoled+.. přesně jak říká týpek nade mnou.

Takže se zase dělá marketingovými bláboly ze zjevného nedostatku (vzniklého za účelem snižování nákladů a zvyšování zisku výrobce) rádoby výhoda. BTW, může mi někdo vysvětlit, jak a proč může rozdílně stárnout OLED displej s RGB a PenTile RGBG?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat