Facebook chystá mobilní operační systém (pravděpodobně)

Facebook chystá mobilní operační systém (pravděpodobně)
2012-05-26T16:17:53+02:00
• 26. 5. 2012
2

Už zase? Zase někdo vytahuje to, že Facebook bude mít vlastní telefon? Nebylo to již mnohokrát vyvráceno? Možná bylo, ale Business Insider se nyní na možný vstup Facebooku na pole mobilních operačních systému podíval z jiného úhlu. Facebooku už nejspíš k vlastnímu OS moc nechybí.

Pěkně popořadě – co musí mít správný mobilní operační systém? Kontakty, mailového klienta, zprávy, aplikaci fotoaparátu, webový prohlížeč, mapy, možnost nakupovat a instalovat aplikace. To bychom měli. Co z toho Facebooku ještě chybí?

Kontakty jsou jádrem Facebooku a byly v každé verzi mobilní aplikace. Mailový klient se v podstatě objevil se změnou zpráv  – od té doby můžete použít zprávy i jako email na doméně Facebooku. Nedávno vyšla samostatná aplikace Facebook Messages, která slouží ke komunikaci mezi vámi a vašimi přáteli. Vzhledem k rozšíření FB by mohla velmi snadno nahradit i klasické SMS. Včera jsme vám v článku představili aplikaci Facebook Camera, která kromě focení zvládá i přidávání efektů do fotografií.

Zajímavé bude řešení prohlížeče. Dnes se totiž objevila zpráva, že Facebook jedná o koupi Opery. Proč taky ne, že? Android má Chrome, iOS Safari, proč by Facebook neměl mít Operu. Problém by mohly způsobit mapové podklady. Ovšem vzhledem k propojení se společností Microsoft, se řešení také určitě najde. Jako poslední nám zbývá nějaké nákupní centrum pro aplikace. I zde již má Facebook želízko v ohni – App Center.

Zdá se, že tu máme perfektně provedenou (a utajenou) přípravu pro nástup velkého hráče na mobilní trh. Pokud srovnáme pravděpodobnost úspěchu například Tizenu, který se na trh chystá pravděpodobně ještě letos, a možného OS od Facebooku, troufnu si tvrdit, že Facebook má se svou základnou uživatelů (a fanoušků) v podstatě vyhráno.

Pokud se skutečně nějaký Facebook OS (nebo možná FaceOS) objeví, bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet souboj s největšími hráči. Záleží také na tom, s kým by Facebook uzařel partnerství pro dodání hardwaru. V úvahu jistě přichází největší výrobce mobilních zařízení Samsung. Pokud ale připomeneme partnerství s Microsoftem, mohli bychom se dočkat i facebookové Nokie.

Zajímavá by také mohla být myšlenka, že by si Facebook nějakého výrobce koupil. Nejlepším kandidátem by mohl být zkomírající RIM (zařízení BlackBerry). Facebook je přece jen stále o posílání textových statusů a to dovedou mobilní telefony BlackBerry díky fyzické klávesnici velmi dobře.

Zdroj: Business Insider

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Zrejme sa pokusia o lepsiu integraciu socialnych sieti, co je asi jediny prinos WP „sedmiciek :P

Další mobilní OS? Facebook asi nevidí, jak se daří Windows Phone.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat